Odbojkaška reprezentacija Srbije (©OSS)
Odbojkaška reprezentacija Srbije (©OSS)

Odbojkaši imaju 12 najtežih ispita, pred njima je šansa koja ne sme da se propusti

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.05.24. | 12:23

Srbija započinje takmičenje u Ligi nacija i borbu za olimpijsku vizu

Pakleni ispitni rok očekuje odbojkaše Srbije u maju i junu. Biće to 12 najtežih ispita - nešto nalik na pravosudni na Pravnom fakultetu. Sve već znaju, svo to gradivo su prešli tokom karijera, ali sada znanje moraju da demonstriraju u mnogo napetijim uslovima. Jasno je i zbog čega - jure olimpijsku vizu koju nisu videli u pasošima još od Londona 2012.

Nije ih bilo u Riju, nisu domogli ni do Tokija, a sada je pred njima šansa koja ne sme da se propusti. Njihov zadatak je da pobeđuju i skupljaju bodove kako bi zadržali trenutnu poziciju na FIVB rang listi koja garantuje odlazak u Pariz. Mogu i da skoče za neko mesto, ali pad na listi bi bio poguban.

Izabrane vesti

U ovom trenutku vize imaju Francuska kao domaćin, kao i šest ekipa koje su bile uspešne na kvalifikacionim turnirima - Poljska, Amerika, Japan, Brazil, Nemačka i Kanada.

Preostalih pet mesta popuniće prvo najbolje selekcije sa kontinenata koji nemaju predstavnike, pa onda najbolje ekipe sa svetske rang liste. Kada bi se danas podvlačila crta među putnicima bi bili i odbojkaši Italije, Argentine, Slovenije, Srbije i Egipta. Na čekanju su veoma naoštreni timovi Kube, Holandije, Turske, Irana...

(MN PRESS)(MN PRESS)

Srbija će prvi turnir igrati u Riju - rivali će biti Iran (u noći između srede i četvrtka od 2.00), Japan, Brazil i Nemačka. Kolaković je odlučio da u ovogodišnju misiju krene sa najiskusnijim sastavom. Podraščanin je najavio da mu je ovo poslednje leto, Atanasijević je nagovestio da bi isto moglo da bude i sa njim, a sigurno da još neki igrači razmišljaju slično... Ovo je definitivno šansa generacije, a ako se propusti žaliće se dugo.

Naš tim će prva dva vikenda odigrati u sledećem sastavu - dizači Nikola Jovović i Vuk Todorović, korektori Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić, primači servisa Marko Ivović, Uroš Kovačević, Pavle Perić i Miran Kujundžić, srednji blokeri Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović i Aleksandar Nedeljković, libera Milorad Kapur i Vukašin Ristić.

Premijeru u ovoj godini odbojkaši će imati protiv selekcije koja će imati veliku želju da ih pobedi i umeša se u borbu za vizu. Iran je nekada vodio Kolaković, a sada će biti ponovo sa druge strane mreže.

"Sa nestrpljenjem isčekujemo prvu utakmicu", rekao je selektor Kolaković. "Mislim da je veoma važan start, a bitno je i da sa direktnim konkurentom odigramo što bolje i da skupljamo bodove za konačnu tabelu. Iran je reprezentacija koja ima potencijal. To su sve juniorski i kadetski svetski prvaci, koji su konačno dobili šansu u seniorskoj selekciji, uz neke starije igrače. Željni su dokazivanja, imaju novog trenera. Vide svoju šansu da se plasiraju na Olimpijske igre. Znam kako to izgleda, naročito na početku kada je moral na najvećem mogućem nivou - Iranci su veoma borbeni. Uz taj kvalitet koji imaju sigurno su tim za respekt i ekipa protiv koje moramo da odigramo maksimalno ako želimo da pobedimo. Kod nas su svi igrači dobro i zdravo, mislim da ćemo moći sve da ih koristimo".

Odigraće odbojkaši tri vikenda posle kojih će biti podvučena crta i poznati putnici za Pariz. To bi značilo da imaju 12 utakmica koje su jednake finalu.

Interkontinentalni deo Lige nacija 2024. trajaće od 21. maja do 23. juna. Finalni turnir odigraće se u Lođu, u Poljskoj od 27. do 30. juna. Na njega će se plasirati Poljska (domaćin) i još sedam najuspešnijih selekcija.

PRVI VIKEND LIGE NACIJA ZA ODBOJKAŠE

Četvrtak

02.00: (2,29) Iran - Srbija (1,55)

22.30: Japan - Srbija

Subota

02.00: Srbija - Brazil

Nedelja

19.00: Srbija - Nemačka


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašeIgor Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara