Ivana Španović (©Reuters)
Ivana Španović (©Reuters)

Ode još jedna medalja: Španovićeva ni do finala!

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.08.24. | 12:02

U 12 najboljh nije prošla ni Milica Gardašević

Angelinu Topić je zaustavila povreda, basketaši verovatno ni sami još nisu svesni šta je tačno pošlo po zlu, a evo nama još loših vesti sa Olimpijskih igara u Parizu. Ivana Španović, aktuelna svetska prvakinja i naša najveća atletska uzdanica, nije mogla ni do finala u skoku udalj, pošto je u kvalifikacijama skočila za njene standarde vrlo skromnih 6,51 metara.

Nažalost, u finalu nećemo gledati ni Milicu Gardašević, koja je bila daleko od svog najboljeg ostvarenja od 6,91 metara. U Parizu skromnih 6,48 u prvoj seriji, pa prestupi u drugoj i trećoj, i razočaravajući kraj za 25-godišnju atletičarku.

Izabrane vesti

S tim da je Milica skakala bez rezultatskog opterećenja, sam plasman u finale bio bi veliki uspeh za nju. Od Španovićeve se ipak očekivalo da napadne medalju na izvesno svojim poslednjim Igrama. I ta očekivanja očigledno su joj okovale noge.

Prvo prestup, pa pomenutih 6,51 metara, u poslednjoj, trećoj seriji svega 6,31. Norma za finale bila je postavljena a 6,75.

Konkurencija je bila takva da je tu granicu preskočilo samo četiir takmičarke. Prva 22-godišnja Italijanka Larisa Japikino (6,87), srebrna sa poslednja dva dvoranska Evropska prvenstva. Zatim Tara Dejvis Vudhol (6,90), srebrna sa Svetskog prvenstva 2023. u Budimpešti na kome se baš Ivana okitila zlatom. Zatim aktuelna olimpijska šampionka, Nemica Malaika Mihambo, koja je posle dva prestupa u trećem pokušaju skočila 6,86 iako je pri odrazu sebi ostavila više od 30 centimentara lufta. Tek na kraju je do 6,76 centimetara dobacila Ese Brume, koja je u Tokiju osvojila bronzu, baš ispred Španovićeve.

Nažalost, u Parizu Ivane neće biti u finalu. Tek 16. mesto u kvalifikacijama. I jasan znak da se jedna blistava opasno približila kraju. Ta svetska kruna iz Budimpešte bila je vrhunac. Pamtićemo i bronzanu medalju iz Rija, pa još dve sa svetskih prvenstava, dva zlata sa evropskih, osam medalja sa najvećih dvoranskih takmičenja…

Skakala je redovno preko sedam metara, a u Parizu, najgori rezultat dovoljan za finale bio je 6,59. Nekada bi to preletela, danas, sa 34 godine, za Španovićevu jednostavno previše. I nema šta ko njoj tu da zameri. Zbog Ivane smo se ponovo zaljubili u kraljicu sportova, sad je samo vreme da shvatimo da tu ljubav treba da prenesemo na Angelinu, Adrianu Vilagoš i mlađe snage. Ivani Španović kapa dole za sve već učinjeno. Ovakvu atletičarku nismo imali od raspada SFRJ.


tagovi

atletikaIvana ŠpanovićPariz 2024Milica Gardašević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara