Noris (©Reuters)
Noris (©Reuters)

Noris do pol-pozicije u Barseloni

Vreme čitanja: 2min | sub. 22.06.24. | 17:47

Drugi put u karijeri Britanac kreće prvi na početku trke

Lando Noris u Meklarenu bio je najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Španije, ispred Maksa Verstapena (Red Bul) i Luisa Hamiltona (Mercedes).

Nakon trke u Kanadi i nove pobede Maksa Verstapena, Formula 1 se ovog vikenda za desetu rundu sezone vraća u Evropu, tačnije u Španiju. Trkački vikend u Barseloni predstavlja prvi od tri uzastopna, pre nego što karavan narednog vikenda ode u Austriju, a zatim za dve nedelje u Veliku Britaniju na legendarni Silverston.

Izabrane vesti

U prvom delu kvalifikacija nije bilo previše dešavanja, a Luis Hamilton bio je najbrži, ispred Šarla Leklera (Ferari) i Maksa Verstapena.

Najveće iznenađenje priredila je ekipa RB-a koja je za trkački vikend u Barseloni pripremila brojna unapređenja, ali ona im već u kvalifikacijama nisu donela dobre rezultate. Juki Cunoda se nakon dugog niza plasmana među vodećih deset u kvalifikacijama, za trku u Španiji plasirao tek na 17. poziciju, jedno mesto ispred timskog kolege Danijela Rikarda. Još jedan iznenađujući rezultat odnosno pretposlednje mesto u kvalifikacijama pripalo je Aleksu Albonu (Vilijams), koji se u prethodna dva trkačka vikenda našao među vodećih deset.

Iz Q1 su ispali: 16. Kevin Magnusen, 17. Juki Cunoda, 18. Danijel Rikardo, 19. Aleks Albon, 20. Logan Sardžent.

Drugi deo kvalifikacija pripao je Verstapenu, dok su ga u stopu pratila oba vozača Mercedesa, ali i odlični Noris. Ovog puta, domaći vozač Fernando Alonso (Aston Martin) nije uspeo da oduševi navijače na svom tlu i za samo 19 hiljaditinki propustio je da se nađe u poslednjem delu kvalifikacija.

Iz Q2 su ispali: 11. Fernando Alonso, 12. Valteri Botas, 13. Niko Hulkenberg, 14. Lens Strol, 15. Gvanžu Džou.

Borba za pol-poziciju vodila se pre svega između aktuelnog šampiona Verstapena i Norisa, mada se u nekim trenucima činilo da bi Ferari mogao da iznenadi. Ipak, Mercedesovi vozači bili su ti koji su pobedili italijansku ekipu, dok je za samo 20 hiljaditih delova sekundi Noris uspeo da se nađe ispred Verstapena i tako zabeleži drugu pol-poziciju u karijeri nakon one u Rusiji 2021. godine.

Red Bul je na stazu "Katalunja" u Barseloni došao kao glavni favorit, a iako se očekuje da će se zbog toga Verstapen sa druge pozicije nametnuti mladom Britancu, Noris koji je u odličnoj formi već gleda ka drugoj pobedi u karijeri. Međutim, treba videti šta mogu i Mercedes i Ferari.

Prvih deset pred Veliku nagradu Španije: Lando Noris, Maks Verstapen, Luis Hamilton, Džordž Rasel, Šarl Lekler, Karlos Sains, Pjer Gasli, Serhio Peres, Esteban Okon, Oskar Pjastri.

Trka je na programu u nedelju od 15 časova.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Lando NorisMaks VerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara