Trejvon Voker, prvi pik na draftu (©AFP)
Trejvon Voker, prvi pik na draftu (©AFP)

NFL draft: Defanzivci otišli kao alva, Voker ispred Hačinsona, Ej Džej Braun trejdovan u Filadelfiju

Vreme čitanja: 7min | pet. 29.04.22. | 04:55

Edž rašer sa Džordžije je izabran kao prvi pik od strane Džeksonvila. Prvi ofanzivac biran je sa šeste pozicije, a u pitanju je tekl Ikem Ekvonu koji je pojačao Karolinu. Zvezda Tenesija otišla u redove Iglsa za 100.000.000 dolara. Eron Rodžers opet ostao bez risivera u prvoj rundi

Očekivani epilog 87. NFL drafta koji je održan u gradu poroka i kocke – Las Vegasu. Ofanzivci, posebno kvoterbekovi, bili su u drugom planu, a defanzivci su imali „pet minuta“ slave. Čak trojica edž rašera i dvojica kornerbekova izabrani su u prvih pet pikova.

Drugu godinu zaredom, „čast“ da ima prvog pika dobio je Džeksonvil. Tim s Floride prošle godine nije imao dilemu, uzeo je kvoterbeka Trevora Lourensa, a sada se znalo da će birati defanzivca, i to pes rašera. Dugo je prvi favorit bio Ejdan Hačinson s Mičigena, ali su se Džeguarsi predomislili prethodnih dana, zadivljeni fantastičnim izdanjem Trejvona Vokera na „Kombajnu“, pa im je as Džordžije bio prvi izbor.

Izabrane vesti

Džeksonvil je dobio novog trenera, Daka Pedersona, koji je pre četiri godine sa Filadelfijom osvojio trofej Vinsa Lombardija, pa se očekuje bolje izdanje za Džeguarse, ali je borba za plej-of i dalje daleka. Voker bi odmah trebalo da bude perjanica u odbrani i da pojača „raš“ tima i bude stalna opasnost za kvoterbekove.

Posle objave tima s Floride, nije bilo dileme oko drugog izbora. Detroit Lajonsi su dobili lokalnu zvezdu, sa Univerziteta Mičigen, Ejdan Hačinsona, po mišljenju mnogih najkompletnijeg igrača na ovom draftu. On je prethodne sezone odigrao fantastično. Imao je 14 „sekova“, bio je u konkurenciji za Hajzmanov trofej za najboljeg koledž igrača i već sada bi mogao da bude zvezda Lajonsa i lice franšize.

Ej Džej Braun (©AFP)Ej Džej Braun (©AFP)

Najveće iznenađenje je trejd Filadelfije i Tenesija. Iglsi su dobili elitnog risivera Ej Džej Brauna. Dali su timu iz Nešvila pika prve rudnde drafta. Tajtensi nisu imali novca da plate veliku zvezdu, pa su morali da se odreknu usluga jednog od najboljih risivera lige. Na kraju sezone Tenesi je otpustio i legendarnog Hulija Džonsa. Zamena za Ej Džej Brauna je Trejlon Burks sa Arkanzasa koji je biran sa 18. pozicije. Braun je odmah dobio četvorogodišnji ugovor od Iglsa vredan 100.000.000 dolara, od čeka 57.000.000 garantovane sume.

Rejvensi su poslali Markiza „Holivuda“ Brauna u Arizonu Kardinalse u zamenu za 23. pika na draftu.

Hjuston je imao pravo da bira trećeg pika. Očekivalo se da bi mogao da uzme nekog ofanzivnog tekla, ali su se Teksansi odlučili za jednog od dva najbolja kornerbeka na draftu Dereka Stinglija sa Univerziteta LSU. Odmah zatim, sa četvrte pozicije izabran je još jedan kornerbek - Ahmad „Sous“ Gardner kome predviđaju blistavu karijeru. Imaće paklen zadatak u ruki sezoni, čuvaće odlične risivere divizijskih rivala - Stefona Digsa iz Bafalo Bilsa, Tajrika Hila iz Majamija i Devontea Parkera iz Nju Inglanda.

Treći pes rašer izabran je kao peti pik. U pitanju je Kejvon Tibodo koji će pojačati Njujork Džajantse. Imao je sedam „sekova“ u prošloj sezoni. Već je zvezda, ima potpisan ugovor sa moćnim brendom Najk i trebalo bi da bude mega pojačanje za krhku odbranu tima iz Velike jabuke.

Prvi ofanzivac na draftu je biran sa šeste pozicije. Robusni tekl nigerijskog porekla, težak 155 kilograma, Ikem Ekvonu, stiže u Šarlot, u redove Karoline. Biće velika podrška za kvoterbeka Sema Darnolda koji bi trebalo da i ove sezone predvodi Panterse. Džajantsi su posle petog pika imali pravo i sedmog i odmah su izabrali snažnog ofanzivnog tekla, visokog 201 centimetara i teškog 160 kilograma, Evana Nila, kao podrška skromnom kvoterbeku Danijelu Džonsu.

Ejdan Hačinson (©AFP)Ejdan Hačinson (©AFP)

Atlanta je godinama u „rebildingu“. Dugogodišnji kvoterbek Met Rajan je prošlog meseca trejdovan u Indijanapolis Koltse. Zamena mu je Markus Mariota. Falkonsi su draftu pojačali hvatački korpus koji je veoma slab. Kao osmog pika izabrali su risivera Drejka Londona. On će uz tajt enda, prošlogodišnjeg četvrtog pika na draftu, Kajla Pitsa i raning beka Kordarela Patersona, biti okosnica tima iz Džordžije. Podseća na Majka Evansa, asa Tampa Beja. Mogao bi da bude legitimini naslednik Hulija Džonsa, jednog od najboljih risivera u NFL-u u prethodnoj deceniji. Džetsi su takođe kao drugi izbor, sa 10. pozicije, uzeli risivera. U pitanju je Geret Vilson sa Ohaja. Kvoterbek Zek Vilson, prošlogodišnji drugi pik na draftu, imaće podršku brzonogog hvatača koji može da igra i kao slot.

Prvi trejd se dogodio na 11. mestu. Vašington Komanders je ustupio mesto Nju Orleansu koji je birao risivera Krisa Olavea sa Ohaja. Sejntsi imaju problem sa Majklom Tomasom koji je propustio skoro dve godine zbog povrede, pa bi mladi as mogao da bude broj 1 u timu. Plaćena je cena jer su Komadersima morali da daju osim 16. pika i dva izbora u trećoj i četvrtoj rundi.

I naredni pik je stigao posle trejda. Detroit je skočio za čak 20 mesta i izabrao Džejmisona Vilijamsa, fantastičnog risivera sa Alabame. On je imao peh da je pokidao prednji ukršteni ligament kolena krajem prošle sezone. Da nije imao tešku povredu, bio bi sigurno u top 5 na draftu. Lajonsi su dobili fenomenalnog hvatača koji može da igra i u specijalnom timu. Pitanje da li može se oporavi od povrede do početka septembra. Detroit definitivno gradi mladi tim koji bi u budućnosti mogao da igra bitnu ulogu. Za narednu sezonu, plej-of je nemoguća misija.

Najbolji defanzivni tekl u klasi, Džordan Dejvis, izabran je od strane Filadelfije. Biće velika snaga u odbrani Iglsa, posebno u zaustavljanju protivničkih raning bekova. Baltimor je odlično birao sa 14. pozicije, najboljeg sejftija u klasi Kajla Hamiltona. On je rođen u Grčkoj, na Kritu, jer je njegov otac igrao košarku. Rejvensi su imali veliki problem na toj poziciji, a ovim su dobili startera i velika podrška za kornerbekove Marlona Hemfrisa i Markusa Pitersa. Čardžersi su odlučili da zaštite kvoterbeka Džastina Herberta, pa su izabrali garda sa Bostona Zajona Džonsona kao 17. pika na draftu.

Prvi kvoterbek na draftu izabran je tek sa 20. pozicije. Keni Piket je izbor Pitsburg Stilersa. Radi se o igraču koji je pohađao univerzitet upravo u gradu u Pensilvaniji. Imaće konkurenciji za mesto startera u novajliju Miču Tubiskom i starosedeocu Mejsonu Rudolfu. Boriće se za mesto broj 1 posle penzionisanja legendarnog Bena Rotlisbergera.

Grin Bej Pekersi su imali dva izbora u prvoj rundi i opet nisu uzeli risivera i verovatno najutili po ko zna koji put kvoterbeka Erona Rodžersa. Njihova prvi izbor bio je iznenađujući, lajnbeker Gvaj Voker sa 22. pozicije. Tim iz Viskonsina je ostao bez prve hvatačke zvezde, Devontea Adamsa koji je pojačao Las Vegas Rejderse. Grin Bej od 2002. godine nije birao risivera u prvoj rundi.

Iznenađenje je izbor Nju Inglanda nepoznatog garda Kola Strendža sa Univerziteta Čaltanoga sa pozicije 29. Kanzas je dobio edž rašera grčkog porekla Džordža Karlaftisa.

Pored komesara lige, Rodžela Gudela, koji je i ovaj put dobio zvižduke navijača, domaćini drafta u Las Vegasu su bili zvezde Rejdersa, kvoterbek Derek Kar i tajt end Daren Voler. U naredna dva dana biraće se pikovi preostalih šest rundi drafta.

PRVA RUNDA DRAFTA

1. Trejvon Voker (Džeksonvil Džeguars, edž rašer, Džordžija)

2. Ejdan Hačinson (Detroit Lajons, edž rašer, Mičigen)

3. Derek Stingli junior (Hjuston Teksans, kornerbek, LSU)

4. Ahmad „Sous“ Gardner (Njujork Džets, kornerbek, Sinsinati)

5. Kejvon Tibodo (Njujork Džajants, edž rašer, Oregon)

6. Ikem Ekvonu (Karolina Panters, ofanzivni tekl, NS Stejt)

7. Evan Nil (Njujork Džajants, ofanzivni tekl, Alabama)

8. Drejk London (Atlanta Falkons, risiver, USC)

9. Čarls Kros (Sijetl Sihoks, ofanzivni tekl, Misisipi)

10. Geret Vilson (Njujork Džets, risiver, Ohajo)

11. Kris Olave (Nju Orleans Sejnts, trejd iz Vašingtona, risiver, Ohajo)

12. Džejmison Vilijams (Detroit Lajons, trejd iz Minesote, risiver, Alabama)

13. Džordan Dejvis (Filadelfija Igls, trejd iz Hjustona, defanzivni tekl, Džordžija)

14. Kajl Hamilton (Baltimor Rejvens, sejfti, Notr Dem)

15. Kenjon Grin (Hjuston Teksans, gard, Teksas)

16. Džehan Dotson (Vašington Komanders, risiver, Pen Stejt)

17. Zajon Džonson (Los Anđeles Čardžers, gard, Boston)

18. Trejlon Burks (Tenesi Tajtensi, trejd iz Filadelfije, risiver, Arkanzas)

19. Trevor Pening (Nju Orleans, defanzivni tekl, Nortern Louv)

20. Keni Piket (Pitsburg Stilers, kvoterbek, Pitsburg)

21. Trent Mekdafi (Kanzas Siti, trejd iz Nju Inglanda, kornerbek, Vašington)

22. Gvaj Voker (Grin Bej Pekers, lajnbeker, Džordžija)

23. Kair Elam (Bafalo Bils, trejd iz Baltimora, kornerbek, Florida)

24. Tajler Smit (Dalas Kaubojs, ofanzivni tekl, Tulsa)

25. Tajler Linderbaum (Baltimor Rejvens, centar, Louv)

26. Džermejn Džonson (Njujork Džets, trejd iz Tenesija, edž rašer, Florida)

27. Dejvin Lojd (Džeksonvil Džeguars, trejd iz Tampa Beja, lajnbeker, Juta)

28. Devonte Vajat (Grin Bej Pekers, defanzivni tekl, Džordžija)

29. Kol Strendž (Nju Ingland Petriots, gard, Čaltanoga)

30. Džordž Karlaftis (Kanzas Siti Čifs, edž rašer, Pardju)

31. Dakston Hil (Sinsinati Bengals, sejfti, Mičigen)

32. Luis Sin (Minesota Vajkings, sejfti, Džordžija)

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------


tagovi

američki fudbalNFLNFL ligaNFL draft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara