Maks Verstapen (©AFP)
Maks Verstapen (©AFP)

Maksova 2023: Nedostatak konkurencije, premoćan bolid ili čista dominacija?

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.12.23. | 09:31

Holandski vozač slavio na 19 od 22 trke ove sezone i napravio najveću bodovnu razliku u odnosu na drugoplasiranog u istoriji sporta!

Pobedom Maksa Verstapena na trci održanoj u Abu Dabija prošlog vikenda, stavljena je zavesa na sezonu 2023. tokom koje je holandski vozač došao do još jedne titule šampiona sveta. Verstapen je osvajanjem treće uzastopne titule pet trka pred kraj sezone, kao i trijumfima u 19 od 22 trke ove godine, od kojih deset uzastopnih, pokazao da mu konkurencija nije ni do kolena. U ostale tri trke u kojima nije uspeo da zabeleži pobedu, dve su pripale njegovom timskom kolegi Serhiju Peresu (Maks bio drugi), dok je pobeda u Singapuru pripala vozaču Ferarija Karlosu Sainsu (Maks bio peti). Vođstvom u većem delu trke u Abu Dabiju, Maks je postao prvi vozač u istoriji koji je bio na čelu karavana preko 1000 krugova, takođe je zabeležio i najviše het-trikova (šest), a jedini je vozač koji je u svakoj trci ove sezone stigao do cilja.

Verstapen je sezonu okončao sa rekordnih 575 bodova, čime je razlika u odnosu na drugoplasirsanog u šampionatu vozača, odnosno njegovog timskog kolegu Serhija Peresa (285 bodova) najveća u istoriji sporta. Iako je Holanđanin nesumnjivo uspešniji od svog starijeg kolege koji nije osvajao poene u tri trke ove sezone, moćni bolid RB19 unogome je zaslužan za uspeh Red Bula.

Izabrane vesti

Ovogodišnji bolid Red Bula bio je kao nijedan pre, a njegove performanse praćene su odličnom strategijom za koju se čini da je austrijski tim u svojoj šestoj šampionskoj sezoni i te kako usavršio. Međutim, iako je Red Bul mogao da oseti olakšanje u većem delu sezone, bilo je nekoliko vikenda u kojima su čak i oni delovali nesigurno. Jedan od takvih bio je u legendarnom Monaku, tokom kojeg je Verstapen bio ubeđen da će napraviti ozbiljnu grešku. Međutim, iako nije bio toliko ubedljiv kao u nekim drugim trkama, ponovo je Maks bio nedostižan i kroz cilj je prošao prvi.

Sa druge strane, možda i najuzbudljiviji trkački vikend ove sezone bio je u Singapuru, koji je za čitav Red Bul bio anomalija. Poznato je da se Maks Verstapen nikada nije preterano snalazio na ulicama Singapura, a u šest izdanja ove Velike nagrade, samo dva puta se popeo na pobedničko postolje (2018. drugi, 2019. treći), dok je ove sezone završio tek na petoj poziciji. Timski kolega Peres, pobednik prošlogodišnje Velike nagrade Singapura, ove sezone je delio sličnu sudbinu sa Maksom. Problemi su bili vidljivi već tokom slobodnih treninga, zatim i u kvalifikacijama kada su završili na 11 (Maks), odnosno 13 poziciji (Peres), a za te rezultate optužili su loše prianjanje. U samoj trci, a nakon izlaska vozila bezbednosti usled incidenta Logana Sardženta (Vilijams), Red Bul je morao da se opredeli za drugačiju strategiju u odnosu na vodeće. Kako bi se domogli poena, nakon druge promene pneumatika morali su da obilaze veći deo karavana, ali nisu mogli dalje od petog i osmog mesta. Ipak, Verstapen od tada nije silazio sa najvišeg stepenika pobedničkog postolja, dok je Peres još samo u Las Vegasu podigao pehar za treće mesto.

Međutim, bez obzira na vanserijsku dominaciju, Red Bulu je evidentno nedostajala pretnja rivala. Ekipa Ferarija koja je prošle sezone imala svog vozača Šarla Leklera u borbi za titulu, zbog lošeg bolida, brojnih incidenata i loše strategije ove sezone nije bila naročito ubedljiva (izuzev Sainsove pobede u Singapuru). Na početku sezone, brojni podijumi na kojima je stajao 42-godišnji Fernando Alonso davale su nadu da će probuđeni Aston Martin biti glavni rival Red Bula. Nažalost, britanski tim izgubio je nit od Velike nagrade Kanade sredinom juna, posle čega je Alonso dizao pehar u još samo dva navrata (Holandija, Brazil), ali je zabeležio i prvo, a zatim i drugo odustajanje iz trke. Od Velike nagrade Velike Britanije, vozač Meklarena Lando Noris bio je novo lice na podijumu, a timski kolega i novajlija Oskar Pjastri oduzeo je još jednu pobedu ekipi Red Bula, doduše, u Sprint trci u Kataru. Meklaren je oduševljavao sve do Velike nagrade Brazila, kada su zabeležili svoje poslednje pobedničko postolje u sezoni, ali nikada nisu značajno zapretili šampionskoj ekipi. Za tim Mercedesa se može reći da je bio još manje uočljiv od prethodna tri pomenuta, ali mu je kontinuitet stabilnih rezultata (od kojih je osam plasmana na pobedničko postolje) na kraju ipak doneo zvanje najboljeg među ostalima, odnosno drugog mesta u šampionatu konstruktora.

Hamilton, Verstapen i Lekler (©Reuters)Hamilton, Verstapen i Lekler (©Reuters)

Nemački tim nada se da će, nakon sezone bez ijednog trijumfa, u 2024. imati veće šanse sa novim konceptom automobila W15. Uoči važne zime tokom koje treba osigurati da je novi bolid konkurentan, sedmostruki šampion Luis Hamilton misli da nema prostora da Mercedes treću godinu zaredom pogreši sa konceptom. Upitan pod kolikim je pritiskom šef tima Toto Volf, Hamilton je rekao: "Pod ogromnim pritiskom. Ne samo Toto, već svi mi. Svi u fabrici, ogroman je pritisak. Naposletku, kada si šef kao što je Toto, moraš da počneš da se oslanjaš na ljude, pre nego da odustaješ od njih. A kako to uradite nije lako, jer se ljudi u određenom trenutku slome. Pa, kako to da uradite na konstruktivan način, na način koji bi ih inspirisao da nastave? Za mene, nadam se da sam uspeo da uložim neke rezultate i vožnje, želim da mislim da im to daje inspiraciju", kaže Hamilton.

Britanac je takođe istakao da je Mercedesu u protekle dve sezone nedostajao pravi razvojni put, ali nakon ovogodišnjih promena u okviru infrastrukture koje uključuju i povratak tehničkog direktora Džejmsa Alisona, kao i promene koncepta automobila, Britanac deluje ohrabreno.

"Da, verujemo da sada imamo zvezdu Severnjaču, koju mislim da nismo imali dve godine", započeo je Hamilton, pa nastavio:"Ali ipak do tamo se ne može doći pravolinijski. Postoje određene stvari, odluke koje su donete, zbog kojih ste bili blokirani na kraju puta, a ne možete da uradite ništa zbog ograničenja budžeta i svih tih stvari."

"Ta razlika (u odnosu na Red Bul).... Mi smo na potpuno različitim putanjama, ali mislim da sada razumemo auto mnogo bolje. Razvili smo odlične instrumente u pozadini. Svakako, optimističan sam". zaključio je britanski vozač.

Šef tima Kristijan Horner je o šansama rivala za sledeću sezonu rekao:"Videli smo to u 2020. godini sa Mercedesom. Ako se sećate, to im je bila najdominantnija sezona ikada, ali smo u 2021. uspeli da ih pobedimo", podseća Horner da sve može da se promeni."Postoji mala promena u pravilniku ali mislim da nije zagarantovano. Videli smo kako se takmičari približavaju na različitim trkama i siguran sam da će se koncepti stopiti. Stabilni propisi su uvek usklađeni. Mislim da nikada nećemo moći da ponovimo sezonu koju smo imali, ali nadamo se da ćemo uzeti podatke od RB19 kako bismo ih primenili na RB20 i smislili automobil kojim možemo da odbranimo ove titule. Ovaj auto će otići u istoriju na duže vreme, kao najuspešniji u istoriji Formule 1", zaključio je britanski šef.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Karlos SajncMaks VerstapenFormula 1Serhio Peres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara