Vilfredo Leon (© Reuters)
Vilfredo Leon (© Reuters)

Kreće i šampionska trka u Plus ligi: Svetla pozornice uperena ka Leonu i Kureku

Vreme čitanja: 5min | pet. 13.09.24. | 10:56

Senzaciji u Poljskoj nadaju se Luka Tadić, Pavle Perić, Miran Kujundžić i Vuk Todorović

Poljska je zemlja aktuelnih evropskih šampiona i osvajača olimpijskog srebra. Zato nije ni čudo da je, pored fudbala i rukometa, najpopularniji sport i odbojka. Čast da otvore novu sezonu u Plus ligi pripala je Varti i Lublinu (petak, 20.30 časova), dok će ostali članovi elite premijerne utakmice odigrati do utorka. Šanse da se okite titulom uglavnom se daju najvećim zvezdama, poput Bartoša Kureka, Vilfreda Leona, Arona Rasela i Tomaša Fornala, ali i kvartet Srba - predvođen Vukom Todorovićem, Lukom Tadićem, Miranom Kujundžićem i Pavlom Perićem, ima svoju računicu...

Proteklih dana, pa gotovo i nedelja, fokus medija prebacio se sa završetka Igara u Parizu na početak takmičenja u domaćem prvenstvu. Postojali su i posebni razlozi za nikad veće interesovanje. Jedan od njih je i transfer bomba. Legendarni Kubanac Vilfredo Leon, koji nastupa za reprezentaciju Poljske, napravio je zemljotres i tektonske poremećaje dolaskom u "otadžbinu". Prethodno je rešio da u januaru 2024. godine obavesti simpatizere, a njih uopšte nije malo, da će staviti tačku na italijansku avanturu u Peruđi. Kako se i približavao dugo očekivani trenutak, raslo je i nestrpljenje gde bi mogao da nastavi karijeru. Možda se pretpostavljalo da će prihvatiti primamljivu ponudu giganata sa evropskog ili nekog drugog kontinenta... Dogodilo se upravo suprotno. Deluje da je pomalo i iznenađujuće Lublin odneo pobedu u trci za potpis. Na taj način su i naprasno porasle ambicije ovog kolektiva. Detalji ugovora do sada nisu otkriveni, spekuliše se samo da bi zarada trebalo da ide i do 800.000 evra.

Izabrane vesti

Neobično je bilo i da je baš ekipa smeštana u mestu između reka Visle i Buga uspela da privoli Leona u svoje redove. Naime, Lublin je osnovan pre nešto više od deceniju, a vizu za najviši rang izborio je relativno skoro, 2021. Aspiracije zbog senzacije na letnjoj pijaci porasle su preko noći, pogotovu kada je i postalo jasnije da će Kubanac imati adekvatnu podršku saigrača na terenu. Osim na maestralnog primača servisa, trener Masimo Boti napravio je poprilično respektabilan tim u kojem najviše pažnje privlače domaći i strani odbojkaši, kao što su Marćin Komenda i Jan Novakovski, odnosno Brazilac Tales Hos, Holanđanin Beni Tainstra i Kanađanin Fujin Mekarti. Međutim, ostaje i dilema da li će to biti stvarno dovoljno da se na začetku projekta i pokori konkurencija...

Opet, ako neko sa pravom može da se smatra pretendentom za trofej, ta uloga mora da se dodeli Jastržebskom. Branilac krune nalazi se u uskom krugu kandidata da ponovi vredno dostignuće. Doduše, pojedini sportski radnici ističu i da su kvalitetom daleko ispred rivala. Prošle sezone igrali su i u finalu Lige šampiona. Zanimljivo je da su posustali tek u poslednjem meču protiv Trentina, u čijem taboru je bio i čuveni srpski reprezentativac Marko Podraščanin. Iskusni argentinski stručnjak Marselo Mendez na raspolaganju još jednom ima vredan roster, među njima i osvajače medalja sa Igara u Gradu svetlosti. Sve oči biće uprte ka Tomašu Fornalu, Nobertu Huberu, Lukašu Kačmareku, Timotiju Karlu... A kada se potencijalno dobrim partijama pridruže i tehničar Benjamin Tonjuti, bloker Antoan Breme, uz južnoamerički duo Huan Ignasio Finoli - Lućijano Vićentine, pretpostavlja se da će gotovo svaki protivnik imati strah da izađe na crtu šampionu.

S druge strane, neće se olako predati ni izazivači. Prošlogodišnji finalista plej-ofa Varta je samo jedna u nizu ekipa. Četa koju kao šef struke predvodi Mihal Vinjarski sklopila je odlične poslove u pauzi između dve sezone. Koliko će se osloniti na američki pogon, potvrdila su i pojačanja kakva su primač Aron Rasel i korektor Kajl Ensing. Takođe, ne treba zaboraviti i na evenutalno sjajne igre Mateuša Bjenjeka, kao i Bartoša Kvoleka. Inače, klub iz Zavjerćea mogao bi da se poistoveti sa Lublinom. Poslednjih sezona uložio je dosta novca. Svojevremeno je na klupi imao i Igora Kolakovića, a na terenu Uroša Kovačevića. Kako je već bio blizu krunisanja, možda je i došlo vreme da u novom izdanju Plus lige ode korak dalje.

Težnje da bude najbolji ima i Rešov. Turbulencije i modifikacije u klubu dovoljno ilustruju o procesu rekonstrukcije. Italijan Đanpalo Medej je odavno bivši trener. Na užarenu klupu dovoden je Finac Tomas Samelvuo, koji je i napravio atraktivan sklad u sastavu. Značajne role trebalo bi da imaju Slovenci Gregor Ropert i Klemen Čebulj, Poljaci Pavel Zatorski, Karol Klos i Bartoš Bednorž. Slično se odnosi i na Varšavu, ali i Zaksu, koja je znala da na međunarodnoj sceni šokira favorite. Bivši vladar Starog kontinenta, kojeg je do trona vodio i čuveni Nikola Grbića, izabrao je za kormilara olimpijskog šampiona - Andreu Đanija. Znajući i da ovaj Italijan stremi ka visokim ciljevima, operativci su mu omogućili i kvalitetan materijal u pohodu na titulu. Iako Dejvid Smit, Erik Šođi i Marćin Janjuš pripadaju plejadi najboljih igrača u prvenstvu, niko nije ni slutio da će igra zapravo zavisiti od Bartoša Kureka. Vratio se reprezentativac u domaću odbojku posle pet godina provedenih u Evropi i Aziji, samim time i povećao šanse da se novi pehar nađe u vitrinama.

Šta je sa Srbima?

Ma koliko želeli da osvoje pehar, realnost je potpuno drugačija. Luka Tadić će u prvoj inostranoj sezoni, interesantno posle mandata u Crvenoj zvezdi i Partizanu, igrati za Bendžin, dok će i Vuk Todorović biti deo Plus lige u dresu Kupruma. Tandemu Orlova predstoji grčevita borba za opstanak, mada im niko ne može zabraniti i da se nadaju boljem rezultatu. Srpsku odbojku predstavljaće i Miran Kujundižić i Pavle Perić. Članovi nacionalnog tima bi trebalo da čine okosnicu nekada čuvenog SKRA Belhatova. Evidentno je i da trenutno nisu u poziciji da prete. Ipak, čini se da je plasman među prvih osam na tabeli, koji znači i vizu za plej-of, sasvim izvestan. A tamo... Ko zna, sve je moguće. Navijači su prisustvovali i većim senzacijama.


PLUS LIGA (MUŠKARCI), 1. KOLO

Petak

20.30: (1,22) Varta (3,80) Lublin

Subota

14.45: (1,45) Varšava (2,55) Zaksa

17.30: Kuprum - Gdanjsk

20.30: (9.00) Barkom (1,03) Jastržebski

Nedelja

14.45: (1,22) Rešov (3,80) Stal

17.30: (2,03) Olštin (1,70) SKRA Belhatov

20.30: (1,25) Katovice (3,55) Bendžin

Utorak

17.30: Čestahova - Suvalki

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Vilfredo LeonBartoš KurekVuk TodorovićLuka TadićMiran KujundžićPavle PerićPlus ligaOK Aluron VartaOK ZaksaOK Projekt VaršavaBelhatov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara