(© MN Press)
(© MN Press)

Nastavak paklenog ritma: Zvezda ponovo izlazi na evropsku scenu

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.10.24. | 07:54

Crveno-beli odbojkaši u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona igraju protiv Oriona (19.00)

Odbojkaši Crvene zvezde nižu mečeve kao na traci... Sezonu su počeli učešćem u Evropi, a u međuvremenu su startovali i sa domaćim obavezama u Kupu, Superkupu i Superligi Srbije. Sada se posle trijumfalne premijere u nacionalnom prvenstvu vraćaju dužnostima na međunarodnoj sceni. Sledeći veliki izazov je revanš drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Oriona na Banjici (19.00), koji dočekuju sa nadom da je moguće nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice (0:3)

Prethodno je i priprema za holandskog predstavnika sprovedena na najbolji način. Prva runda elitnog državnog ranga potencijalno je nagoveštavala derbi sa popularnim Voždovima. Osim napete i neizvesne borbe u drugom setu, crveno-beli su više nego ubedljivo savladali često neugodne Topolčane. Upravo je na kvalitet gostiju u analizi ukazao Aleksandar Blagojević, univerzalac branioca krune.

Izabrane vesti

"Naizgled značajna i lagana pobeda. Znali smo da je Karđorđe dobro popunjen na svim pozicijama. Imao je privilegiju da zadrži najveći broj igrača u odnosu na proteklu sezonu, ali i da se dodatno pojača. Njihova uigranost bila je i glavna prednost, ali se i stručni štab na čelu sa Ivicom Jevtićem adekvatno pripremio. Pored energije, kao i same motivacije i želje, presudan je bio i broj mečeva. Definitivno jedan od faktora trijumfa, pošto smo do sada odigrali dosta prijateljskih duela, a potom su se nadovezali i zvanični na početku sezone", istakao je Blagojević za Mozzart Sport.

Ukoliko beogradski večiti rival planira da ostane u istom raspoloženju i posle okršaja protiv Oriona, vodilje treba da traži u već arhiviranom superligaškom debiju. Maksimalan poraz u Dutinhemu ne podrazumeva i previše složenu kalkulaciju. Računica je jasna! Klub sa Marakane mora da ispuni osnovni preduslov - da uknjiži slavlje vredno tri boda (3:0 ili 3:1), a potom i da osvajanjem zlatnog seta zgrabi kartu za poslednje kolo doigravanja pred plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja.

"Poraz kao poraz ne predstavlja prepreku da prikažemo maksimum. Ako je ikako moguće, treba samo da primenimo recept iz prvenstvenog meča. Matematika je važna, iako ne igra ključnu ulogu. Daleko je bitnija potencijalna želja i motivisanost. A ako izborimo tu odlučujuću deonicu, tamo bi mogla i mirnoća da presudi".

Rezultat na semaforu (3:0) i nije pokazao pravo stanje na terenu. Šampion Srbije imao je šanse u svakom od perioda. U uvodnom je posustao tek u dramatičnom finišu (26:24), u drugom se predao sredinom, posle serije protivničkih blokova, dok je u trećem imao snage do 14:14.

"Ušli smo u prvu utakmicu protiv Oriona odmah posle Superkupa. Doživeli smo i ogromno emotivno pražnjenje, pogotovu posle završetka prvog seta. Nekako su se stvari okrenule, pa smo i ostali bez pravog odgovora. Nadamo se da ćemo uspeti da ponovimo igru iz završnice početnog dela, kao i da će nam sličan pristup predstavljati samo dodatni elan za nastavak".

(© MN Press)(© MN Press)

Uzda se Blagojević i u bolju posetu na tribinama. Protiv Omonije je bilo prisutno tek oko 180 gledalaca. Situacija se od tada promenila. Tako je i "borbu" sa Karađorđem posmatralo skoro duplo više ljudi.

"Čini nam se da Zvezda privlači sve veći broj gledalaca. Neobično je videti na Banjici zadovoljavajuću posetu, posebno u večernjem terminu. Očekujemo lep ambijent u Evropi, uz želju da će naše pristalice i imati šta da vide na terenu".

Čak je voljan i da ponovo "žrtvuje" prirodnu poziciju korektora. Naravno, pod uslovom i da epilog bude odgovarajući.

"Jedna od mojih uloga je da budem džoker. Spreman sam da popunim prostor i nadomestim bilo čiji izostanak. Uvek se stavljam na raspolaganje, a samim time i pokušavam da odradim ono što se traži. Nisam igrao samo još dizača i libera. Međutim, kako je karijera duža, tako je širok dijapazon pozicija na kojima mogu da igram", zaključio je Blagojević.

Da li će i u prestonici Srbije da bude miksovanja prve postave, otkrio je šef stručnog štaba Ivica Jevtić.

"Nismo uopšteno bili spremni da kombinujemo i tražimo pozicije igračima. Pokazalo se da je ubacivanje Aleksandra Blagojevića bila dobitna kombinacija u Superkupu. Kada smo nastavili da primenjujemo nešto slično u narednim mečevima, kao da se nismo snašli. Nećemo mnogo da izmišljamo, već ćemo da pokušamo sa proverenim izborom igrača da ostvarimo povoljan rezultat", istakao je Jevtić za Mozzart Sport.

Podsetio je i da izbor odbojkaša koji bi trebalo da igra u dijagonali sa Egipćaninom Ahmedom Dejom, ne sme da ima prevagu po pitanju ishoda.

"Crvena zvezda nije koncipirana da zavisi samo od jednog igrača. Naša partija bi trebalo da bude zasnovana na timskim, a ne individualnim kvalitetima. Danilo Ilić je protiv Karađorđa pokrio osetljivo mesto. Primetio rival ili ne, moramo da sakrijemo i loše detalje, kao što je slučaj sa prijemom servisa", dodao je Jevtić.

Kvalifikacije za Ligu šampiona - 2. kolo kvalifikacija (odbojkaši)

Utorak

17.00: Mladost - Tirol (prvi meč - 0:3)

18.00: Las Palmas - Olimpijakos (prvi meč - 0:3)

19.00: (1,35) Crvena zvezda (2,90) Orion (prvi meč - 0:3)

19.00: (1,22) Brašov (3,80) Šonenverd (prvi meč - 3:1)

Piše: Uroš Selenić




tagovi

Liga šampiona u odbojciOK Crvena ZvezdaAleksandar Blagojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara