Mural Toma Brejdija na stadionu Tampe (©AFP)
Mural Toma Brejdija na stadionu Tampe (©AFP)

Ništa više neće biti isto: Od luzera do statusa G.O.A.T.

Vreme čitanja: 12min | sre. 02.02.22. | 08:05

Niko, nikada kao Tom Brejdi. Veliki as, legendarni kvoterbek Nju Ingland Petriotsa i Tampa Bej Bakanirsa rekao zbogom posle 22 sezone. Kako je neko sa 199. pozicije na draftu 2000. godine stekao status božanstva u omiljenom sportu Amera?

„Loše građen, nedostaje mu telesne snage, nedostaje mu mobilnost i sposobnost da izbegne gužvu, nedostaje mu zaista jaka ruka, ne baca zategnutu spiralu, igrač sistemskog tipa koji može da ima problem ako bude primoran da improvizuje, lako biva oboren“, rekli su NFL stručnjaci o Tomu Brejdiju 2000. godine, kada se pojavio na „Kombajnu“, predvorju drafta, gde je tada malo poznati student Univerziteta Mičigen pokušavao da ubedi trenere, skaute, da je vredan da zakorači na viši nivo, da igra najjaču ligu omiljenog sporta Amerikanaca.

Tomas Edvard Patrik Brejdi junior bio je samo još jedan u nizu igrača kome je predviđana epizodna uloga i NFL-u. I zaista, na tim testiranjima, Brejdi je bio prosek, njegove fizičke karakteristike nisu obećavale mnogo. Opisivan je kao slab talenat, ali je te 2000. godine kao 199. pik na draftu, u šestoj rundi, izabran od strane Nju Ingland Petriotsa.

Izabrane vesti

Prve dve sezone na Univerzitetu Mičigenu bio je rezerva. Imao je ozbiljne psihičke probleme na počecima studentske karijere. Unajmio je sportskog psihologa kako bi mu pomogao da se nosi sa frustracijom i anksioznošću, a razmišljao je da napusti Mičigen. Radio je sa pomoćnikom sportskog direktora Gregom Hardenom, sa kojim se sastajao svake nedelje kako bi izgradio samopouzdanje i poboljšao performanse na terenu. U emisiji „60 minuta“ 2014. godini odao je priznanje Hardenu da ga je vratio u život i pomogao u karijeri.

SUSRET SA VLASNIKOM PETRIOTSA – TOM KAO NOSTRADAMUS

Njegova porodica i on smatrali su da će biti izabran u drugoj ili trećoj rundi drafta. Bio je tek sedmi izbor kada su u pitanju kvoterbekovi. Pre njega su prozivani redom Čed Penington, Kris Redman, Đovani Karmazi, Ti Martin, Spergon Vin i Mark Buldžer. Brejdi je bio besan, pa je napustio sobu gde je boravio tokom drafta. U jednom intervjuu, 11 godina kasnije, plakao je u studiju prisećajući se tog drafta i razočaranja što je tek izbor šeste runde, ali je rekao da je, ipak, bio srećan što neće morati da bude prodavac osiguranja.

Vlasnik Petriotsa Robert Kraft kasnije se prisetio Brejdijevog dolaska na Foksborou.

"I dalje imam sliku Toma Brejdija kako ulazi na stari stadion Foksboro sa kutijom pice ispod ruke, onako mršav. I kada mi je prišao i rekao: ’Zdravo gospodine Kraft‘, hteo je da kaže ko je, ali sam ga preduhitrio: ’Znam ko si ti, ti si Tom Brejdi. Ti si naš izbor u šestoj rundi drafta‘. On me je pogledao u oči i rekao: ’Ja sam najbolja odluka koju je ova organizacija ikad donela‘. Izgleda da je bio u pravu“, rekao je harizmatični vlasnik Petriotsa.

POVREDA BLEDSOA IZBACILA GA U ORBITU

Kasnije, Brejdijev dolazak je okarakterisan kao najbolji izbor u istoriji drafta. U prvoj sezoni u NFL-u, Tom je bio četvrti izbor. Neprikosnoveni je bio Dru Bledso, tada zvezda lige, a ispred momka iz Kalifornije, koji je studirao Mičigen, bili su Džon Friz i Majkl Bišop. Ipak, do kraja ruki sezone ubedio je Bila Beličika, trenera tima iz Bostona, da je ipak kapacitet za velika dela. Završio je ruki šampionat kao drugi izbor na poziciji kvoterbeka. U toj prvoj godini je imao jedno uspešno dodavanja iz tri pokušaja za šest jardi u meču protiv Detroit Lajonsa 23. novembra. Rod Ratlidž može sada da priča unucima da je Brejdi njemu bacio prvi uspešan pas.

U sportu, osim talenta, želje, upornosti, mora da se ima i sreće. Zvezde su pogledale Brejdija 23. septembra 2001. godine. U drugom meču sezone protiv Njujork Džetsa, Dru Bledso je dobio unutrašnje krvarenje, a na teren je ušao Tom Brejdi i počeo da ispisuje istoriji ovog sporta. Bledso, prvi pik na draftu 1993. godine, već naredne sezone je otišao u Bafalo Bilse, odigrao dve godine u Bilsima, a karijeru je završio u Dalas Kaubojsima 2006.

14. februar, 00.30: (1,55) Los Anđeles Rems (14,0) Sinsinati Bengals (2,70)

Brejdi je ligaški deo sezone završio sa prebačenh 2.843 jarda, 18 tačdauna i dobio je poziv za Proubol. Verovatno ključan trenutak u karijeri, kontroverzan, dogodio se u plej-ofu protiv Oukelend Rejdera. Nju Ingland je na dva minuta pre kraja gubio sa tri razlike. Brejdi je izgubio loptu posle intervencije Čarlsa Vudsona (prošle sezone izabranog u Kuću slavnih), nekadašnjeg Brejdijeveg saigrača s Mičigena. Ouklend je došao do lopte, počeo da slavi, ali... Sudije su rekle da je do bio nekompletan pas, a na fambl. Nju Ingland je stigao do produžetka i u dodatnih 15 minuta i pobede koju mu je doneo legendarni kiker Adam Vinatijeri.

Zanimljivo, u finalu AFC-a protiv Pitsburga, Brejdi se povredio, zamenio ga je Bledso i doneo pobedu svom timu i Superboul. Očekivao se da bi startni kvoterbek mogao da dobije šansu u meču za trofej Vinsa Lombardija, ali je Bil Beličik rekao – Brejdi je naš izbor. Oporavio se i bio junak trijumfa protiv favorizovanih Sent Luis Remsa.

Od te sezone, počela je dinastija Petriotsa i Tom Brejdija. Iako naredne sezone, Nju Ingland nije došao do plej-ofa, sledeće dve je postao šampion, postao jedini tim koji je odbranio krunu u ovom milenijumu.

ČEKAJUĆI DECENIJU I ČETVRTI SUPERBOUL U DRAMI PROTIV SIJETLA

Prošla je decenija, a Brejdi i Petriotsi su bili bez trofeja. Koban po franšizu iz Bostona bili su Džajantsi i osporavani kvoterbek Ilaj Mening, mlađi brat popularnog Šerifa, Pejtona, igrača čije rivalstvo sa legendarnim asom se smatra najvećom u istoriji NFL-a.

U sezoni 2007. godini, imao je Brejdi kao metu u napadu verovatno najboljeg risivera u istoriji Rendija Mosa. U ligaškom delu sezone 16-0, lagano do Supeboula, ali su Džajantsi bili bolji. Naredne sezone, kvoterbek tima iz Bostona je imao jedinu težu povredu. Pokidao je prednji ukršteni ligament kolena i propustio je ceo šampionat.

Tom Brejdi u dresu Petriotsa (©Shutterstock)Tom Brejdi u dresu Petriotsa (©Shutterstock)

Dolazimo do 1. februara 2015. godine, kada je odigran jedan od kultnih Superboulova. Nju Ingland je pobedio branioca krune Sijetl sa 28:24. Uspeo je Tom u drugom poluvremenu da istopi -10. Sihoks su imali napad za trijumf i odbranu krune, stigli su u finišu na jard do end zone. Tada se dogodio jeda od najkontroverznijih odluka u istoriji NFL-a. Sihoksi, umesto da loptu daju u ruke dominantnom raning beku Maršonu Linču, odlučili su se za pas. Rasel Vilson je bacio presečenu loptu, a heroj je postao tada anonimus Malkolm Batler, junak pobede. Brejdi je bio MVP, ali je posle dva dana predao Batleru u ruke ključeve od automobila koji je dobio kao nagradu.

Kultni Superboul iz 2017. godine i duel sa Atlantom smatra se najluđim u istoriji velikih finala. Falkonsi su imali +25 – 28:3 krajem treće četvtine, ali Brejdi je rekao da nije kraj. Posle produžetka kruna je otišla u Boston, a legendarni as je uspeo da stigne do petog prstena. Naredne godine, Fladelfija i Nik Fols su bili bolji u meču za trofej Vinsa Lombardija, ali sledeće sezone je usledio novi Superboul za legendarnog asa i franšizu iz Bostona, ispostavilo se poslednji Brejdijev u dresu Petriotsa, kada je slomljen otpor Los Anđeles Remsa.

Robert Kraft je za Brejdija rekao da retko koji individualac je tako uticao na timski uspeh kao legendarni as. Nije ga nikada zanimalo da bude najplaćeniji igrač lige, uvek je bio u službi kolektiva. Naravno, bio je astronomski plaćen, ali je često restruktuirao ugovor kao bi bilo dovoljno mesta u "seleri kepu“ da se dovede pojačanje ili sačuvaju ostale zvezde tima.

DOLAZAK U TAMPU I TROFEJ U DEBITANTSKOJ SEZONI NA FLORIDI

Govorilo se o njemu kao o Taličnom Tomu, kako ima uvek sreće da mu odbrana donosi titule, da je samo izvođač radova trenerskog gurua Bila Beličika, da je sistemski kvoterbek, da ne može da iskoči iz šablona Petriotsa, a on je već u prvoj sezoni odveo Bakanirse do Superboula. Čuveni i sada već kultni je njegov odgovor “Sledeći”, na novinarsko pitanje koji mu je omiljeni šampionski prsten.

Tom Brejdi u dresu Tampe (©AFP)Tom Brejdi u dresu Tampe (©AFP)

Posle dve decenije, u martu 2020. godine, napustio je brod kojim je savršeno komandovao, šokantno je napustio svoj Nju Ingland i došao u NFL provinciju – Tampa Bej. Doduše, Bakanirsi imaju titulu, davne 2003. godine kada je trener bio Džon Gruden, ali posle toga sledi tumaranje u prosečnosti franšize s Floride.

Do dolaska Toma Brejdija, Tampa je čekala 13 godina na ulazak u plej-of. Godine su prolazile, a san o doigravanju nije bio moguć sa Džejmisom Vinstonom, prvim pikom na draftu 2015. godine. Osetio je stari trenerski vuk Brus Erijans da mu fali samo jedan deo slagalice, ali onaj najvažniji – elitni kvoterbek. Iz hladnog i vetrovitog Bostona na sunčanu Floridu stigao je veliki Tom Brejdi, 20. marta 2020. godine.

"On je naš lider. Dao sam mu da bude trener na terenu, ono što nije mogao da bude u Nju Inglandu”, rekao je Erijans koji je sa Arizonom stigao do finala NFC-a.

Upravo u toj rečenici je možda i ključ dolaska Brejdija. Sistem s Bilom Beličkom došao je do kraja, nije moglo više da se osvajaju trofeji, došlo je i do zasićenja, a Tomu je falio novi izazov, da gubitničku franšizu pretvori u pobedničku i to mu je pošlo za rukom već u debitantskoj sezoni. Potpisao je dvogodišnji ugovor koji mu donosi zagarantovanih 59.000.000 dolara. Ako ste mislili da mu je novac osnovni motiv dolaska u Tampu, setite se da njegova supruga, jedna od najlepših žena na svetu, Brazilka Žizel Bundšen, zarađuje godinama nekoliko puta više od njega.

Šta je uradio Brejdi po dolasku u Tampu? Umesto da se brčka po egzotičnim destinacijama, dok je bila pauza između dve sezone, on je uzeo telefon u ruke i zvao svakog novog saigrača. Neke je pozvao da zajedno treniraju u parku da se bolje upoznaju. Mogao je da bude i kažnjen zbog toga jer je kršio protokol u vreme pandemije korona virusa. Od prvog dana radio je na hemiji ekipe. Ovo je sport gde na rosteru imate 53 igrača. Ako jedna karika zakaže, sve može da pukne.

Vratio je iz penzije najboljeg tajt enda svih vremena Roba Gronkovskog koji se posle osvojenog Superboula sa Nju Inglandom 2019. godine povukao iz NFL-a. Otišao je u penziju sa tri šampionska prstena, skrhan brojnim povredama, ali nije mogao da odoli izazovu da dugogodišnjem saigraču i prijatelju ne pomogne u novom pohodu na trofej Vinsa Lombardija. Vratio se iz penzije, posle godinu dana zabave sa kečerskim šou borbama. Pre nekoliko godina kada je Bil Beličik hteo da ga trejduje u Detroit Lajonse, popularni Gronk je samo poručio strogom treneru i ljudima u Petriotsima:

Ako me trejdujete, odlazim u penziju. Moj kvoterbek je Tom Brejdi. Ne želim da mi iko drugi baca loptu”, istakao je tada Gronkovski i matirao tim iz Bostona.

Očekuje se da će narednih dana i Gronk da ode Brejdijevim putem i sada i definitivno završi karijeru.

Njegove reči govore mnogo o povezanosti s Brejdijem, o neraskidivom prijateljstvu s najboljim fudbalerom svih vremena. Na Brejdijevo insistiranje u Tampu je stigao i Antonio Braun, problematični dečko NFL-a. Pomogao je elitnim risiverima Majku Evansu i Krisu Gadvinu da konačno stignu u plej-of, a ne da ga svake godine gledaju borbu za Superboul na malim ekranima, dao je šansu veteranu Ndamukong Suu da u drugom Superboulu stigne do titule. U prvom je kao član Remsa poražen upravo od Brejdijevih Petriotsa pre dve godine… “Izmislio” je Skotija Milera, koji podseća na Vesa Velkera i Džulijana Edelmana, slot risivere koje je Brejdi napravio asovima. Zbog njega je i raning bek Leonard Fornet stigao iz komšijskog Džeksonvila…

Čini se da je ta titula u debitantskoj sezoni došla prerano, da je bio planiran napad na krunu ove sezone. Očekivao se bum i u drugom delu šampionata, Bakanirsi su bili među favortima, šampionska ekipa je ostala na okupu, ali teške povrede risivera Krisa Gadvina i ludilo Antonija Brauna, ostavile su Brejdija u plej-ofu samo sa jednim elitnim hvatačem, Majkom Evansom, a to u sistemu Brusa Erijansa je bio nenadoknadiv gubitak. Remsi su Toma poslali u penziju pre desetak dana pobedom u trileru na Floridi sa 30:27 u polufinalu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC).

ODLAZAK U PENZIJU KADA MU SE SMEŠI MVP NAGRADA

Brejdi ne odlazi u penziju zato što njegovo telo ne može da izdrži napore, zato što uskoro puni 45 godina. Jednostavno, osetio je da je došao kraj, da treba više vremena da provede s porodicom i da uživa u ostatku života. Po naprednim NFL statistikama i u ovom šampionatu bio je najboji kvoterbek u ligi i verovatno MVP. Eron Rodžers i on se bore za laskavu nagradu koja će biti objavljena dan pre Superboula koji je na programu 14. februara u Los Anđelesu na Sofaj stadionu.

Njegov prethodnici, velikani koji s završavali karijere poslednjh pet-šet godina jednostavno više nisu mogli, telo ih je izdalo. Bena Rotlisbergera i Ilaja Meninga su godine slomile, kao i Drua Brisa, dok se Pejton Mening jedini od asova oprostio sa Superboul krunom. Svi su oni bili daleko od nekadašnje forme u poslednjoj sezoni. Brejdi je suprotno, bio sjajan drugoj godini u dresu Bakanirsa.

Već posle tog poraza od Remsa moglo je da se nasluti da će to biti poslednji meč za Brejdija. Prethodnih sezona uvek je govorio decidirano da se vraća. Sada je bio skeptičan, nije mogao na konferenciji za medije da potvrdi da će igrati i dalje. Nekoliko dana kasnije, uvek pouzdani, nepogrešivi Adam Šefter, novinar ESPN-a, doneo je informaciju godine – Brejdi ide u penziju posle 22 godine u NFL-u. Prvog dana februara, Tom je putem društvenih mreža samo potvrdio – ćao, nema više.

RIGOROZNA DIJETA SA DNEVNIM UNOSOM VODE OD MINIMUM PET LITARA

Šta je tajna dugovečnosti Brejdija? U jednom intervjuu je rekao da godinama nije pojeo nešto slatko, da su jagode sa šlagom za njega luksuz, da vodi spartanski način života. Kao i mnogi vrhunski američki sportisti, Lebron Džejms i Rasel Vilson, troši mlione dolara godišnje na svoje telo kako bi mogao da bude i poznim igračkim godinama na visokom nivou. Nećete nikada Brejdija da vidite s viškom kilograma, da se opusti.

Konzumira dnevno minimum pet litara vode. Ne jede većinu voća, pečurke, paradajz, paprike, patlidžan, beli šećer, brašno, gluten, mlečne proizvode, sodu, žitarice, beli pirinač, krompir i hleb, ne pije kafu ni gaziana pića. Njegov prijatelj i saigrač Rob Gronkovski koristi njegovu dijetu baziranu na biljkama, od 2017, a takođe trenira sa njegovim fitnes trenerom Aleksom Gererom. Među ostalim sportistima koji koriste njegovu dijetu, su kvoterbek Minesote Kirk Kazins i hokejaš Mark Šajfli.

SKLADAN BRAK SA BRAZILSKOM LEPOTICOM ŽIZEL

Tom Brejdi i Žizel Bundšen (©Shutterstock)Tom Brejdi i Žizel Bundšen (©Shutterstock)

U periodu od 2004. do kraja 2006. godine izabranica Brejdijevog srca je bila glumica Bridžet Mojnahan, a u februaru 2007. godine u intervjuu za časopis Pipl, izjavila je da je u trećem mesecu trudnoće i da očekuje Brejdijevo dete. Njih dvoje su raskinuli početkom decembra 2006. u periodu kada je Mojnahan ostala trudna. Njihov sin Džon Edvard Tomas Mojnahan, rođen je u avgustu 2007. u Santa Monici, u Kaliforniji. U decembru 2006. godine, pošto je raskinuo sa Mojnahan, počeo je da izlazi sa brazilskom manekenkom Žizel Bindšen. Njih je upoznao zajednički prijatelj. Ugovorio im je sastanak na slepo. Brzo su iskrice zaigrale, Tom nije mogao da odoli šarmu prelepe brazilske manekenke, tada top modela. Venčali su se 26. februara 2009, na privatnoj ceremoniji u Santa Monici. Imaju dvoje dece. U decembru 2009, dobili su sina kome su dali ime Bendžamin Rejn, dok su u decembru 2012. dobili ćerku Vivijen Lejk.

Veći deo godine, Brejdi sa porodicom živi u Bruklinu. Imaju više kuća, a leti žive u privatnom rezidencijskom klubu Dželouston, blizu Big Skaja. Pošto je prešao u Bakanirse, iznajmio je vilu u Tampi od bivšeg bejzbol igrača i vlasnika Majami Marlinsa Dereka Džetera. U decembru 2020. godine, Tom je kupio kuću u Indijan Kriku.

Teško je nabrojati sve rekorde koje drži Brejdi. Ima sedam osvojenih Superboulova u 10 mečeva za trofej Vinsa Lombardija. Primera radi, dve najtrofejnije franšize Nju Ingland Petriotsi i Pitsburg Stilersi imaju po šest. U SAD ga smatraju ne samo najboljim igračem u istoriji američkog fudbala nego najboljim sportistom sveta. Konkurencija mu je jedino Majkl Džordan.

Koliko će njegovim sedam prstenova teško da bude dostignuto u narednih nekoliko decenija, govori podatak da niko od sadašnjih kvoterbekova nema više od jednog. Ben Rotlisberger je ove sezone otišao u penziju sa dva trofeja Vinsa Lombardija. Pre toga, Pejton Mening, takođe ima dva. Brejdijev idol iz mladosti Džo Montana ima četiri krune.

Jedno je sigurno - ništa više neće biti isto bez Brejdija.


tagovi

američki fudbalNFLNFL ligaTom Brejdi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara