(©Reuters)
(©Reuters)

Novajlija i u Alpinu: Duan u 2025. sa francuskim timom

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.08.24. | 11:44

Sin čuvenog Mika voziće u Formuli 1

Francuski tim Formule 1 Alpin objavio je da će se njihovom vozaču Pjeru Gasliju sledeće godine pridružiti Džek Duan (21), sin nekadašnjeg petostrukog šampiona u motociklizmu Mika Duana.

Dugo se polemisalo o tome ko će se Gasliju pridružiti u ekipi Alpina kada ju je napustio Esteban Okon, a jedan od glavnih kandidata bio je australijski vozač Duan, koji je do ovog trenutka, a poslednje dve sezone, bio u službi rezervnog vozača u francuskom timu.

Izabrane vesti

Australijanac će biti prvi član koji će iz Alpinove vozačke akademije, koja za cilj ima razvoj mladih vozača, napredovati u Formulu 1.

„Veoma sam srećan što sam sebi obezbedio promociju u 2025. godini sa Alpin F1 timom. Zahvalan sam na poverenju i verovanju od strane menadžmenta tima. Mnogo je posla ispred mene kako bih se pripremio ali daću najbolje od sebe u međuvremenu kako bih upio što je više moguće informacija i znanja kako bih bio spreman za taj korak. Izuzetno je zadovoljavajuće biti prvi vozač iz Alpinove akademije koji će imati sedište u timu i veoma sam zahvalan onima koji su me podržavali na ovom putu kako bih to pretvorio u realnost. Uzbudljiv je trenutak, ponosan dan za moju porodicu, i radujem se svemu tome i radu iza kulisa“, nije krio oduševljenje Duan.

Oliver Ouks, koji je na mesto šefa došao nakon prošle trke u Belgiji, dug niz godina radio je sa australijskim vozačem.

„Veoma smo srećni što smo Džeka promovisali u trkačko sedište od naredne sezone i tako mu dali priliku da pokaže svoju veštinu i talenat u Formuli 1. Džek će postati prvi vozač koji će iz Alpinove akademije napredovati u zvaničnog vozača za naš tim, tako da je to posebno prijatno za tim i put mladog vozača. Lično sam radio sa Džekom još 2019. godine i u potpunosti sam svestan njegovog sirovog talenta i potencijala. On je veoma vredan iza kulisa i njegova posvećenost je veoma cenjena u celom timu. Pored Pjera, imamo dobro izbalansiran vozački sastav sa dobrom kombinacijom mladalačke energije, iskustva i brzine. Radujemo se saradnji sa Džekom i Pjerom kako bismo nastavili sa razvijanjem automobila i podigli tim u vrh poretka“.

Iako ove godine nije imao sedište ni u jednom timu, zaključno sa prošlom godinom Duan se takmičio u šampionatu Formule 2. Sezonu je završio na trećoj poziciji, tri puta je pobeđivao u trkama sa timom Invikta Virtuozi, a isti uspeh u trkama imao je i 2022. godine. Sezonu ranije u šampionatu Formule 3, bio je vicešampion iza Denisa Haugera, dok 2020. godine nije uspeo da dođe ni do jednog poena iskusivši prilično velik broj incidenata.

Duan je postao drugi zvanični novajlija koji će sledeće godine biti u Formuli 1 posle Olivera Bermana (Has), a očekuje se da će se već naredne nedelje njima pridružiti Andrea Kimi Antoneli koji je na korak od potpisa sa Mercedesom. Takođe, Lijam Loson je taj za kog se očekuje da naredne sezone bude u nekom od dva tima Red Bula.

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1AlpinaDžek Duan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara