Lukas Braten (©Reeuters)
Lukas Braten (©Reeuters)

Naljutio se na Norvežane i promenio tabor: Skijaška zvezda stala pod zastavu Brazila

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.03.24. | 15:22

Lukas Broten vraća se u Svetski kup

Dok je Henrik Kristofersen osvajao medalje na najvećim takmičenjima i vodio ljute bitke sa Marselom Hiršerom, možda i najvećim svih vremena, nisu brinuli Norvežani za budućnost. Verovali su da će tek biti dominantni u skijanju, jer u juniorskoj konkurenciji Lukas Broten je bio označen kao čudo od deteta. Potvrdio je među seniorima da ima šlifa, ali i da je teške naravi.

Niko mu nije bio ravan prethodne sezone u slalomu, osvojio je mali kristalni globus i – najavio povlačenje iz skijanja?! Ali, ne definitivno, već na određeno vreme. Pokačio se sa Nacionalnim skijaškim savezom oko marketinških prava. Još kada je obznanio da se povlači, znalo se da će promeniti sportsko državljanstvo, da više neće skijati za Norvešku, nego najverovatnije za – Brazil.

Izabrane vesti

Lukasu Brotenu je otac Norvežanin, a majka Brazilka. Drugo prezime mu je Pinjeiro. Odlučio je da u budućnosti skija za svoju drugu domovinu, a danas je potvrdio da je definitivno promenio tabor i stao pod zastavu južnoameričke zemlje.

“Došlo je vreme. Brazile, zaigrajmo”, napisao je Lukas Broten, a kasnije na konferenciji za medije u Salcburgu poručio:

“Vratiću se i skijaću za Brazil. Veoma sam ponosan što ću moći da predstavljam zemlju (moje majke prim. aut). Primio sam mnogo poruka i počastvovan sam”.

U prethodne tri sezone Lukas Broten je u Svetskom kupu na podijumu bio 12 puta, ostvario je pet pobeda, a prethodna godina bila mu je najuspešnija. Bio je najbolji slalomaš, visoko pozicioniran i u veleslalomu, a u ukupnom poretku zauzeo svih disciplina zauzeo je četvrto mesto.

Brazil će, mimo svih očekivanja, zbog toga što se Lukas Broten naljutio na Savez, imati jakog aduta i u zimskim sportovima. U tehničkim disciplinama može da očekuje medalje. Ako priča sa momkom plahovite naravi potraje…




tagovi

alpsko skijanjeSvetski kup u alpskom skijanjuskijanjeLukas Broten

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara