(©Reuters)
(©Reuters)

'Nesportski' potez, krvarenje i podbulo oko: Mađarska preko Italije i peteraca do Hrvata

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.08.24. | 22:16

Golman Soma Vogel blistao u penal-seriji, najodlikovaniju vaterpolo naciju u polufinale poslao Kristijan Manherc

Uveden je brutaliti u vaterpolo kako bi se očistio od nasilničkog ponašanja, od nesportskih poteza, da bi se smanjio broj uadaca preko vode. Niti sudije baš znaju u koju svrhu se koristi, za šta bi trebalo da služi, niti se igrači ustežu. Mada, nije sve bilo ni crno-belo u četvrtfinalnim utakmicama. Zamah preko vode Džonija Hupera protiv Australije, dosuđen je brutaliti, kao i za italijanskog vunderkinda Frančeska Kondemija u duelu sa Mađarskom, poprilično sumnjiv.

Nesportski potez kako su arbitri okarakterisali to što je Frančesko Kondemi zakačio po licu Silarda Janšika prilikom šuta, nije doneo veliku prednost Mađarskoj, iako je četiri minuta imala igrača više. Naprotiv, sudijski kriterijum se okrenuo u korist Italijana?! Mađarski kapiten nastavio je, krvarenje je zaustavljeno, oko je bilo podbulo, a upravo je on mogao da presudi Italijanima. Marko del Lungo ga je zaustavio u kontri, odbranio mu je šut u poslednjih desetak sekundi i odveo meč u penal-seriju, a tamo je zablistao golman Soma Vogel, doneo je Mađarima polufinale – 9:9, petercima 3:1.

Izabrane vesti

Ponekad se čini kao da Mađarska čeka peterce, i to s razlogom – ima specijalisti za njih. Ili bolje rečeno ne može da ih dočeka Soma Vogel. Blistao je pre godinu dana u finalu Svetskog prvenstva u Fukuoki, njegove odbrane bile su vredne zlata, a sada plasmana među četiri na Olimpijskim igrama.

Zaustavio je udarac Frančeska di Fulvija, zatim Andree Fondelija, koji je u osnovnom delu utakmice dva puta bio neprecizan, a šlag na torti bio je ukroćen udarac Edoarda di Some. Da nije bilo promašaja Gerga Feketea i Deneša Varge, čija lopta je ostala na imaginarnoj gol-liniji i to je utvrđeno tek VAR analizom, ne bi Kristijan Manherc ni došao da opali. A, top u desnici bio je vreo…

(©Reuters)(©Reuters)

Nije strano Kristijanu Manhercu da se zapali, da izrešeta protivnički gol. Sa prethodnih Olimpijskih igara u Tokiju pamti se da je Hrvatskoj spakovao čak sedam komada! Nemilosrdan je bio i prema Italijanima. Pet u osnovnom delu, pa još peterac za kraj.

Poslao je najodlikovaniju naciju u polufinale sa Hrvatima, a ogroman kamen pao je s pleća kapitenu Silardu Janšiku. Em je dobio udarac po licu, em mu je išla krv, em je lako mogao da bude tragičar. Marko del Lungo mu je odbranio šut u kontri koju je jednostavno morao da završi.

Mogao bi da se vadi na ‘nišanske sprave’, nisu bile podešene posle udarca…

(©Reuters)(©Reuters)

Ta četiri minuta koliko je Italija imala igrača manje Mađarska nije iskoristila. Između ostalog i zbog potrebe arbitara nakon svakog brutalitija da timu koji je sa šestoricom u bazenu jednog pošalju u kućicu. Ni ekipa koju predvodi Žolt Varga nije vukla rezonske poteze u napadu, dosta je grešila, nije išao isprva šut levorukog bombardera Gerga Zalankija.

Ali, upravo je bombarder Pro Reka proradio kada su Italijani u drugom poluvremenu preokrenuli i kada se razmahao njegov klupski kolega Frančesko di Fulvio. Setebelo je u više navrata imao dva gola prednosti, kapiten je svezao dva gola, ali je onaj poslednji u osnovnom delu, nakon isključenja s pravom zamene za Erika Molnara, postigao Nikolas Prešuti.

Ispostaviće se da je bio poslednji na utakmici, vredan peteraca. Neće ni njemu, ni ostatku tima mnogo značiti. Ponovo je Italija zaustavljena u četvrtfinalu, kao i u Tokiju kada je bilo situacija da sa tri igrača više u bazenu ne može da zatrese mrežu Srbije.

ITALIJA – MAĐARSKA 9:9 (1:3)

(2:3, 0:1, 5:2, 2:3)

Pariz

Sudije: Adrijan Aleksandrfesku (Rumunija), Veselin Mišković (Crna Gora)

ITALIJA: Del Lungo (11 odbrana), Di Fulvio 3, Veloto 2, Đanaca, Fondeli, Kondemi, Rencuto, Ečenike 3, Prešuti 2, Bruni, Di Soma, Joki Grota, Nikozija (1 odbrana). Selektor: Alesandro Kampanja.

MAĐARSKA: Soma Vogel (10 odbrana), Anđal, Manherc 6, Molnar, Vamoš 1, Nađ, Zalanki 4, Fekete 1, Vigvari, Varga, Janšik, Harai, Banjaj. Selektor: Žolt Varga.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – ČETVRTFINALE:

Sreda

Hrvatska – Španija 10:8

Grčka – Srbija 11:12

Amerika – Australija 7:7, petercima 4:3

Italija – Mađarska 9:9, petercima 1:3



tagovi

Alesandro KampanjaŽolt Vargavaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija ItalijePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igreSoma VogelKristijan ManhercGergo ZalankiSilard JanšikDeneš VargaMarton VamošGergo FeketeFrančesko KondemiFrančesko di FulvioAndrea FondeliNikolas PrešutiMarko del Lungo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara