Maks Verstapen i Lando Noris (©Reuters)
Maks Verstapen i Lando Noris (©Reuters)

Maks i Lando: Da li je prijateljstvo narušeno?

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.07.24. | 10:43

Holanđanin kažnjen, ali ne misli da je kriv...

U završnici trke za Veliku nagradu Australije Maks Verstapen i Lando Noris imali su kontakt za koji je krivcem proglašen aktuelni svetski šampion. Ipak, iako su sudije procenile da je Verstapen bio taj koji je skrenuo u Norisa, on se sa tom odlukom ne slaže.

Nakon što je ekipa Red Bula tokom drugog stajanja Verstapena u 52. krugu bila previše spora, prednost koju je imao nad - u tom trenutku drugoplasiranim Norisom - krenula je da se topi, a po povratku na stazu Britanac je evidentno bio brži. Usledilo je nekoliko pokušaja preticanja zbog kojih je Noris završavao pored staze (a onda dobio i vremensku kaznu od pet sekundi), da bi sve kulminiralo u 64. krugu, kada se na ulasku u treću krivinu Noris našao sa spoljne strane i dok je Verstapen branio poziciju dogodio kontakt posle kog su obojica imali probušen pneumatik.

Izabrane vesti

Dok je Norisova ekipa u boksu uvidela dodatna oštećenja zbog kojih je morao da odustane iz trke, Verstapen se posle promene pneumatika vratio u trku. Iako je dobio vremensku kaznu od deset sekundi zbog izazivanja incidenta, uspeo je da se domogne pete pozicije, a budući da Noris nije uzeo poene, ujedno poveća prednost koju ima u šampionatu (237 prema 156).

Vozač Meklarena nakon trke nije mogao da sakrije svoje razočaranje.

"Mislio sam da je dobra trka do tog trenutka. Jasno je da pomalo zaostajemo u tempu u poređenju sa Maksom, ali čini se da su napravili mnogo više grešaka od nas. Pogrešili su na stajanju u boksu što je za njih retko, ali su očigledno popustili pod pritiskom. Ali ja mislim da sam vozio dobru trku, bio sam u borbi sve vreme. Bilo je lako napraviti greške ali teško voziti zbog vetrovitih uslova i sličnih stvari. Razočaran sam. Mnogo oštećenja na automobilu, potpuno je uništen sada... šteta. Uradio sam sve što sam mogao, vodio sam fer, poštenu, borbu na ivici, ali to nisam dobio zauzvrat. Očekujem žestoku bitku protiv Maksa, znam šta da očekujem. Očekujem agresivnost i pomeranje granica. I u neku ruku, bio je nesmotren - delovalo je pomalo očajnički sa njegove strane. Na neki način nisam iznenađen, ali očekivao sam jako, fer i pošteno trkanje", izjavio je Noris.

Noris i Verstapen poznati su po svom prijateljstvu van staze, a kada je upitan da li će porazgovarati o ovom incidentu, Britanac je rekao da čeka svog rivala da se izvini.

"Nije na meni da kažem, na njemu je. Ja nisam ništa loše uradio - on je kriv, znači on treba nešto da kaže. Ako kaže da ništa loše nije uradio, izgubiće mnogo poštovanja sa moje strane".

Sa druge strane, Verstapen želi da sačeka određeno vreme kako bi se situacija sa Norisom rešila.

"Naravno da ćemo razgovarati o tome. Čini se da sada nije idealan trenutak, mislim da bi bilo bolje da pustimo stvari da se ohlade. Svi smo mi trkači. Naravno da ne želite da se sudarite jedni sa drugima. Kada se borite za vođstvo, uvek su jake borbe, to se desilo danas, što je velika šteta. Ja sam iznerviran, on je iznerviran. Mislim da je to fer".

Aktuelni šampion je zatim izneo svoje viđenje situacije, jasno dajući svima do znanja da ne misli da je kriv.

"Naravno da je razočaravajuće, takve stvari ne želite da vidite da se dešavaju - jednostavno. Mislim da je bolje pogledati snimak i vidimo šta je pošlo po zlu, jer je, rekao bih, nezgodan ugao u kom smo se dodirnuli, nešto što je bilo veoma čudno. Takođe činjenica da smo obojica imali probušen pneumatik, baš je bilo loše. Ali takođe, uradili smo mnogo stvari pogrešno tokom trke da bismo zapali u takvu poziciju, tako da ima stvari na kojima treba da poradimo. Mislim da je kazna od deset sekundi bila prevelika za mene. Mislim da nisam ništa agresivno uradio u tom potezu".

Holandski vozač je još od svojih početaka u Formuli 1 bio poznat po agresivnim i ponekad nepromišljenim potezima, ali mora se naznačiti da je tada imao samo 16 godina. Odrastanje je za njega značilo i sazrevanje kao vozača, te je svakako sve manje sklon agresivnim manevrima. Međutim, poslednji put kada je Verstapen zaista imao rivala za titulu - 2021. godine u vidu Luisa Hamiltona - dešavale su se situacije slične ovoj sa Norisom. Upravo zbog njih, odnosno zbog nedovoljnog kažnjavanja Maksovih tadašnjih poteza, šef Meklarena Andrea Stela misli da Holanđanin ništa nije naučio.

"Problem leži u tome da ako se ne pozabavite tim stvarima kako treba, one će se vratiti. Vratile su se danas jer im se ranije nije pristupalo kako treba kada su bile borbe sa Luisom koje je trebalo oštrije kazniti".

Italijanski šef je dodao da bi kazne trebalo da budu srazmerne ishodu, u ovom slučaju odustajanju Norisa.

"Propisi se moraju sprovoditi na efikasan način, jer kada je automobil van trke kao posledica kontakta, kazna treba da bude srazmerna ishodu".

Čak i Noris misli da Maks nekad prelazi granicu fer trkanja.

"Uvek je bio takav. Poštujem Maksa i sve što može da uradi svaki put kada izađe na stazu, ali ima trenutaka kada mislim da ide predaleko. Danas je bilo tako. To je jedan incident i u isto vreme znam da se takve stvari dešavaju. Ali, razočaran sam. Upropastio mi je trku, uništio mi je automobil. Auto mi je uništen a to su sve delovi koji nam trebaju za sledeći vikend. Nisu to samo posledice događaja na stazi, već i sve što treba da nosimo u Silverston i zbog čega ćemo imati hendikep. Očekivao sam mnogo više od njega".

Iako nikada nećemo saznati kakav bi ishod trke bio da nije došlo do kontakta, pitanje je da li bi Britanac pobedio da je pokušaj obilaženja bio uspešan. Osim što je zaradio vremensku kaznu od pet sekundi zbog previše izlazaka van granica staze, a do kraja trke nije ostalo previše vremena da bi vozač napravio prednost koja bi anulirala kaznu, moćni Red Bul u rukama Verstapena bi se sasvim sigurno borio do same linije cilja.

Naredna trka na programu je već ovog vikenda na legendarnom Silverstonu. Biće zanimljivo videti kako će uoči nje, a i na samoj stazi, reagovati dosadašnji prijatelji Maks i Lando.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLando Noris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara