(© FIVB)
(© FIVB)

Nastavak italijanske avanture: Velasko predvodi Azurine do Los Anđelesa

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.10.24. | 17:45

Veliko olakšanje na Apeninima

Zagazio je Hulio Velasko (72) odavno u osmu deceniju života, ali i ne pomišlja na penziju. Legendarni stručnjak obradovao je naciju na Apeninima, potvrdivši da će predvoditi žensku reprezentaciju Italije i na Olimpijskim igrama 2028. godine u Los Anđelesu.

Koliko je zadužio odbojkaški sport, najbolja je potvrda da će ostati upamćen kao selektor koji je tokom leta Azurinama doneo istorijsku medalju na Igrama u Parizu. Nacionalni tim pre dolaska čuvenog Argentinca nikada nije ni bio blizu odličja. Svemu je prethodilo šest pokušaja da se domogne pobedničkog podijuma. Svaki put je posustao daleko od željenog cilja. Italijanke su čak četiri puta zaustavljenje u četvrtfinalu, uz dva kraha u grupnoj fazi.

Izabrane vesti

Kada je delovalo da će reprezentacija i dalje bezuspešno da nastupa na najvećoj sportskoj smotri na svetu, pojavio se Velasko. Došao je krajem 2023. kao zamena za silno kritikovanog Davidea Macantija. Pokorio je konkurenciju već u debitantskoj sezoni. Prvo je u Ligi nacija osvojio zlato, a potom je u prestonici Francuske ponovio dostignuće.

(© FIVB)(© FIVB)

Nagovestio je u proteklom periodu da bi mogao da ostane na klupi, barem na planetarnom šampionatu koji se održava naredne godine na Tajlandu. Sada se i "predomislio", pa je samo potkrepio spekulacije i dodatno produžio mandat.

"Posle zlatne medalje u Parizu rekao sam da mi je neophodno vreme za razmišljanje. Prošao je taj period i mogu da kažem da je za napredak reprezentacije dobro da se nastavi saradnja do sledećih Olimpijskih igara u Los Anđelesu. Razgovaram sa predsednikom Đuzeđeom Manfredijem i ne bi trebalo da bude problema da se postigne sporazum", napomenuo je Velasko.

Kako je i glavni operativac Odbojkaške federacije Italije istog mišljenja, tako je i izvesno da će angažman biti nastavljen na obostrano zadovoljstvo.

"Saglasni smo sa Huliom oko svega. Želimo da nastavimo zajedno do Los Anđelesa. Postoje uslovi za produžetak divne avanture", dodao je Đuzeđe Manfredi.


tagovi

Hulio VelaskoŽenska odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara