Kubacki je kralj Garmiša! Poljaku rekord skakaonice i prvo mesto, Granerudu liderska pozicija u generalnom poretku

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.01.21. | 16:26

Dominacija Poljaka na „Olimpijskoj“ skakaonici

Postavljalo se pitanje pred poslednji skok: Granerud ili Kubacki? Nije uspeo Norvežanin da sačuva prvo mesto iz prve serije, ali je preuzeo plavu majicu koja pripada vodećem u generalnom poretku Novogodišnje turneje. Poljski ski-skakač David Kubacki trijumfovao je skokovima od 139 i 144 metra, a na podijumu su se našli još Halvor Egner Granerud i Pjotr Žila.

David Kubacki postavio je novi rekord skakaonice. Skočio je Poljak 144 metra i nadmašio rezultate Marijusa Lindvika i Simona Amana, koji su držali rekord sa 143,5 metra. Uključio se Kubacki u trku za osvajanje Novogodišnje turneje. Smanjio je zaostatak za vodećima i istakao kandidaturu za osvajanje „Zlatnog orla“, odnosno u njegovom slučaju za odbranu trona.

Izabrane vesti


U generalnom poretku turneje Četiri skakaonice vodi Granerud sa 555 bodova. Gajger je osvojio 551, a Stoh i Kubacki su unutar deset poen kašnjenja.

Pobednik iz Oberstdorfa i lider turneje Četiri skakaonice posle prve stanice, Karl Gajger, podbacio je u prvoj seriji, popravio se u drugoj skokom od 138,5 metara i probio među najboljih deset. Napredovao je Nemac i opstajao u kućici za slikanje sve do Pjotra Žile. Napravio je Poljak najbolji rezultat u sezoni osvajanjem mesta.

Vidno nezadovoljan je bio Markus Ajzenbihler posle skoka u drugoj seriji. Završio je kao sedmoplasirani i biće mu neophodni izvanredni skokovi u sve četiri zvanične serije u Insbruku i Bišofshofenu kako bi prigrabio „Zlatnog orla“.

Najboljih deset kompletirali su Kamil Stoh, Karl Gajger, Filip Ašenvald, Markus Ajzenbihler, Rjoju Kobajaši, Johan Andre Forfang i Andržej Stekala.


Klemens Muranka, „problematični“ Poljak koji je ne svojom krivicom „napravio zbrku“ u Oberstdorfu, i Japanac Nakamura otvorili su prvu seriju. Muranka je prošao skokom od 130,5 metara i tako nagovestio velike dužine na današnjem takmičenju.

Nakon nokaut faze i prve serije skokova, Halvor Egner Granerud držao je čeonu poziciju sa tačno bodom prednosti u odnosu na branioca titule Davida Kubackog. Kamil Stoh i Markus Ajzenbihler našli su se unutar zaostatka od 10 bodova. Martin Haman prijatno je iznenadio u prvoj seriji i skokom od 128,5 metara zauzeo je desetu poziciju.

Jukija Sato može se nazvati „laki vinerom“. Loše je skočio u prvoj seriji, ali je imao sreće da Konstantin Šmid ne skoči dalje. „Laki luzeri“ u Garmišu bili su Jan Herl, Junširo Kobajaši, Gregor Dešvanden, Keići Sato i Tomas Lakner.

„Lizanje“ snega koštalo je Lanišeka bolje plasmana. Lanišek se prizemljio na 138,5 metara, bio je to novi odličan skok Slovenca, ali je izgubio ravnotežu, dodirnuo sneg i zaradio drastično niže ocene. Nije to omelo Lanišeka da prođe u drugu seriju, Zigel je slabo skočio, ali danas nije mogao da računa na dobar rezultat.

U nokaut fazi zakazali od većih imena zakazali su Mihael Hajbok, Maćjej Kot, Domen Prevc i Zeverin Frojnd, koji od početka turneje skaču promenljivo.

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Garmiš Partenkirhenturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara