Aleks Dujšebajev (©Reuters)
Aleks Dujšebajev (©Reuters)

Kreće borba za Pariz: Furija favorit u Granoljersu, meč godine za Hrvatsku, drama u Tatabanji

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.03.24. | 13:43

Nemačka, Španija i Mađarska domaćini rukometnih kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u prestonici Francuske narednog leta

Posle kraha na Evropskom prvenstvu u Minhenu, rukometaši Srbije krenuće opet od nule, sa novim selektorom Borisom Rojevićem koji je nasledio Španca Tonija Đerona. Dok Srbija u petak i subotu igra prijateljske utakmice sa Poljskom, većina selekcija razmišlja o Olimpijskim igrama u Parizu.

Hanover, Granoljers i Tatabanja biće domaćini tuirnira. U sve tri grupe po dve najbolje selekcije izboriće plasman u julu na najveće sportsko takmičenje na svetu. Direktan plasman u Pariz su obezbedili svetski šampion Danska, evropski prvak Francuska, trećeplasirana reprezentacija sa EP ove godine Švedska, kao i najbolji timovi svojih kontinenata - Egipat, Japan i Argentina.

Izabrane vesti

Naš najviše zanima Grupi 1 u kojoj je Španija veliki favorit, rival Srbije u majskom baražu za Svetsko prvenstvo 2025. godine. Tim Đordija Ribere je doživeo fijasko u Nemačkoj u januaru, nije prošao drugu fazu, kao i Orlovi.

18.30: (1,80) Španija (hen -11,5) Bahrein (1,90)

Furija je do 1980. godine samo jednom propustila OlimpIjske igre. Na svom terenu je veliki favorit u duelima sa Brazilom, Slovenijom i Bahreinom. Španci imaju četiri bronze sa poslednjih šest OI. Iako je selekcija u padu, i dalje je to svetska supersila. Nije se Ribera odlučio za podmlađivanje (ne obiluiju sa novim talasom selekcija sa Iberijskog poluostrva) već je vratio 40-godišnjake u selekciju kao što su Hedeon Gvardiola i Viran Moros, uz već veterana Đoana Kaneljasa i Horhea Makedu. U odnosu na EP opet je među stativama Rodrigo Korales umesto Sergeja Ernandeza iz Magdeburga. Perjanice selekcije su braća Aleks i Dani Dujšebajev, desno krilo Aleis Gomez Abeljo i golman Gonzalo Perez de Vargas.

Favorit uz domaćina za drugo mesto u Parizu je Slovenija koja je bila šesta u Nemačkoj početkom godine na kontinentalnom šampionatu. Odlično je tim Uroša Zormana odigrao, pobedio je i Norvešku.

18.30: (1,80) Norveška (8,00) Portugalija (2,35)

Hrvatska je prošlog meseca dobila prvog strelca u istoriji na klupi, Islanđanina Dagura Sigurdsona kojo je posle fijaska u Nemačkoj zamenio Gorana Perkovca. Kockasti će u Hanoveru da probaju da izvade vizu za Pariz. Nemačka je favorit pred svojim navijačima, dok će danas (20.15) Hrvatska da igra verovatno meč odluke sa Austrijom. Pre dva meseca u duelu ovih selekcija bilo je remi. Tim Aleša Pajoviča je bio najprijatnije iznenađenje kontinentalnog šampionata početkom ove godine.

Sigurdson od bitnijih igrača ne može da računa na povređene Davida Mandića i Josipa Šarca. Vratio je nekadašnji trener Fukse Berlina i bivši selektor Japana defanzivca Zagreba Jakova Gojuna, dok se najviše očekuje od bekova hrvatskog šampiona, Zvonimira Srne i Luke Lovre Klarice, uz sjajan mladi tandem na golu Mateja Mandića i Dominika Kuzmanovića. Tu su i dalje veterani Domagoj Duvnjak i Igor Karačić. Austrijanci najveće nade polažu u levom beka Kila Mikolu Bilika, a tu je i desni bek Flensburga Boris Živković. Od bitnijih igrača u selekciji slovenačkog stručnjaka su veteran Robert Veber i levo krilo Segeda Sebastijan Frimel. Na EP otkrovenje je bio golman Konstantin Mostl koji će od leta da bude čuvar mreže nemačkog Lemga.

20.15: (1,35) Hrvatska (8,50) Austrija (4,00)

Najveća drama za dva mesta vodiće se u Tatabanji. Tri podjednake reprezentacije, Mađarska, Norveška i Portugalije, boriće se za dva mesta, dok je Tunis autsajder. Naši severni susedi su bili odlilčni peti u Nemačkoj. Španski stručnjak, nekadašnji trener Benfike, Ćema Rodrigez, vodi sjajno selekciju koja ne puca od kvaliteta, ali je fizički jaka, sa robusnim pivotmenima Benceom Banhidijem i Miklošom Rostom, kao i veteranom na levom beku Mateom Lekaijem. Na gol se vraća veteran Roland Mikler.

18.30: (1,80) Norveška (8,00) Portugalija (2,35)

Norveška je u velikom padu. Prva zvezda tima Sander Sagosen igra veoma loše posle povratka u rodni Trondhajm u redove Kolstada. Nije ni bleda senka iz šampionata Francuske i Bundeslige, kada je branio boje moćnih Pari Sen Žermena i Kila, kada je bio najbolji rukometaš planete. Kada je on pao, i Vikinzi su u nokdaunu, nisu ni blizu medalja na velikim takmičenjima već tri velika takmičenja. Portugalci igraju na krilima sjajne braća Kosta iz lisabonskog Sportinga, Martima i Fransiska Kika.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE - 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 1 (GRANOLJERS, ŠPANIJA)

18.30: (1,80) Španija (hen -11,5) Bahrein (1,90)

21.00: (1,25) Slovenija (10,0) Brazil (4,90)

GRUPA 2 (HANOVER, NEMAČKA)

17.45: (1,95) Nemačka (hen -11,5) Alžir (1,75)

20.15: (1,35) Hrvatska (8,50) Austrija (4,00)

GRUPA 3 (TATABANJA, MAĐARSKA)

18.30: (1,80) Norveška (8,00) Portugalija (2,35)

21.00: (1,17) Mađarska (12,0) Tunis (6,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna reprezentacija Španijerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija MađarskeRukometne kvalifikacije za Olimpijske igreOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara