Neka gori Balkan: Srbija čeka Hrvatsku u finalu OI

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.08.24. | 20:47

Barakude bolje od Mađarske – 9:8

Neka gori Balkan, neka u Parizu temperatura dosegne tačku ključanja. Srbija će u finalu vaterpolo turnira igrati protiv Hrvatske, pošto je ekipa Ivice Tucaka zakazala jedan od najvećih vaterpolo klasika trijumfom nad Mađarskom – 9:8.

Možda je tako najpravednije, da dve istinske velike sile odluče o osvajaču zlatne medalje, da udare jedni na druge aktuelni svetski prvaci iz Dohe i dvostruki osvajači Olimpijskog zlata. Imaće Barakude ulogu blagog favorita, usled činjenice da je turnir u Parizu vrhunac jedne generacije, koja se u Dohi ove zime okitila zvanjem svetskog šampiona.

Izabrane vesti

Nadamo se da ćemo u nedelju nastaviti sjajan niz protiv Barakuda, jer su sportski almanasi puni srpskih trijumfa nad vaterpolistima iz Hrvatske. Posebno smo bili u elementu kada je oko bazena sve gorelo. Oni sredovečni sigurno se sećaju bombe Danila Dače Ikodinovića iz Fukuoke 1997. godine, ili nadljudske pobede u Kranju početkom ovog veka. Mlađi se sigurno sećaju kako je Ivica Tucak prolazio u dvobojima sa velikim prijateljem Dejanom Savić i našom najtrofejnijom generacijom, zaključno sa finalom Olimpijskih igara u Riju. Bilo je tu i bolnih poraza, posebno boli onaj iz davne 1996. godine kada je Dubravko Šimenc razmontirao naš tim.

Zasluženo su Hrvati stigli do šanse da se bore za olimpijsko zlato. Imali su više koncentracije od Mađarske u večerašnjem polufinalu i moćno oružje u liku i delu Lorena Fatovića. Odigrao je kao nekada Perica Bukić, sa velikom dozom samopouzdanja. Prosto, Fatović je terao Hrvate u finale, odbijavši svaki napad Mađara. Postigao je pet golova, uz stopostotan šut iz igre.

Mađari su bolje ušli u utakmicu. Stekli brzo dva gola viška, ali minus fazu u igri Hrvatske brisao je kao po navici Fatović. Upravo je on doneo Hrvatskoj egal posle ranog vošstva naših severnih komšija (1:3). Pogađao je na različite načine Fatović, postigao četiri od prvih pet golova Hrvatske.

Imala je Hrvatska prednost od dva gola na poluvremenu, ali su problemi za selekciju Ivice Tucaka počeli posle isključujuće greške Fatovića. Njegov izostanak pokrio je Bukić, ali pre svega sjajni golman hrvatske selekcije Bijač. Jedan od najboljih čuvara mreže na svetu je odbranio peterac Vamošu na kraju treće četvrtine. Imao je još nekoliko spektakularnih intervencija, posebno u finišu kada je Nađ smanjio prednost Hrvata na 9:8.

Uspeo je Bijač da skine još dva šuta Mađarima do kraja meča i ostavi ih bez mogućnosti da napadnu novo olimpijsko zlato. Nisu ni zaslužili. Mnogo šansi su promašili.


tagovi

Pariz 2024vaterpoloOlimpijske igreOlimpijske igre 2024vaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara