Domagoj Duvnjak (©Reuters)
Domagoj Duvnjak (©Reuters)

Ne pomaže ni „čudotvorac“ Dagur: Hrvati se vraćaju pognutih glava iz Pariza

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.08.24. | 22:32

Španija pobedila u poslednjem meču grupne faze Kockaste sa 32:31 (20:15) golom Gomeza Abelja i eliminisala ih sa olimpijskog turnira za rukometaše

Velike ambicije su imali hrvatski rukometaši na Olimpijskim igrama. Većina im je prognozirala sigurno četvrtfinale, čak i borbu za medalje, ali nastavlja se pad nekadašnjeg ponosa zemlje, bivšeg svetskog i olimpijskog šampiona koji već četiri godine nikako da se vrati u vrh.

Posle kraha u Nemačkoj na Evropskom prvenstvu početkom godine, smenjen je Goran Perkovac, stigao je prvi stranac na klupi, Islanđanin Dagur Sigurdson. Plaćen je papreno, lako su izboreno Olimpijske igre na kvalifikacionom turniru u Hanoveru, ali novo razočaranje u komšiluku. Španija je u poslednjem meču grupne faze pobedila Hrvatsku sa 32:31 (20:15) i izbacila je sa najvećeg sportskog takmičenja.

Izabrane vesti

Domagoj Duvnjak i drugovi sa dve pobede i tri poraza su završili takmičenje kao peti u grupi, dok će Furija u četvrfinale sa“ kote 3“ na Egipat. Hrvatskim rukometašima je ovo prvi put da nisu prošli u nokaut fazu na OI.

Od starta meča je Furija zagospodarila terenom, već u 10. minutu je imala 8:4. Celu utakmicu su Hrvati jurili prednost, ali nisu uspeli da stignu. Odbrana je zakazala, kao uostalom na celom turniru. Dominik Kuzmanović je bio odličan na golu, ali kada primiš 20 golova za poluvreme, treći put 30+ za ceo meč, teško nečem više možeš da se nadaš.

U nastavku su Kockasti prilazili na gol zaostatka, u finišu izjednačili na 31:31 pogotkom iz sedmerca Ivana Martinovića, ali su Španci dali gol u poslednjim trenucima meča preko desnog krila Aleisa Gomeza Abelja i dobili lakšeg rivala u četvrtfinalu. Špancima je igrao i bod za četvrfinale, ali onda bi bili četvrti u Grupi A i išli na dominantnu Dansku u prvoj nokaut fazi. Ovako se Furija izvukla po ko zna koji put, ali nema ulogu favorita protiv sjajnog Egipta.

Selektor Španije Đordi Ribera igrao je sa svih 12 igrača (ne računajući golmane), svi su se upisali u listu strelaca. Sjajan je na golu bio Gonzalo Perez de Vargas, pogotovo u prvom delu meča. Na kraju je imao 14 odbrana. Na poziciji pivotmena je bio odličan Havijer Rodrigez, strelac šest golova, dok su desna krila dala devet pogodaka, junak pobede Aleis Gomez Abeljo pet, a Kauldi Odriozola četiri. Srednji bek Jan Tarafeta se takođe četiri puta upisao u listu strelaca.

Kod Hrvata su zakazale glavne zvezde. Kapiten Domagoj Duvnjak iz tri pokušaja nije dao gol, Luka Cindrić je opet razočarao u dresu reprezentacije, samo jedan gol. Hrvate je u igri držao odlični Dominik Kuzmanović na golu sa 15 intervencija i tandem Zagreba, Luka Lovre Klarica sa sedam golova (bez promašaja) i Zvonimir Srna sa pogotkom manje. Ivan Martinović je takođe dao šest, a Mario Šoštarić četiri, od toga tri sa linije sedam metara.

PAROVI ČETVRTFINALA

Sreda

Nemačka – Francuska

Danska – Švedska

Slovenija – Norveška

Egipat - Španija

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠE – 5. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Švedska – Japan 40:27 (16:9)

Egipat – Slovenija 34:27 (14:15)

Nemačka – Slovenija 36:29 (23:14)

Mađarska - Francuska 20:24 (8:11)

Danska - Norveška 32:25 (17:12)

Španija - Hrvatska 32:31 (20:15)




tagovi

Pariz 2024rukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija ŠpanijeDagur Sigurdson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara