Niko ne može da ga zaustavi: Verstapen 40. put kreće sa pol-pozicije

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.06.24. | 18:17

Neverovatni Holanđanin kreće sa liderskog mesta na VN Austrije

Vozač Red Bula Maks Verstapen, pobednik današnje Sprint trke, osvojio je pol-poziciju za ovogodišnju Veliku nagradu Austrije, jedanaestu rundu šampionata Formule 1. Na drugoj poziciji našao se Lando Noris (Meklaren), dok je na trećoj Džordž Rasel (Mercedes).

Red Bulovi vozači bili su prvi na stazi u Q1, a Verstapen je bio trećeplasirani iza Karlosa Sainsa (Ferari) i Oskara Pjastrija (Meklaren). U ovom delu kvalifikacija, a prvi put u istoriji kvalifikacija Formule 1 je razlika između prvog i dvadesetoplasiranog vozača bila ovoliko mala - tačnije nešto manje od osam desetinki delilo je sve vozače na stazi.

Izabrane vesti

Prvi deo kvalifikacija bio je pomalo dramatičan za sedmostrukog šampiona Luisa Hamiltona budući da se pred sam kraj nalazio u zoni ispadanja iz daljeg toka takmičenja, ali je u prvom brzom krugu posle izlaska iz garaže uspeo da zabeleži vreme dovoljno za plasman među vodećih petnaest vozača.

Poslednji vozač koji je uspeo da prođe dalje bio je Fernando Alonso (Aston Martin), dok se njegov timski kolega Lens Strol koji je pre samo nekoliko dana produžio ugovor sa britanskom ekipom kvalifikovao tek na 17. poziciji. Dalje nisu prošla ni oba vozača Vilijamsa i Zaubera.

Iz Q1 su ispali: 16. Aleks Albon 17. Lens Strol 18. Valteri Botas 19. Logan Sardžent 20. Gvanju Džou.

U drugom delu kvalifikacija Ferari je bio taj koji se prvi našao na stazi, ali vrlo brzo se pojavio Verstapen i oduševio svojim izuzetno brzim krugom. Iako je ovo vreme bilo dovoljno da Holanđanin ne mora više da izlazi na stazu, ipak je odlučio da se još jednom pojavi a tom prilikom zabeležio je još brži krug. Iza njega, drugoplasirani Sains i trećeplasirani Rasel zabeležili su identično vreme.

Plasman među vodećih deset zabeležio je i Niko Hulkenberg (Has), ali pošto je drugi put napravio istu grešku na izlasku iz pit lejna zasmetavši drugim vozačima, izvesno ga očekuje neka vrsta kazne. Provukao se u Q3 deo kvalifikacija još i Esteban Okon (Alpin), dok je Danijel Rikardo (RB) za samo 15 hiljaditih delova sekunde propustio prolazak.

Iz Q2 su ispali: 11. Danijel Rikardo 12. Kevin Magnusen 13. Pjer Gasli 14. Juki Cunoda 15. Fernando Alonso.

Verstapen i Noris postavili su prva brza vremena u borbi za pol-poziciju, ali su se svi kao i u jučerašnjim Sprint kvalifikacijama pripremali za poslednja tri minuta i vožnju samo jednog brzog kruga.

Aktuelni šampion imao je ispred sebe čistu stazu, a ponovo je uspeo da zabeleži krug brži od prethodno postignutog i time došao do 40. pol-pozicije u karijeri.

Dok se Noris još jednom istakao kao Verstapenov najbliži rival, njegovom timskom kolegi Pjastriju poništen je brzi krug zbog silaska sa staze, te će tako umesto sa treće, u trku krenuti sa sedme pozicije.

Prvih deset pred trku u Austriji: Maks Verstapen, Lando Noris, Džordž Rasel, Karlos Sains, Luis Hamilton, Šarl Lekler, Oskar Pjastri, Serhio Peres, Niko Hulkenberg, Esteban Okon.

Trka za Veliku nagradu Austrije je na programu u nedelju od 15 časova.

Piše: Maja NAKARADIĆ



tagovi

Maks FerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara