Felipe Perone (©Reuters)
Felipe Perone (©Reuters)

Moć španske kontre osetila i Crna Gora, neuništivi Perone očistio put svetskom prvaku

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.07.23. | 07:32

Crvena furija će izvesno kao prva direktno u četvrtfinale, a i tamo bi trebalo da ima lak posao...

Nije potrebno Španiji više od nekoliko minuta kvalitetne igre da slomi protivnika, da mu zada snažan udarac od koga nema oporavka. Furiozna je bila protiv Srbije, došla u poziciju da može sebi da dozvoli i ležerniji pristup u završnici. Kontranapadima je ubila u pojam olimpijskog šampiona, a koliko je moćna u tranziciji osetila je i - Crna Gora.

Čim bi Ajkule izvršile pritisak, čim bi neko od crnogosrkih reprezentativaca proizveo malestralan potez poput onog loba Uroša Čučkovića, usledila je kontra najbržih plivača među vaterpolistima. Jedan pogrešan potez u fazi napada i puvcao bi prostor pre španskim vidrama. Prenjačio je neuništivi Felipe Perone od 37 leta, čovek koji je pre više od dve decenije u Fukuoki debitovao na planetarnoj smotri - 11:7. 

Izabrane vesti

Jedan od najinteligentnijih i najvećih igrača koje je vaterpolo video očistio je put svetskom prvaku. Alvaro Granados bio je zadužen za umirivanje Srbije, Felipe Perone za Crnu Goru. Prvi favorit za zlato na Svetskom prvenstvu u Fukuoki će izvesno biti pobednik grupe, jer dobila je Crvena furija dva derbija i sada joj je ostalo samo da odradi meč sa Južnom Afrikom. Biće to lak posao. 

A, trebalo bi da ima lak zadatak i u četvrtfinalu. Ne samo da će u nokaut fazu biti svežija, već je dobila i najpovoljniji mogući žreb. Bar do polufinala za koje ne bi trebalo da brine, pošto će za prolaz među četiri najbolja na planetarnoj smotri igrati protiv Francuske ili Kanade. Nisu to reprezentacije koje mogu da ugroze najveću svetsku silu, iako se dižu. 

Crna Gora nije uspela da pomrsi konce timu Davida Martina, nije mu se revanširala za poraz sa prethodnog Svetskog prvenstva u Budimpešti. Ali, jeste odigrala još jedan izuzetno dobat meč protiv Crvene furije i potvrdila da je u usponu, da je napadački potentnija nego što je bila pre godinu dana na Margit Sigetu. I mogla bi da bude iznenađenje u nokaut fazi. 

Ne spadaju Ajkule među glavne favorite, međutim, i te kako su dobru igru prikazale do sada na Dalekom istoku. Na centarskoj poziciji je ekipa Vladimira Gojkovića izrazito jaka, na golu ima maestralnog Petra Tešanovića i da su levoruki šuteri imali bolji učinak, bila bi Crna Gora u igri i duže od tri četvrtine. Ipak, pravi razlog ili bolje rečeno čovek koji je zaslužan za trijumf branioca krune je - Felipe Perone.

Veteran koji je pre 22 godine debitovao na planetarnim šampionatima pod brazilskom zastavom bio je nezaustavljiv. Isporučio je pet golova Crnog Gori, uvek bio prvi u kontri i sa devet golova u dve utakmice trenutno je najbolji strelac Crvene furije u Fukuoki. Kao da je mladić, a ne na zalasku karijere.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

10.30: Grčka – Kazahstan

13.30: SAD – Australija

Petak (21. jul)

06.30: SAD – Grčka

09.00: Australija – Kazahstan


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

Italija – Kanada 24:6

Kina – Francuska 8:17

Petak (21. jul)

10.30: Kina – Italija

13.30: Francuska – Kanada


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

Hrvatska – Mađarska 10:12

12.00: Japan – Argentina

Petak (21. jul)

02.00: Mađarska – Argentina

12.00: Hrvatska – Japan


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

Španija – Crna Gora 11:7

09.00: Južna Afrika – Srbija

Petak (21. jul)

03.30: Južna Afrika – Španija

05.00: Srbija – Crna Gora



tagovi

Vladimir GojkovićDavid MartinVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Crne GoreSvetsko prvenstvo u vaterpoluFelipe PeronePetar TešanovićUroš ČučkovićAlvaro Granados

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara