Fransisko Kiko i Martim Kosta (©Reuters)
Fransisko Kiko i Martim Kosta (©Reuters)

Lavovi su hit Lige šampiona: Braća Kosta seju strah kao tandem Đekereš-Pote (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.09.24. | 22:27

Rukometaši Sportinga razbili u Lisabonu jednog od favorita za evropski tron Vesprem sa 39:30 (23:17) u trećem kolu EHF Lige šampiona. Pobede Barselone i Kolstada, drama u Olborgu, Magdeburg iščupao bod – 33:33

Viktor Đekereš i Pote su sjajan tandem napadača Sportinga, a i rukometna sekcija Lavova iz Lisabona ima golgetere. Prezivaju se isto – Kosta. Rođena su braća, levi bek Martim (21) i mlađani levoruki Fransisko Kiko (18). Njih dvojica su se poigravali sa Vespremom, večitim kandidatom za titulu evropskog šampiona – 39:30 (23:17). Klub sa najvećim budžetom na svetu je razbijen u paramparčad, a pre sedam dana je pobedio Pari Sen Žermen sa 41:28. Sada je dobio šamarčinu od poletnog portugalskog prvaka.

Zeleno-beli su potvrdili da su hit na početku Lige šampiona. Prošle nedelje su pobedili u gostima danskog vicešampiona Fredericija sa 18 pogodaka razlika. Leteli su po terenu braću Kosta, igrali brzo, moderno, očitali lekciju skupocenoj četi Ćavija Paskvala. Imali su domaćini i frenetičnu podršku navijača. Za prvih 30 minuta čak 23 gola (23:17) u mrežu indisponiranog Španca Rodriga Koralesa koji je imao mizernu jednu intervenciju. U nastavku se očekivao odgovor gostiju, ali je Sporting samo pojačao tempo, tresao lagano mrežu Vesprema, pa je već u 40. minutu prednost bila dvocifrena – 29:19.

Izabrane vesti

Golmani Vesprema su imali ukupno tri odbrane, jednu Korales (4,35 odsto), a dve Danac Majk Jensen. I sa takvim tužnim čuvarima mreže Vesprem želi na krov Evrope? Teško i ove sezone... Naš pivotmen Dragan Pešmalbek iz dva šuta nije uspeo da postigne gol.

Martim Kosta je dao sedam golova, koliko i njegov tri godine mlađi brat Kiko, dok je šest puta mrežu mađarskog prvaka zatresao Islanđanin Ori Torkelson. Andre Kristensen je sakupio 11 odbrana. Kod indisponiranih gostiju Nedim Remili je postigao šest pogodaka, a Rus Sergej Kosorotov pet.

Barsa i bez kapitena, povređenog Dike Mema, lako je pobedila Kjelce u Poljskoj – 32:28. Za domaćina nije igrao Aleks Dujšebajev i to se pokazalo kao veliki hendikep za poljuljanog poljskog vicešampiona koji je u padu. Posle dva izgubljena finala Lige šampiona, prošle sezone nije ni stigao do Kelna, a u domaćim okvirima je izgubio sve pehare od Visle Plock.

Melvin Ričardson sa osam golova i golman Emil Nilsen sa 13 odbrana su bili najzaslužniji za trijumf šampiona Evrope. Blistao je i mladi srednji bek Petar Cikuša sa šest pogodaka, dok je isto toliko puta mrežu rivala zatresao levoruko krilo Aleis Gomeš Abeljo. Kod domaćina Mihal Olejničak je dao šest, a Francuz Dilan Nai pet. Skroman učinak golmana Sandra Meštrića, samo šest odbrana.

Kolstad je konačno u trećem pokušaju slavio u Ligi šampiona, posle laganih poraza od Barselone i Magdeburga. Pobedio je norveški prvak Zagreb u Trondhajmu sa 29:25 i revanširao se hrvatskom prvaku za dva debakla prošle sezone (u dve utakmice +20 za tim Andrije Nikolića).

Miloš Kos nije imao dan. Srpski repezentativac iz četiri šuta nijednom nije pogodio mrežu norveškog tima. Sander Sagosen je opet imao skroman učinak za domaćina od tri gola. Blistalo je islandsko desno krilo Sigvaldi Gudđonson sa 11 pogodaka, dok su Simen Lise i Magnus Sendena dali po četiri. Torbjern Bergerud je sakupio 11 odbrana. Kod hrvatskog šampiona Luka Lovre Klarica je postigao osam golova, a neuništivi 41-godišnji Rus Timur Dibirov šest. Matej Mandić je imao 11 intervencija.

Olborg bez povređenog golmana Niklasa Landina Jakobsena i najboljeg strelca, levog beka Simona Arnoldsena, vodio je skoro ceo meč protiv Magdeburga, ali je vicešampion Evrope poklekao u finišu, pa je na kraju bila podela plena – 33:33. Lukas Nilson i Patrik Vajzmah su dali po sedam golova za domaćina, dok su četu Beneta Vigerta nosili Islanđani Gisli Kristjanson sa sedam i Omar Ingi Magnuson sa šest golova, uz 10 odbrana Nikole Portnera.

LIGA ŠAMPIONA – 3. KOLO

GRUPA A

Sreda

Sporting Lisabon - Vesprem 39:30 (23:17)

Četvrtak

18.45: (1,03) Dinamo Bukurešt (20,0) Eurofarm Pelister (16,0)

18.45: (11,0) Fredericija (16,0) Fuhse Berlin (1,07)

20.45: (2:,55) Visla Plock (8,00) PSŽ (1,70)

GRUPA B

Sreda

Olborg - Magdeburg 33:33 (17:13)

Kolstad - Zagreb 29:25 (13:13)

Kjelce - Barselona 28:32 (13:17)

Četvrtak

18.45: (1,45) Seged (8,50) Nant (3,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RK Sporting LisabonVespremEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara