Aleksandros Papanastasiju (©MN Press)
Aleksandros Papanastasiju (©MN Press)

Nisu nepobedivi! Konačno i Ferencvaroš da 'pukne' u gostima

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.04.24. | 18:56

Mađarski gigant pretrpeo prvi poraz od početka sezone, Olimpijakos odbranio Pirej i na dobrom je putu da ode na završni turnir Lige šampiona

Dve funkcije u Mađarskoj ne mogu da se obavljaju u isto vreme, pa je letos Žolt Varga završio sa Ferencvarošem i posvetio se selektorskom pozivu. Upražnjenu klupu popunio je njegov pomoćnik Balaž Njeki i sve ove mesece beležio je rezultate kakvima se u Budimpešti nisu nadali. Ferencvaroš je igrao na granicama gornjih limita, uterivao strah u kosti svakome na koga je naleteo, ostvario preko 30 pobeda u nizu, ali svakoj seriji kad-tad dođe kraj.

Došao je i Ferencvaroševoj. Mađarski gigant, ipak, nije nepobediv! A, odavao je utisak da jeste, ali jednom je i on morao da padne, da kao Mančester junated prođe u filmu Kad porastem biću Kengur: “Pa šta, pa vreme je i da taj Mančester pukne u gostima jednom”. Olimpijakos je došao glave najdužem nizu, zaustavio je Fradi, odbranio Pirej i na dobrom je putu da ode na finalni turnir Lige šampiona – 10:8.

Izabrane vesti

April je mesec u kome su stali najveći vaterpolo nizovi. Pre nedelju dana Breša je napravila malo čudo kao u sezoni dok je trajala korona i kada je Lombardija bila zaključana. Tada je sa italijanskog trona svrgnula Pro Reko, a protekle sedmice su srpski centar Đorđe Lazić i saigrači, posle izvođenja peteraca, preoteli pehar najvećem vaterpolo klubu u kupu, te mu prekinuli seriju pobeda.

Mnogo duže nije izdržao ni Ferencvaroš, ali za razliku od Pro Reka sapleten je u Ligi šampiona. Mađarski velikan je letos potpisao dvojicu internacionalaca – Dušana Mandića i Edoarda di Somu, napravio je novu hijerarhiju u ekipi, odmah podigao trofej u kupu i nagovestio sjajnu godinu. Ali, da je neko očekivao da će do pred kraj aprila biti neporažen – zasigurno nije.

Ipak, morao je doći kraj i najluđoj seriji pobeda na Starom kontinentu.

Olimpijakos je u Pireju gotovo od početka do kraja kontrolisao utakmicu. Anulirao je minus već u prvoj deonici, sredinom druge prešao u vođstvo zahvaljujući Martonu Vamošu i prednost više nije ispuštao. Ogromne zasluge idu na račun hrvatskog čuvara mreže Marka Bijača, koga je jedino Dušan Mandić uspeo više od jedanput da matirao.

Levoruki bombarder je u dva navrata tresao mrežu, kod svih ostalih stala je napadačka produkcija. Marko Bijač je u proseku uhvatio svaku drugu loptu. Imao je sedam intervencija, Soma Vogel čak deset, ali nije imao lek za Nikolaosa Gilasa. Grčki reprezentativac je u drugom periodu dao vetar u leđa pirejskim crveno-belima sa dva gola, stavio je i tačku na meč, a najveća potpora u napadu bili su mu Aleksandros Papanastasiju i Marton Vamoš.

Mađarski reprezentativac je, kao i Aleksandros Papanastasiju, dao dva gola, i to timu čiju kapicu će nositi naredne sezone.

LIGA ŠAMPIONA, DRUGA FAZA – 4. KOLO:

GRUPA A

Sreda

19.00: Jadran Split – Novi Beograd

20.00: Marselj – Pro Reko

GRUPA B

Utorak

Olimpijakos – Ferencvaroš 10:8

Breša – Barseloneta 5:12



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK OlimpijakosVK FerencvarošDušan MandićMarko BijačMarton VamošAleksandros Papanastasiju

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara