Mina Popović (MN press)
Mina Popović (MN press)

Mina Popović: Ne priznajem još oproštaj Milene i Stefane

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.10.21. | 08:00

„Živim u ubeđenju da će njih dve ponovo biti sa nama na sledećem okupljanju, doživljavala sam ih u reprezentaciji kao da su mi sestre“, naglasila je srpska odbojkašica u razgovoru za Mozzart sport

Spuštanje zavese na kraju Evropskog prvenstva u septembru značilo je za naše odbojkašice i pozdravljanje sa selektorom Zoranom Terzićem do neke sledeće reprezentativne akcije. Samo jedna od njih je nastavila rad sa trofejnim trenerom i na klupskoj sceni. U pitanju je Mina Popović (27), koja je posle šest godina napustila Italiju, preselila se u Istanbul i zadužila dres Fenerbahčea.

Prošlo je dva meseca od Olimpijskih igara i više od mesec dana od osvajanja evropskog srebra u Beogradu, dovoljno vremena da se letnji utisci u potpunosti slegnu. Pred start prvenstva u Turskoj, srpska odbojkašica je u razgovoru za Mozzart sport pričala o svemu što je čeka na novoj destinaciji, ali se pre svega osvrnula na dane provedene u opremi sa nacionalnim grbom.

Izabrane vesti

Rastale smo se tužne, s razlogom. Završile smo Evropsko prvenstvo u Beogradu porazom, bilo je bolno. Znamo koliko smo se trudile, ne samo ovog leta, nego godinama unazad. Nedostajale su očigledno neke stvari da bi se otišlo korak dalje, da ne pričam sad o umoru... Nije da je samo nama bilo tako. Ali, kad se sve podvuče, uspešno leto je iza nas“, naglasila je Mina Popović.

Svetske šampionke su sanjale o dva zlata, zajedno sa njima isti san su imali svi navijači u Srbiji. Međutim, u kolekciju su dodate olimpijska bronza i evropsko srebro. Jedan veliki hendikep za Terzićevu ekspediciju bilo je neigranje Brankice Mihajlović. Iskusna igračica je putovala u Tokio, ali nije imala značajnu minutažu zbog povrede leđa, a EP je kompletno propustila.

Falila nam je baš, to je jasno. Uvek je bila sastavni deo postave, kao važan deo sistema koji je dugo funkcionisao na pravi način. Mi smo se tokom priprema sve nadale da će uspeti da se vrati, da će biti spremna... Nismo želele da verujemo da ćemo stvarno bez nje morati da igramo. Njen izostanak je imao određeni uticaj na rasplet takmičenja“.

Kraj kontinentalnog šampionata nije bio tužan samo zbog poraza u finalu od Italije, već i zbog oproštaja pojedinih igračica. Uz iskusne srednje blokere koji više neće biti deo nacionalnog tima – Milenu Rašić i Stefanu Veljković Lisinac, Mina je od prvih dana u reprezentaciji rasla kao igrač i razvijala se kao ličnost.

Živim u ubeđenju da će njih dve ponovo biti sa nama na sledećem okupljanju. Sećam se kad sam tek došla, doživljavala sam ih kao velike zvezde, a one su se toliko normalno ponašale. Uvek kao da smo sve jednake. Bile su spremne da pomognu, uvek tu za šta god treba, doživljavala sam ih kao sestre. Toliko mi je lepo što sam imala priliku da budem zajedno sa njima u timu. Fenomenalne igračice, a pre svega dobri ljudi. Ne priznajem još njihov oproštaj, bar do sledeće reprezentativne akcije nadaću se da će se predomisliti“.

Za sada nacionalni tim ostaje u drugom planu, jer je došlo vreme za borbe u klupskoj opremi. Čim je uskočila u dres velikana iz Istanbula, Popovićeva je osetila sjajne uslove...

Veoma je organizovan klub, razmišlja se o svakom detalju. Veliki broj ljudi je zaposleno, brinu se o svemu, na igračima je bukvalno samo da se bave terenom. Kada je tako dobro, onda nije teško da se čovek navikne. Neke stvari do sada nisam doživela, kao na primer da nam odmah posle utakmica, putovanja, peru sve stvari, a da se mi ne cimamo oko toga. Hala je blizu, što je i najbitnije nama sportistima, jer onda ima više vremena za odmor. Na upadam u gužve po Istanbulu, već sam za tri minuta kod kuće“.

Prošle sezone su za Fener igrale Bianka Buša i Brankica Mihajlović, a sada je tu od naših igračica samo Mina. Zajedno sa njom igraće Naz Ajdemir, Eda Erdem, Meliha Ismailoglu, Arina Fedorovceva, Ana Lazareva...

Nekoliko je iskusnih igračica, ali tu je i veliki broj baš mladih. Verujem da možemo da budemo dobar sklop, samo je potrebno vreme. Terza svakako uživa u rad pre svega sa tim mladim talentovanim odbojkašicama“.

Upravo je selektor reprezentacije jedan od glavnih razloga što se Popovićeva odlučila da promeni sredinu. U Srbiji je igrala za Poštar i Crvenu zvezdu, a onda se preselila u Italiju i redom branila boje Vićence, Bergama, Firence, Kazalmađorea i Skandićija. I ove godine će igrati u Ligi šampiona, gde je Fener u grupi sa Maricom Plovdiv, Dinamom iz Kazanja i francuskim Bezijeom.

Već neko vreme sam htela da promenim nešto, ali nije se nameštalo. Pričala sam s Terzom godinama unazad, postojala je mogućnost da dođem kod njega u klub, moglo je da se desi i ranije. Sad sam konačno tu i mislim da je u pravom trenutku. Potpuno sam spremna bila za promenu, tako da mislim da se desilo baš kad treba“.

Od svih saigračica Mina verovatno najbolje poznaje trenera.

Sigurno da mi je lakše bilo privikavanje jer je on tu, ali i treneri u stručnom štabu. Tu je neka naša ekipica. Oni su tu godinama, tako da mogu da mi daju prave savete na početku. Kad uporedim sa reprezentacijom, trening nije mnogo drugačiji, isto se traži od nas mnogo, radi se jako... Najveća razlika je to što smo mi u nacionalnom timu na okupu godinama, zna se šta ko radi, uigrane smo potpuno. A ovde je ipak drugačije, igračice dolaze iz drugačijih sistema, treba sve to uklopiti“.

Fener će danas započeti takmičenje u prvenstvu Turske na gostovanju protiv Bolu Beledijespora od 15 časova. U istoj ligi će se od predstavnika iz Srbije takmičiti Maja Ognjenović i Tijana Bošković (Ezačibaši), Aleksandra Crnčević (Sarijer).

Meni je sve potpuno interesantno jer je nova liga, nova država, nove ekipe... Nekako iako sam menjala timove u Italiji, sve se svodilo na slične igrače koji su išli iz ekipe u ekipu. Pa koliko god bilo jako takmičenje, ume malo da dosadi. Sad sam spremna za novi izazov. Sigurno da će Vakifbank biti glavni favorit, oni imaju sistem kog se već godinama drže i donosi im uspeh. Svi generalno pričaju o njima, Ezačibašiju i Fenerbahčeu... Ali, mislim da ima još nekoliko ekipa koje mogu da se umešaju u tu borbu za vrh tabele i naprave probleme favoritu“.

Posebno zanimljivo trebalo bi da bude protiv Maje i Tijane.

Igrale smo i ranije za protivničke timove i uvek je bilo interesantno. Dogode se neki smešni momenti, koja moramo da krijemo od trenera. Naravno, nasmejemo se kad pročitamo neki potez, ili kad razmenimo neku foru. Ipak se mnogo dobro poznajemo“, podvukla je Mina Popović.

PRVENSTVO TURSKE ZA ODBOJKAŠICE – prvo kolo

Petak

15.00: (10,9) Bolu Beledijespor – Fenerbahče (1,01)

Subota

12.00: Nilufer Beledijespor – Ezačibaši

12.00: Vakifbank – Jesiljurt

13.00: Galatasaraj – Ankara PTT

14.00: Sigorta Šop Kalecik – Ankara Karajolari

16.00: Sarijer – Kuzejbor

16.00: Turk Hava Jolari – Ajdin Beledijespor

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mina Popovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara