(Instagram OK Novi Sad)
(Instagram OK Novi Sad)

Mlađi brat Vojvodine - Novi Sad u elitnom rangu: Napravili smo čudo, sad sanjamo gradsko finale plej-ofa!

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.04.22. | 10:32

Trener Nedžad Osmankač o plasmanu u najviši rang, ambicijama, saradnji sa trofejnim srpskim klubom...

Od naredne sezone Novi Sad će imati dva predstavnika u elitnom rangu domaćeg prvenstva za odbojkaše. Pored Vojvodine koja se trenutno sprema da napadne šestu uzastopnu titulu domaćeg šampionata, među najboljim odbojkaškim kolektivima naći će se i OK Novi Sad Maneks. Tako će osim Beograda i Srpska Atina imati dva kluba u najboljem društvu. Ipak, za razliku od beogradskih „večitih“ koji su najveći rivali, između Vojvodine i novog novosadskog superligaša postoje prijateljski, porodični odnosi. U OK Novi Sad vole da Vojvodinu zovu i „starijim bratom“. Zahvaljujući uspešnoj i bliskoj saradnji dva kluba, ljubitelji odbojke iz Novog Sada imaće priliku da naredne sezone gledaju gradske derbije u Spensu.

Novi Sad Maneks uzlaznom putanjom krenuo je pre pet godina, a prethodne dve sezone najavljivali su da imaju ozbiljnu nameru da uđu u najjače društvo. Do ostvarenja sna došli su i pre kraja tekuće takmičarske godine. Zajedno sa Jedinstvom i Karađorđem su već obezbedili plasman u Superligu, jer niko od protivnika ne može da ih ugrozi. U poslednja tri kola će se samo razjasniti ko će biti prvi, ko drugi i treći. Ali, sve tri ekipe će naredne sezone igrati u rangu iznad, koji će brojati 12 timova.

Izabrane vesti

Čarobna formula za uspeh Novog Sada bila je saradnja sa Vojvodinom, kao i dobar timski duh mladih i ambicioznih odbojkaša.

Ulazak u Superligu je davnašnji san našeg pokojnog predsednika Pantića. Iz sezone u sezonu igrali smo sve bolje i konstantno imali bolji tim. Prošle godine baš nismo imali sreće, izgubili smo čak šest utakmica rezultatom 3:2... I dalje ostaje enigma kako te utakmice nismo uspeli da okrenemo u svoju korist. Bili smo jako blizu da ostvarimo taj cilj, ali malo nam je nedostajalo. Ove godine promenili smo koncept i zajedno sa našim starijim bratom ekipom Vojvodine, kao njenom filijalom, krenuli smo da podmlađujemo tim. To je bio pun pogodak, jer su mladi igrači ambiciozni i željni dokazivanja“, kaže u razgovoru za Mozzart Sport šef stručnog štaba OK Novi Sad Maneks Nedžad Osmankač.

Odlučio sam da prihvatim izazov da početkom ove sezone postanem šef stručnog štaba, budući da sam prethodno bio sportski direktor i pomoćni trener. Ispostavilo se da je to bila prava odluka, na koju sam ponosan. Hteo sam od početka sezone da imamo tim od nekih 15 igrača, a ne samo jaku šestorku. To nam je mnogo pomoglo u teškim momentima i problemima sa koronom. Jednostavno da biste napravili uspeh morate imati barem 12 igrača koji će zajedničkim snagama doprineti da se ostvari zacrtani cilj. Iskreno, ne bih mogao da izdvojim nijednog pojedinca već je za ovaj uspeh zaslužan ceo kolektiv odnosno naporan rad i požrtvovanje svakog igrača. Dobar timski rad na kraju je dao rezultat, uz odličnu odbojkašku logistiku Vojvodine, koja nam je sve vreme pomagala na različite načine.“

Nedžad Osmankač (MN Press)Nedžad Osmankač (MN Press)

Trofejni strateg poručuje da je velika stvar što će Novosađani moći da uživaju u gradskom derbiju u elitnom rangu.

Mislim da će ovo i te kako biti značajno za Novi Sad, pogotovo što naš koncept podrazumeva rad sa mladim igračima, a od toga veliku korist mogu imati pre svih Vojvodina i reprezentacija Srbije. Taj naš prvi gradski derbi svakako će biti istorijska stvar i veoma je značajno što će i Novi Sad imati dva superligaša“.

Iako je nekoliko faktora doprinelo da se nađu u elitnom društvu, ključan činilac bila je obostrana saradnja sa Vojvodinom.

To je bilo krucijalno u ovoj priči. Vojvodina nama mnogo pomaže finansijski i što se tiče organizacije, a s druge strane mi Vojvodini pošaljemo nekoliko igrača koji će nastaviti da se razvijaju kod njih. To tako funkcioniše već dve, tri godine unazad, tako da je ta saradnja obostrana. Naravno da mi nismo Vojvodina, nismo toliko finansijski moćni, ali uslovi za treniranje i rad su na visokom nivou. Još uvek smo klub u povoju i rastemo iz dana u dan. Posebno se zahvaljujem našem generalnom sponzoru gospodinu Zbiljiću i firmi „Maneks“ bez čije pomoći ne bismo mogli da opstanemo, niti bismo mogli da na ovaj način podižemo klub iz sezone u sezonu“.

Novi Sad Maneks mnogo radi na afirmaciji mladih igrača, pa se mogu pohvaliti i sve većim brojem dečaka koji prve odbojkaške korake prave upravo u ovom klubu.

Pre četiri, pet godina postali smo ozbiljan odbojkaški kolektiv, a u prethodne dve, tri sezone i ozbiljan konkurent za ulazak u Superligu, u čemu smo konačno uspeli. Ponosan sam na prvi tim, kao i na naše juniore i kadete koji su takođe veoma uspešni u svojoj konkurenciji. Ponosim se i našom školom odbojke. Trenutno imamo oko 50 dečaka koji igraju u Novom Sadu 2, Novom Sadu 3, a možda ćemo dogodine imati i Novi Sad 4. Želimo da stvaramo odbojkaše koji će biti ne samo na vrhunskom nivou u našem prvenstvu već i u evropskoj i svetskoj odbojci. Drago mi je što izrastamo u solidan kolektiv i verujem da će u narednim godinama biti još više dečaka koji će trenirati kod nas. Naš cilj jeste da se prvi tim zadrži u Superligi, a da mlađe kategorije iz godine u godinu sve više napreduju“.

(Instagram Novi Sad)(Instagram Novi Sad)

Kada je reč o planovima za narednu sezonu, nisu skromni. Već maštaju o nadmetanju u Evropi...

Ne volim nikad da dajem nerealne ciljeve, ali isto tako nikada ne želim da priznam nekome da je bolji. Bilo koji protivnik da dođe, uvek gledam kako da ga pobedim na terenu i takvom pristupu učimo i naše igrače. Niko ne može reći da je bolji od nas dok to i ne dokaže. Očekujemo da ćemo oformiti tim koji će biti ozbiljan konkurent u elitnom rangu, možda ne baš za sam vrh, ali verujem da ćemo u saradnji sa Vojvodinom napraviti dobru ekipu koja će juriti mesto u Evropi. Napravili smo već jedno čudo ulaskom u Superligu, a zašto da ne napravimo i novo, pa da igramo neku utakmicu na međunarodnoj sceni. Mislim da je prirodno težiti ka višim ciljevima i da nije dovoljno da se borimo samo za opstanak. Možda smo pomalo preambiciozni, ali želimo evropski Novi Sad Maneks“.

U ovogodišnjem finalu juniorskog prvenstva može se očekivati i duel upravo dva novosadska tima, a u klubu Novi Sad veruju da u bliskoj budućnosti to može postati realnost i u Superligi.

Čekamo da se završi juniorsko prvenstvo države, a realno je očekivati da tu gledamo novosadsko finale Vojvodina – Novi Sad. Svi bismo voleli da to jednog dana bude i u finalu plej-ofa Superlige. To je naš potajni san... Sad koliko to realno deluje iz ove perspektive, nisam siguran, ali zaista verujemo da se za dve ili tri godine to može ostvariti i da ćemo imati jake i zanimljive gradske derbije“, zaključio je iskusni trener Nedžad Osmankač.

PIŠE: Aleksandar MILOŠEVIĆ


tagovi

OK Novi SadNedžad OsmankačOK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara