Nove promene u pravilu rezervi, FIVB ukinuo trajnu izmenu

Vreme čitanja: 1min | sub. 13.07.24. | 14:03

Oporavljeni igrač moći će da se vrati u sastav

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) posle novog dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) ažurirala je pravilo o korišćenju 13. igrača na Igrama u Parizu.

Kao što je i do sada poznato, selektori svih reprezentacija prvi put će moći da računaju na rezervnog igrača ukoliko je neophodno izvršiti promenu iz medicinskih razloga. U međuvremenu je FIVB saopštio da će MOK izuzetno dozvoliti nacionalnim timovima da vrate sportistu u slučaju saniranja povrede, odnosno da će se po oporavku dopustiti i zamena drugog igrača usled istih okolnosti. Propisana regulativa prvobitno je podrazumevala da se jednom načinjena izmena smatra trajnom do završetka takmičenja u prestonici Francuske. Kako se još navodi, pravilo se ekskluzivno odnosi na Igre u Parizu i tek bi trebalo da se razmotri primena za Igre u Los Anđelesu 2028. godine.

Izabrane vesti

Ostalo je nepromenjeno da broj igrača po ekipi ne može da bude veći od 12. S druge strane, svojevrsni džokeri i dalje će nesmetano moći da treniraju sa reprezentacijom i prisustvuju utakmicama. Međutim, izvesno je i da ne mogu biti smešteni u Olimpijskom selu, osim ako nacionalni komiteti ne pruže dodatnu podršku i pronađu adekvatno rešenje.

Kada je reč o Srbiji, barem na osnovu objavljenih preliminarnih spiskova trenera Đovanija Gvidetija i Igora Kolakovića, Ana Bjelica i Nemanja Mašulović vode se kao 13. igrači. Privremeni rosteri podložni su promenama, pa selektori imaju mogućnost da naprave čak četiri korekcije.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Odbojka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara