Melisa Vargas (©Reuters)
Melisa Vargas (©Reuters)

Nedodirljiva Vargas režirala preokret u evropskom derbiju

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.07.24. | 11:48

Turska nadigrala Holandiju posle pet setova

Evropski derbi u jutarnjim časovima na Olimpijskim igrama u Parizu opravdao je očekivanja. Malo je nedostajalo da Lale potpuno pregaze selekciju Turske, ali su na kraju šampionke Starog kontinenta nadoknadile veliki zaostatak i slavile trijumf u pet setova - 3:2 (19:25, 19:25, 25:22, 25:22, 15:13).

Pre početka meča poznato je bilo da Turkinje nisu doputovale u prestonicu Francuske u najboljoj formi. Menjao je selektor Danijele Santareli uoči turnira više puta sastav zbog kadrovskih muka, mada niko nije ni očekivao da će se igra njegove ekipe gotovo raspasti u prva dva seta. Samo na momente podsetile su tada pulenke italijanskog stručnjaka da trenutno imaju zvanje evropskih prvakinja. Kako se od stare slave ne živi, pokazale su izabranice Feliksa Kozlovskog koje su prosto dominirale nad favorizovanim rivalkama.

Izabrane vesti

Delovalo je da će furiozan početak prvog seta i kratkotrajni period trećeg biti i jedini pozitivni detalji u partiji Turske. Holanđanke su već sredinom uvodne deonice polako preuzimale kontrolu – 13:11. Ključna je bila serija od 5:0 (od 16:16 do 21:16) na servise Nike Dalderop, uz potpuni pad koncentracije indisponiranih zvezda Ebrar Karakurt i Melise Vargas.

Ni u nastavku četa sa Bosfora nije uspevala da pronađe prepoznatljivi ritam. Bilo je evidentno da brojnim nedostacima, računajući i onim prilikom organizacije napada u režiji Čansu Ozbaj, pomaže da se utakmica završi što pre. Čak se ni Melisa nije proslavila, nizala je greške, omogućivši daleko opušteniju igru protivnica. Napravljeni odnos snaga na terenu nije uopšte odgovarao Santarelijevoj selekciji koja je poslednji priključak u ovom delu imala na 10:12. Ponadao se tada i Italijan da je blizu preokreta, ali je usledila nova strahovita serija od 9:1... Nisu znale Turkinje odakle preti veća opasnost. S druge strane, Lale su delovale poput kaznene ekspedicije, a u realizaciji napada, uspešnih blokova i servisa smenjivale su se Dalderop, Džulijet Lojhus, Indi Bajens...

Konačno, nešto jači otpor pružile su Turkinje u trećem setu. Da li su tada i shvatile da će doživeti težak poraz, tek bilo je primetno da su zaigrale bolje. Naravno, daleko od onoga kako znaju, ali dovoljno dobro da uz tandem VargasHande Baladin produže nadu da mogu do trijumfa – 25:22. Nalet je bio delimično kratkotrajnog daha... Ponovo su u četvrtoj deonici pokazale osilacije u igri, konstantno jurivši zaostatak. Činilo se da je sve rešeno kada je na semaforu zasijalo 16:11 za Holanđanke, a onda je na sceni nastupila još jednom nedodirljiva Vargas i vratila nadu da je preokret moguć.

Čak ni katastrofalno otvaranje taj-brejka nije zaustavilo Turkinje – 3:6. Posegao je tada Santareli za neočekivanom izmenom, vratio na teren Karakurt, a na klupu poslao Vargas. Ispostavilo da je to donelo i prevagu na putu do izjednačenja – 6:6. Ipak, završnica je pripala naturalizovanoj Kubanki koja je sa dva vezana poena i stavila tačku na evropski derbi – 15:13.

Na kraju, usamljena i ubedljivo najefikasnija bila je Melisa Vargas sa 30 poena. U redovima Lala po 15 poena zabeležile su Jolien Knolema i Nika Dalderop.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Pariz 2024Ženska odbojkaška reprezentacija Turskereprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara