(Reuters)
(Reuters)

Krunisanje novih šampionki: Italijanke svrgnule Amerikanke sa trona

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.08.24. | 14:59

Apsolutna dominacija Azurina u finalu

Krunisane su nove šampionke u Gradu svetlosti! Italijanke su svrgnule sa trona Amerikanke u velikom finalu Olimpijskih igara u Parizu i obezbedile da se makar u naredne četiri godine šepure vrednim zvanjem – 3:0 (25:18, 25:20, 25:17).

Kako su osvajačice zlatne medalje odigrale u završnom činu, postavljalo se samo pitanje koliko će utakmica da potraje. Prikazale su Azurine toliko dominantnu partiju da čak ni legendarni Karč Kiralji nije pronašao rešenje da se ozbiljnije suprostavi evropskoj mašineriji. Reprezentacija sa Apenina pokazala je superiornost u svim elementima igre, gotovo od prvog do poslednjeg poena. Bolje je napadala (45:35), sjajno blokirala (11:0), odlično servirala (7:3), fantastično se branila...

Izabrane vesti

A ako je odranije poznato da Italija u svom taboru ima i raspoloženu Paolu Egonu, verovatno se onda i epilog unapred znao. Ubedljivo najbolja odbojkašica nacionalnog tima potkrepila je još jednom impresivnu formu. Samo tokom prvog seta nanizala je 11 poena, umnogome nagovestivši pobednika.

Kada bi i Amerikanke dolazile do daha, delimično i obrisa prepoznatljive igre, iskusni selektor Hulio Velasko imao je spreman odgovor. Kombinovao je postavu ubacivanjem rezervne dijagonale, tajm – autima prekidao potencijalne serije, dok je upravo taktičkim zamenama i u potpunosti nadigrao sada već bivše šampionke. Povremeno je „selio“ Paolu sa terena na klupu, pa je tek tada bilo primetno na koliko moćan sastav može da računa. Opet, kada bi i Sjedinjene Države pomislile da su se spasile od razornih smečeva korektorke, obično bi na sceni nastupala i maestralna Jekaterina Antropova.

Tokom meča nije postojala nikakva dilema oko krajnjeg rezultata. Selekcija preko Bare nije uspevala da odoli pred naletima nadahnutih Italijanki. Koliko su zapravo bile u podređenom položaju, potvrđuje i to da su samo osam puta imale prednost, pre svega u ranim fazama setova. Azurine su već do sredine svakog od perioda pravile razliku. Iako se činilo da sedam poena i nije nedostižno vođstvo, sporadično se činilo da prvakinjama Starog kontinenta lopta ne može da padne u polje. Na kraju su Amerikanke samo u drugom delu dobacile do 20 poena, dok su se u uvodnom i trećem zaustavile na svega 18, odnosno 17.

Ponovo je Paola Egonu bila najefikasnija sa 22 poena. Solidno su je ispratile Mirjam Sila (10) i Katerina Boseti (9), uz standardno dobre role Sare Far (7), Ane Danezi (6) i Jekaterine Antropove (6). Najbolja u više nego bledom izdanju američke reprezentacije bila je Džordan Tompson sa osam poena.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – FINALE

Nedelja

Italija – Amerika 3:0 (25:18, 25:20, 25:17)

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Pariz 2024Olimpijske igreŽenska odbojkaška reprezentacija SADŽenska odbojkaška reprezentacija ItalijePaola Egonu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara