Ana Barbosu (©Reuters)
Ana Barbosu (©Reuters)

Najveće razočaranje Igara: Rumunki bronza oduzeta posle 30 sekundi zbog žalbe Amerikanke (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.08.24. | 21:41

Ogorčena i Nađa Komaneči

Fokus javnosti je bio na borbi Rebeke Andrade i Simon Bajls i svi su pričali samo o velikom podvigu brazilske gimnastičarke. Negde usput zaboravili su da je u istom takmičenju, borbi za medalje u parteru, viđeno i najveće razočaranje Olimpijskih igara u Parizu. Bukvalno, jer Ana Marija Barbosu već je počela da slavi bronzanu medalju, prvu za Rumuniju posle 12 godina, kada joj je ona oduzeta zbog – žalbi američkog tima.

Da li je odluka organizatora ispravna ili ne? Iskreno, nismo toliki poznavaoci ritmičke gimnastike pa da se usudimo da procenjujemo, ali problem je nastao kada je Džordan Čajls uložila žalbu smatrajući da je zaslužila više za svoju izvedbu. Pošto je Čajslova poslednja izašla na parter, Barbosuova je već slavila, samo da bi 30 sekundi kasnije žalba Amerikanka usvojena, pa je ona sa petog mesta pogurana na treće mesto.

Izabrane vesti

Da sve bude gore po Rumune žalbu je još ranije uložila i druga njihova predstavnica, Sabrina Vojnea, koja je bila četvrta dok je „skok“ Amerikanke nije vratio na peto mesto. Vojnea se žalila iz sasvim drugog razloga, njoj su poeni uskraćeni zato što je navodno u jednom trenutku petkom nagazila liniju. Rumuni tvrde da se taj trenutak ne vidi ni na snimku. Žalba je svakako odbijena, a Ana Barbosu je briznula u plač.

Kada sam videla da sam na trećem mestu osetila sam ogroman bonus što sam vratila rumunsku gimnastiku na zajedničko postolje, ali sudijska odluka je to promenila. Razočarana sam zbog te odluke, ali znam da sam uradila sve što sam mogla. Ne želim da se mešam u sudijske procene, ali u srcu znam šta se desilo. I volela bih da je Rumunija bila treća, a ne Amerika“, rekla je kasnije novinarima koji su je tešili.

Sabrina Vojnea je još teže podnela navodnu nepravdu. Njena majka Kamelija, i sama bivša gimnastičkarka koja je osvojila srebro u Seulu 1988. godine, nije ni pokušavala da sakrije bes.

Sabrina nije napuštala strunjaču, niti je gazila liniju. Zaslužila je medalju. Danas sam završila sa gimnastikom. Niko se ne bori za naša prava. Hvala vm svima za vašu podršku, ali ovo ne mogu da istrpim“, grmela je mama Kamelija, a i sama Sabrina je bila besna.

Amerikanka je prigovorila i njoj su povećali ocenu, ali meni nisu. Odradila sam sve maksimalno, a nisam dobila nikakvo zvanično obrazloženje. Znam vrlo dobro da nisam izašla sa stručnjače“.

Ogorčena je i Nađa Komaneči, legendarna gimnastičarka, prva u istoriji koja je dobila maksimalnu moguću ocenu – deset.

Ne mogu da verujem da se ovako igramo sa emocijama i psihičkim zdavljem sportista. Hajde da ih čuvamo“.

A, šta na sve kažu Amerikanci? Oni se nisu previše uzbudili.

U tom trenutku nismo imali šta da izgubimo, pa sam fila u fazonu: ’Hajde da probamo’. Iskreno nisam očekivala da će da uspe, ali kad sam čula njen vrisak okrenula sam se i pitala: Molim?“, otvoreno će selektorka američkog tima Sesil Landi.

Posle žalbe, ocena Džordan Čajsl je povišena sa 13,666 na 13,766. Ana Barbosu je pala na četvrto mesto sa okruglo 13,000 poena.



tagovi

gimnastikaPariz 2024Rumunija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara