Detalj sa meča (©OKS)
Detalj sa meča (©OKS)

Kraj fantastičnog niza: Odbojkašice Srbije prvi put od 2015. ostale bez medalje

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.08.24. | 22:20

Italija „ukrala“ prvi set i onda odjurila do pobede – 3:0

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Izreka kaže da sve što je lepo ima kraj, pa tako i fantastični niz medalja ženske odbojkaške reprezentacije Srbije.

Izabrane vesti

Prvi put još od 2015. godine srpske gracije vraćaju se kući sa velikog takmičenja bez odličja. Aktuelne svetske šampionke izgubile su četvrtfinalni meč Olimpijskih igara od Italije, u kojem ih je skupo koštao jeftino ispušteni prvi set, a koji su imale, maltene, osvojen u rukama. Na kraju ubedljivih 3:0 (26:24, 25:20, 25:20), za još jedan žestok udarac srpskom sportu u Parizu. Ništa od još jedne „planirane“ medalje...

Bile su ovo poslednje Igre za kapitena Maju Ognjenović, verovatno i kraj reprezentativne karijere i šteta je što je ta tačka na impresivnu karijeru stavljena na ovakav način, bez još jednog odličja.

Samo jedna pobeda i to protiv skromne Francuske je bilans Gvidetijevog tima na Igrama i na takav način ne može se do olimpijske medalje. Ogromne oscilacije imale su srpske odbojkašice tokom celog turnira, a i neke odluke i izmene selektora tokom takmičenja je teško razumeti.

Danas u sastavu reprezentacije Srbije nije bilo mlade blokerke Hene Kurtagić, umesto koje je u sastav uskočila Mina Popović.

Prvi set je bio kao ona priča o prosutom mleku. Dve trećine seta Srbija je igrala odličnu odbojku, sve vreme vodila, polako dizala prednost i kada je Maja Aleksić odservirala as za 19:15 delovalo je da je naš tim na sigurnom putu da taj prvi deo meča spakuje u džep. I onda je za tri minuta sve to poništeno. Serijom 4:0 Italija je došla do izjednačenja i unela nervozu u redove srpskog tima.

Prvi blok na meču Srbija je napravila tek za 21:19, kada je Uzelac uhvatila napad rivalki, ali ni tih dva poena prednosti nije bilo dovoljno za set, rulet neizvesnog finiša stao je na plavo polje – 26:24.

Očekivalo se da, kao uvek, meč bude revolveraški obračun dva vrhunska korektora, Tijane Bošković i Paole Egonu, ali u prvom setu nisu briljirale. Italijanka je donela tri od četiri prva poena svom timu i set završila sa šest ukupno (6/12 realizacija napada), dok je srpska gracija stala isto na šest poena, ali uz slabiji procenat realizovanih akcija (5/17).

Drugi set je bio bukvalni nastavak prvog. Italija je sve vreme vodila, probudila se i Egonu, dok je srpski tim mnogo grešio, slabo uspevao da „probije“ u napadu, nikako nije išlo ni Boškovićevu, nije se ništa popravilo ni kada je Drča na mestu tehničara zamenila Ognjenovićevu, ni bloka i dalje nije bilo... Italija je došla do 15:10, ali odgovora našeg sastava, kao što su to učinile „azurine“ u prvom setu – nije bilo. Najviše što je Gvidetijev tim uspeo da uradi je da smanji zaostatak na tri poena, ali ne i da „zakuva“ stanje na semaforu.

Čvrst zagrljaj tima pred početak trećeg seta trebalo je da označi, valjda, da se krene na sve ili ništa. Ali, snage, a izgleda ni vere u preokret nije bilo. Italija je otvorila set sa 6:2, sigurno su gazile ka pobedi devojke u plavim dresovima, Gvideti je probao izmenama, ali voda je bila uveliko u ušima...

Kraj je stigao brže nego što je iko očekivao, za manje od sat i po vremena odbojke. Posle srebra u Riju i bronze u Tokiju, Srbija se vraća kući bez odličja sa Olimpijskih igara.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – ČETVRTFINALE

Utorak

Turska – Kina 3:2 (23:25, 25:21, 26:24, 21:25, 15:12).

Brazil – Dominikanska Republika 3:0 (25:22, 25:13, 25:17)

Amerika – Poljska 3:0 (25:22, 25:14, 25:20)

Srbija – Italija 0:3 (24:26, 20:25, 20:25)



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara