(© FIVB)
(© FIVB)

Nova era u američkoj odbojci: Unapređeni Sperou bira naslednika

Vreme čitanja: 2min | čet. 26.09.24. | 23:02

Funkciju selektora obavljao je od 2013. godine

Predvodio je Džon Sperou više od deceniju mušku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država kao šef stručnog štaba. Tokom leta je osvojio i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, a u međuvremenu se oprostio od nacionalnog tima.

Iskusni stručnjak rodom iz Kalifornije dobio je unapređenje. U narednom periodu, tačnije od 1. oktobra, obavljaće funkciju predsednika i generalnog direktora Odbojkaške federacije "preko bare". Nova uloga znači i da će mu jedan od osnovnih zadataka biti da pronađe adekvatnog naslednika. Spekulisalo se mesecima da bi mogao da podnese ostavku. Kada je delovalo da je samo reč o traču, stigla je pomalo i (ne)očekivana vest.

Izabrane vesti

(© FIVB)(© FIVB)

Državni tim preuzeo je 2013. godine. Kako se podrazumevalo da ima zagarantovano učešće na velikim takmičenjima, nije mu manjkalo ni rezultata. Među njima se ističu dve olimpijske bronze na Igrama u Rio de Žaneiru i Parizu. Uspeo je da obogati riznicu i sa trećom pozicijom na Svetskom prvenstvu 2018. u Italiji i Bugarskoj, dok je u Ligi nacija četiri puta obezbedio mesto na pobedničkom podijumu.

"Moja avantura sa američkom odbojkom počela je zapravo 1997. kada sam postao pomoćni trener. Razmišljajući o timovima, igračima, stručnom štabu i iskustvu tokom godina, ispunjen sam ogromnom zahvalnošću. Velika je čast što mi je poverena prilika da vodim odbojku kao predsednik i generalni direktor", istakao je Sperou.

Prema saznanjima medija u SAD, izbor je usledio posle čak šestomesečne potrage za odgovarajućim kandidatom koji će zameniti Džejmija Dejvisa.

"Avantura je produbila moju strast za Federacijom. Predstavljati našu zemlju i promovisati sport je neverovatno iskustvo", dodao je, između ostalog, Sperou.

Uskoro će biti objavljena lista potencijalnih selektora. Pretpostavlja se da najveće šanse imaju domaći treneri zbog poznavanja sistema rada.



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara