(©Reuters)
(©Reuters)

Norisov plan u Meksiku: Sprečiti poker Verstapena i izvršiti pritisak na lidera

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.10.24. | 14:15

Ali, nešto se pita i Ferari. Na protekloj trci njegovi vozači bili su elementu, ostali nisu mogli da ih prate

Nakon uzbudljive trke u Teksasu, očekuje nas vikend u Meksiku koji bi takođe mogao da nam priredi interesantne rezultate. Ostalo je samo pet trkačkih vikenda Formule 1 u ovoj godini, a ovog vikenda na programu je Velika nagrada Meksika, 20. runda ovogodišnjeg šampionata.

Minulog vikenda u Ostinu gledali smo pobedu Maksa Verstapena (Red Bul) u sprintu, a zatim dominantnu pobedu Šarla Leklera u glavnoj trci. Odlična vožnja njegovog timskog kolege iz Ferarija – Karlosa Sainsa, ekipi je donela značajan dvostruki trijumf i vredne poene u šampionatu konstruktora.

Izabrane vesti

Dok je Ferari bio u svom elementu, ostatak sveta mogao je da se bori tek za treću poziciju. Ispostavilo se da će se za nju na kraju takmičiti vodeći dvojac u šampionatu – Verstapen i Lando Noris (Meklaren), čime su, na neki način, bacili senku na dominantnu pobedu Ferarija.

Bitka između dva rivala trajala je od prve krivine prvog kruga kada su se obojica našla van staze, a Lekler nasledio vođstvo, pa sve do otprilike četiri kruga pred kraj trke kada je Noris napokon prestigao Verstapena. Međutim, svoju konačnu reč u ovoj borbi odnele su sudije koje su procenile da je Britanac u Meklarenu van staze obišao vozača Red Bula i zbog toga mu dodelile vremensku kaznu od pet sekundi koja ga je po završetku trke pomerila sa trećeg na četvrto mesto. Time je Noris ne samo izgubio tri vredna poena, već ih je "predao" Verstapenu. U šampionatu vozača, Holanđanin se nalazi na prvom mestu sa 354 poena, dok je Noris drugi sa 297 bodova, a šanse da po prvi put postane prvak sveta su mu sve manje.

Dok su se timovi uoči trkačkog vikenda u Meksiko Sitiju pripremali, ekipa Meklarena je takođe podnela zahtev za ponovni pregled situacije misleći da je Noris bio izguran sa staze, a saslušanje FIA će se održati večeras u 22.30 po srednjeevropskom vremenu. Ukoliko britanski tim dostavi nove dokaze i ubedi sudije da njihov vozač nije učinio ništa loše, možda će mu treća pozicija i tri poena biti vraćeni, dok bi Verstapen pao na četvrto mesto i ista tri poena izgubio. Odluku o ovoj situaciji mogli bismo da dobijemo pred drugi trening koji po našem vremenu počinje tačno u ponoć.

(©Reuters)(©Reuters)

A, šta nas to očekuje u Meksiku?

Velika nagrada Meksika vratila se na kalendar 2015. godine nakon 23 sezone van Formule 1, od tada su samo tri vozača trijumfovala. Verstapen je najuspešniji vozač u Meksiku sa pet pobeda od kojih je tri zabeležio u protekle tri sezone. Pored njega, dve pobede je zabeležio Luis Hamilton (Mercedes), a jednu je odneo Hamiltonov tadašnji kolega Niko Rozberg.

Kako mu je u prošlosti staza "Braća Rodriges" i te kako odgovarala, a bolid ponovo pruža solidne performanse, treba očekivati da će Verstapen i ovog vikenda biti prilično konkurentan. Takođe, sve oči uprte su i u njegovog timskog kolegu i jedinog domaćeg predstavnika Serhija Peresa. Iako odavno u nedovoljno dobroj formi, nastup na njegovoj domaćoj stazi kao i na preostale četiri trke izvesno će odlučiti o njegovoj budućnosti u Red Bulu, a možda i u Formuli 1.

Iz borbe za vrh svakako ne treba isključiti Ferari koji se posle dvostruke pobede u Ostinu nalazi na trećem mestu u šampionatu konstruktora sa samo osam poena zaostatka za drugoplasiranim Red Bulom (496 naspram 504). Takođe, vodeći Meklaren (544) i njegov mladi dvojac iako u Teksasu nisu izneli ono najbolje iz nedavnih unapređenja, uvek mogu da iznenade. Ovog vikenda u Meksiku, Noris bi, ukoliko želi da borbu za titulu odnese u finale sezone, ponovo morao da zabeleži što bolji rezultat u odnosu na Verstapena.

SATNICA ZA VELIKU NAGRADU MEKSIKA

Petak:

Prvi trening 20.30-21.30

Subota:

Drugi trening 00.00-01.30

Treći trening 19.30-20.30

Kvalifikacije 23.00-00.00

Nedelja:

Trka 21.00 (71 krug)

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Lando NorisMaks VerstapenŠarl LeklerKarlos SainsFerariRed BulMercedes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara