(©Reuters)
(©Reuters)

Nema više 'papaja' pravila: Pjastri postaje timski igrač

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.09.24. | 13:13

Australijanac pristao da pomogne Norisu u borbi za titulu

Tokom razgovora za medije održane u četvrtak pred trkački vikend u Azerbejdžanu, vozač Meklarena Oskar Pjastri potvrdio je da je posle razgovora sa timom pristao da pomogne svom timskom kolegi Landu Norisu u borbi za titulu do kraja tekuće sezone.

Iako je na samom početku sezone sve ukazivalo na to da ćemo gledati još jedno dominantno izdanje Red Bula i Maksa Verstapena, trke koje su usledile nakon poslednje pobede Holanđanina u Barseloni pokazale su da je Meklaren taj koji je u najboljoj formi. Razlika u šampionatu konstruktora trenutno iznosi samo osam poena u korist Red Bula (446 naspram 438 Meklarena), dok je u šampionatu vozača Verstapen još uvek prvi sa 303 boda, a sve više mu se približava Noris koji sada ima 241 poen. Iako se u međuvremenu u borbu za titulu konstruktora umešao i Ferari (407), borba za šampiona u konkurenciji vozača praktično se svela na dva slova - Verstapen i Noris.

Izabrane vesti

Međutim, do ovog trenutka postojao je problem unutar ekipe Meklarena koji se tiče takozvanog 'prvog vozača', a britanski tim je pred ovonedeljnu Veliku nagradu Azerbejdžana konačno reagovao.

Još na trci u Mađarskoj kada je Noris nateran da prepusti poziciju Pjastriju, bilo je jasno da nijedan od njih dvojice nije prioritet ekipe te da obojicu tretiraju ravnopravno, u zavisnosti od toka same trke. Ono što je zasmetalo pre svega Norisu, a zatim i njegovim navijačima jeste da su mu bez prethodnog dogovora uručili naredbe, ali i činjenica da bi oduzimanje tih sedam poena (koliko iznosi razlika između prve i druge pozicije) mogla da utiče na ishod šampionata na kraju sezone. Tada su mu preko radio komunikacije poručili da 'šampionat neće osvojiti sam, već će mu u tome biti potreban Oskar', a pitanje koje se odmah nametnulo je kako mu pomaže kada mu upravo on i oduzima vredne poene?

Iako se od tada mislilo da su se unutar ekipe opredelili kog će vozača 'više podržavati' do kraja sezone, na prethodnoj trci u Monci je bilo jasno da to još uvek nije bilo odlučeno. Noris je trku započeo sa pol-pozicije, dok je Pjastri u nju kretao sa drugog mesta. Posle samo dve krivine, australijski vozač video je priliku za obilaženje i posle nešto agresivnijeg manevra našao se ispred svog timskog kolege, ujedno omogućivši i Šarlu Lekleru da učini isto. Iako su pobedu izgubili zbog bolje strategije Ferarija a ne zbog međusobnog duela, on je nesumnjivo zasmetao Britancu jer je nakon te trke izgubio još dragocenih poena.

(©Reuters)(©Reuters)

Iako se u nastavku trke nisu ponovo našli u prilici da se međusobno obilaze, Norisu je preko radija poručeno da mu je dozvoljeno da se trka sa Pjastrijem, ali da moraju da poštuju takozvana 'papaja pravila‘, inspirisana poznatom bojom njihovog automobila. Izvršni direktor Meklarena Zek Braun kasnije je u razgovoru sa bivšim vozačem i šampionom iz 2016. godine Nikom Rozbergom pojasnio šta ona podrazumevaju.

"Papaja pravila znači da je to tvoj timski kolega, trkaj se sa njim, ali čisto, bez kontakta, to se dešavalo. Samo poštuj svog timskog kolegu".

Izvesno je da će međusobno poštovanje ostati, ali je odlučeno da među njima nema trkanja i da bi Pjastri od sada na kraju svake trke, ukoliko okolnosti to dozvole, trebalo da se nađe iza Norisa kako bi Britanac osvojio što veći broj poena.

Šef tima Andrea Stela je u periodu između dve trke u Italiji i Azerbejdžanu nagovestio da je bilo razgovora ali i dogovora o nastavku sezone, a Pjastri je u konferenciji pred Veliku nagradu Azerbejdžana to i potvrdio.

"Tim me je pitao da pomognem i ja sam i ranije rekao da ću pristati ukoliko me pitaju da to uradim za poslednjih par trka", započeo je australijski vozač, pa dodao:

"Naravno kao vozaču, nikada nije lako pristati na tako nešto, ali je u pitanju šira slika, nisam samo ja. Još uvek pokušavam da postignem najbolje moguće rezultate i stavljam se u situacije u kojima ću ostvariti dosta poena za sebe ali i za tim. Znam da ću pomoći Landu za poene ukoliko postoji neki način. Neke stvari će od sada biti drugačije, ali videćemo u kakvim okolnostima ćemo se naći u samoj trci".

Kao odgovor svom timskom kolegi, Noris je bio surovo iskren.

"Naravno da mi to daje bolju šansu (da osvoji titulu prim. aut) što je i razlog zbog kog to radimo. Ne samo to, biće mnogo trenutaka kada će nam to pomoći kao timu, tako da neće biti olakšica samo meni već i celom timu. Mislim da samo treba biti jasan. Kada si za volanom i voziš i trkaš se protiv ljudi, uvek želiš da znaš koliko ti je dozvoljeno da napadaš, koliko treba da budeš oprezan, koje su granice. Pomoći ćemo jedan drugom koliko možemo ali u korist tima".

Borbe za titule nastavljaju se ovog vikenda u Azerbejdžanu, u kom je u prethodna tri izdanja slavio Red Bul. Da li će ulice Bakua biti prekretnica za austrijski tim ili ćemo ponovo na prvom mestu videti Meklaren ili Ferari, a gde u priču ulazi i Mercedes?

Satnica za Veliku nagradu Azerbejdžana:

Petak

Prvi trening 11:30-12:30

Drugi trening 15:00-16:00

Subota

Treći trening 10:30-11:30

Kvalifikacije 14:00-15:00

Nedelja

Trka 13:00 (51 krug)

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Lando NorisOskar PjastriMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara