Alvaro Granados (©MN Press)
Alvaro Granados (©MN Press)

Liga šampiona – kalkulacije: Dva slobodna mesta u četvrtfinalu, jednog putnika odrediće Novi Beograd

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.12.23. | 11:42

Crvena zvezda bije bitku sa Jadranom iz Herceg Novog za treće mesto i status nosioca na žrebu u Kupu Evrope

Još jedno kolo u Ligi šampiona i – fajront. Nastupiće klupska pauza od nepuna tri meseca, ali vaterpolo će se igrati i tokom zimskih meseci. Prvo u Zagrebu i Dubrovniku, gde će se održati Evropsko prvenstvo i podeliti jedna viza za Olimpijske igre, a zatim će najbolje reprezentacije voditi bitku za titulu svetskog šampiona u Dohi i popunu preostalih slobodnih mesta u avionu za Pariz.

U Ligi šampiona je pred poslednje kolo više-manje većina stvari poznata. Šest timova obezbedilo je mesto u četvrtfinalu, upražnjena su još dva. Jednak broj pozicija i status nosilaca treba da bude definisan, a jednog putnika odrediće Novi Beograd. Krenimo redom...

Izabrane vesti

GRUPA A (Novi Beograd, Sabadelj, Breša, Steaua Bukurešt)

Najviše nepoznanica je u Grupi A. Pred kolo odluke dve su stvari zakucane: Novi Beograd prošao je među osam najboljih timova u Ligi šampiona i Steaua Bukurešt će sa četvrte pozicije u Kup Evrope. Ostalo je otvoreno još jedno mesto u četvrtfinalu, a putnika će odrediti osvajač Kupa Srbije.

Breša u poslednje kolo ulazi kao trećeplasirana sa dva boda manje od Sabadelja, ali se nalazi u nešto povoljnijoj situaciji. Italijansku ekipu za koju nastupa srpski centar Đorđe Lazić očekuje meč sa Rumunima, apsolutni su favoriti i izvesno će upisati novu pobedu. Pride tim iz Lombardije bolji je u međusobnom duelu sa španskim Klubom. Trijumfovao je dva puta.

Ipak, zavisiće od Novog Beograda. Srpski šampion jeste obezbedio prolaz dalje, međutim, ne i prvo mesto, koje bi u narednoj fazi Lige šampiona trebalo da ga stavi u bolji položaj za odlazak na Fajnal for. Filip Filipović, Duško Pijetlović i saigrači već su otputovali na Iberijsko poluostrvo, gde im je potrebna pobeda da bi grupnu fazu završili kao lideri. Budu li poraženi, Sabadelj će dalje ići kao prvi i poslati Brešu u Kup Evrope.

GRUPA B (Pro Reko, Olimpijakos, Jug Dubrovnik, Dinamo Tbilisi)

Nema nepoznanica u Grupi B. Sve je rešeno kolo pre kraja, moći će klubovi da odigraju za svoju dušu. Poslednje kolo donosi derbi između Olimpijakosa i Pro Reka. Kako god da se završi, slavni italijanski klub će dalje kao prvi, a pirejski crveno-beli kao drugi.

Nema sumnje da će dva vaterpolo giganta želeti pobedom da završe prvi deo sezone i u dobrom raspoloženju dočekaju praznike i reprezentativna okupljanja. Isto važi i za dubrovački Jug. Duel sa Dinamom iz Tbilisija biće mala proba bazena u Gružu pred utakmice grupne faze Evropskog prvenstva na krajnjem jugu Hrvatske. Gospari će, kako god da se obrne i okrene sa treće pozicije u Kup Evrope.

GRUPA C (Ferencvaroš, Jadran Split, Crvena zvezda, Jadran Herceg Novi)

Što važi za Grupu B, važi i za Grupu C. Ferencvaroš je kroz prvi deo elitnog takmičenja demonstrirao da ima kvalitet da napadne evropski trofej, trebalo bi da bude jedan od glavnih izazivača Pro Reka. Nije ispustio niti jedan bod i u meč sa splitskim Jadranom na Poljudu ulazi kao tim koji je dao najviše golova – 75.

Splićani će uz Ferencvaroš, koji je predvođen raspucanim Dušanom Mandićem, u četvrtfinale Lige šampiona, ne mogu da budu bolje plasirani od drugog mesta u grupi, a pobedom nad imenjakom iz Herceg Novog u protekom kolu poslali su Crvenu zvezdu u drugorangirano evropsko takmičenje. Crveno-beli će na proleće igrati u Kupu Evrope, a u šestom kolu društva najboljih pokušaće da obezbede status nosioca.

Crvena zvezda je izgubila od crnogorskog šampiona u Trebinju, pala je posle peteraca, a u osnovnom delu meča imala je i tri gola prednosti. Kolo pre kraja ima dva boda više od Novljana i pobedom bi cementirala treće mesto i došla do povlašćenog statusa na žrebu u Kupu Evrope, a igra joj i novi poraz na peterce.

GRUPA D (Barseloneta, Marselj, Špandau, Vuljagmeni)

Podosta je nerazjašnjenih stvari u Grupi D. Prvenstveno vezanih za jedno mesto među najkvalitetnijih osam u Ligi šampiona. Barseloneta je jedan od prvi klubova koji su završili posao, ne mora ni da brine o tome sa kog mesta ide dalje. Ugrabila je prvo, ali i te kako se pita u poslednjem kolu. Kao i Vuljagmeni.

Barseloneta je prošla, ekipa Vladimira Vujasinovića ispala. Grci vicešampion u čijem sastavu je srpski centar Nemanja Ubović će sa četvrte pozicije u Kup Evrope, međutim, umnogome može da utiče na konačan poredak u grupi. Vuljagmeni i katalonski klub imaće uticaj na konačan rasplet.

U poslednje kolo Marselj ulazi kao drugoplasirani, ima tri boda više od Špandaua, ali i lošiji međusobni skor sa Berlincima. Andriji Prlainoviću i saigračima neophodno je da na Azurnoj obali uzmu makar bod Barseloneti ili da Vuljagmeni to učini protiv nemačkog predstavnika.

LIGA ŠAMPIONA – 6. KOLO:

Sreda

GRUPA A

12.30: Sabadelj – Novi Beograd

20.00: Breša – Steaua

GRUPA B

18.00: Olimpijakos – Pro Reko

19.00: Jug Dubrovnik – Dinamo Tbilisi

Utorak

GRUPA C

19.00: Jadran Split – Ferencvaroš

20.00: Crvena zvezda – Jadran Herceg Novi

GRUPA D

15.00: Vuljagmeni – Špandau

20.00: Marselj – Barseloneta



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK Jadran Herceg NoviVK Novi BeogradVK SabadeljVK BrešaVK MarseljVK BarselonetaŠpandauVuljagmeni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara