(©Reuters)
(©Reuters)

Lekler na pol-poziciji u Bakuu, Noris tek na 17. mestu

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.09.24. | 16:01

Vozač Ferarija četvrtu godinu uzastopce kreće prvi u Azerbejdžanu

Pol-pozicija za Veliku nagradu Azerbejdžana, 17. rundu šampionata Formule 1, pripala je četvrtu godinu zaredom vozaču Ferarija Šarlu Lekleru. Oskar Pjastri (Meklaren) će u nedeljnu trku krenuti sa druge pozicije, dok je njegov timski kolega Lando Noris kvalifikacije završio tek na 17. mestu. Treće mesto pripalo je drugom vozaču italijanske ekipe Karlosu Sainsu.

Prvi deo kvalifikacija pripao je pobedniku prethodne trke u Monci, Lekleru, dok je peh doživela ekipa Meklarena zajedno sa Norisom, kandidatom za ovogodišnju titulu. Britanac je zbog žutih zastava koje je izazvao Esteban Okon (Alpin) morao da odustane od svog poslednjeg merenog kruga, a zatim je posle manje greške u poslednjem nizu krivina odustao i otišao u svoju garažu. U nedeljnu trku u Azerbejdžanu krenuće sa 17. pozicije, te će mu put do poena biti vrlo komplikovan.

Izabrane vesti

Mercedes je jedini tim koji je u Q1 delu eksperimentisao sa gumama srednje tvrdoće na kojima su vozači proveli nekoliko krugova, da bi se za kraj prebacili na meke pneumatike koje su koristili svi ostali. Ipak, uprkos potrošenom vremenu na pogrešnoj strategiji, Džordž Rasel i Luis Hamilton su uspeli da se domognu Q2 dela kvalifikacija.

Iz Q1 su ispali: 16. Danijel Rikardo 17. Lando Noris 18. Valteri Botas 19. Gvanju Džou 20. Esteban Okon.

Red Bul je u drugom delu kvalifikacija pokazivao da im itekako prija ulična staza u Bakuu i da izgleda znatno bolje u odnosu na prethodne trke, a Maks Verstapen je ovog puta bio za nijansu brži od Leklera.

Ekipa Vilijamsa bila je izuzetno brza tokom kvalifikacija u Bakuu, a odlični Franko Kolapinto je u svom prvom nastupu u Bakuu i drugom trkačkom vikendu u karijeri u Formuli 1 uspeo da se plasira među vodećih deset vozača, a treba napomenuti da je u Q2 delu bio brži i od svog timskog kolege Aleksa Albona.

Iz Q2 su ispali: 11. Oliver Berman 12. Juki Cunoda 13. Pjer Gasli 14. Niko Hulkenberg 15. Lens Strol.

(©Reuters)(©Reuters)

U trenucima kada Meklaren ima jednog svog vozača na 17. poziciji, morali su da se oslone na drugog vozača Pjastrija kako bi pokušao da umanji štetu. Njegovi rivali su na kraju bili vozači Ferarija, a Australijanac ih je razdvojio osiguravši drugu startnu poziciju. Lekler je u međuvremenu povećao prednost koju je imao nad drugoplasiranim na preko tri deseta dela sekunde i osvojio 26. pol-poziciju u karijeri.

U poslednjem izlasku vozača na stazu, ekipa Vilijamsa napravila je grešku kada je Albonu ostavila ventilator na bolidu, zbog čega je tajlandski vozač na kratko ostao parkiran na izlasku iz pit-lejna. Na sreću ostalih, vozač Vilijamsa se brzo pokrenuo, a s obzirom na stepen ovog incidenta, izvesno je da mu sledi neka vrsta kazne.

Mercedesovi vozači prvi su se našli na stazi u borbi za pol-poziciju, međutim, njihova vremena su bila dovoljna tek za petu (Rasel) odnosno sedmu poziciju (Hamilton).

Što se tiče ekipe Red Bula, Serhio Peres, jedini vozač koji je na ovoj stazi pobedio više od jedanput, po prvi put ove sezone se kvalifikovao ispred timskog kolege Verstapena zauzevši četvrtu poziciju, dok je Holanđanin na šestom mestu.

Uprkos pet pol-pozicija koje je Ferari osvajao na stazi u Bakuu, samo Mercedes i Red Bul su pobeđivali. Da li će Ferari ili pak Meklaren u nedelju to promeniti?

Prvih deset pred Veliku nagradu Azerbejdžana (nedelja, 13h): Šarl Lekler, Oskar Pjastri, Karlos Sains, Serhio Peres, Džordž Rasel, Maks Verstapen, Luis Hamilton, Fernando Alonso, Franko Kolapinto, Aleks Albon.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLando NorisŠarl LeklerSerhio Peres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara