Ahmed Omar i Stevan Simić (© CEV)
Ahmed Omar i Stevan Simić (© CEV)

Korak bliže eliti: Zvezda pokorila Nikoziju na egipatski pogon

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.09.24. | 19:50

Crveno-beli savladali Omoniju u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (3:0)

Polovičan učinak srpskih predstavnika na početku evropskih izazova. Crvena zvezda je slavila protiv Omonije (3:0), dok je kragujevački Radnički poražen od Steaue (0:3).

Novu sezonu u novom ruhu započela je Crvena zvezda... Stare navike nije zaboravila. Tamo gde je stala u finalu plej-ofa nacionalnog prvenstva protiv Partizana, nastavila je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Omonije - 3:0 (25:22, 25:23, 25:14). Maksimalna pobeda u Nikoziji vredna tri boda, donela je i crveno-belima solidnu zalihu pred revanš koji se igra na Banjici već u utorak 24. septembra.

Izabrane vesti

Naglasio je i trener Beograđana Ivica Jevtić pre meča da je priprema za kiparskog predstavnika bila teška. Najviše zbog šturih informacija, ne toliko zbog samog kvaliteta. Čak je i saznanje samog rostera bilo i više nego dovoljno da srpski prvak pronađe adekvatno rešenje za protivnika. Prethodno je u uvodnim minutima okršaja bilo jasno da će partija domaćina umnogome zavisiti od raspoloženja internacionalaca iz Rusije i Brazila, Sergeja Antipkina, Robinsona Dvoranena i Fernanda Piresa. Možda je i inspirisani početak južnoameričkog tandema zabrinuo navijače večitog rivala - 4:1...

Očigledno je i četi iz Ljutice Bogdana bilo neophodno određeno vreme da se prilagodi rivalu, ali i na sopstveni sastav. Naime, šef stručnog štaba vladara Superlige umnogome je promenio startnu postavu u pauzi između dve sezone. Međutim, pokazala je i drugačija okosnica tima da je bolja od Omonije. Prednjačio je Omar Ahmed, a kada mu su u napadu priključio i povratnik na Marakanu, Filip Stoilović, mogla je da se i vidi vodilja ka konačnom slavlju - 17:15. Završnica je i pripala pomenutoj primačkoj dijagonali za sigurno vođstvo - 25:22.

Omar Ahmed (© Starsport)Omar Ahmed (© Starsport)

Nastavak je doneo i malo nervozniju igru crveno-belih. Znali su Kiprani da iskoriste svojevrsnu zbunjenost, kao i nešto lošiji prijem. Pretili su... Praktično do sredine drugog seta i imali incijativu. Postavljalo se samo pitanje da li Zvezda može da slomi otpor. Upravo se to i dogodilo kada je Egipćanin Omar stao na servis i zadržao se tamo do 20:16. Da li su tada Beograđani, a pogotovu u finišu pri 24:20, pomislili da je sve gotovo, ostala je dilema. Omonija je uspela da dođe do minimalnog zaostatka - 23:24. Ipak, dalju dramu ponovo je sprečio Omar - 25:23.

Kao da je i epilog drugog dela, negativno uticao na pulene Savasa Save. Zagospodarila je Zvezda u trećem, relativno brzo pobegla na plus šest (14:8) i mirno privela utakmicu kraju - 25:14. Najzaslužniji bio je i toliko pominjani Omar, koji je zabeležio 19 poena. Osvojio je i MVP nagradu. Doduše, ne bi uspeo u svojoj nameri da nije imao pomoć Aleksandra Stefanovića (11), Aleksandra Gmitrovića (9) i Stoilovića (7). U poraženom taboru posebno se istakao Pires sa 15 poena.

Sada je i poznata dalja računica. Srpskom prvaku su neophodna svega dva seta u revanšu kako bi se plasirao u narednu rundu kvalifikacija. Tamo ga čeka i pobednik duela Selver - Orion (3:1).

KRAGUJEVČANI POSUSTALI PRED RUMUNIMA

Nadali su se i Kragujevčani da bi alternativnim putem mogli do prvog kola Kupa izazivača. Premijerno kolo na Kupu Balkana, koje je ujedno i kvalifikaciono takmičenje za izlazak na međunarodnu scenu, doneo je korak unazad. Opravdala je Steaua u Solunu ulogu favorita i nadigrala Radnički posle samo tri seta – 3:0 (25:18, 25:23, 25:16).

Iako rezultatski deluje ubedljivo, imali su i momci iz Šumadije šansu da učine utakmicu zanimljivijom. Pitanje je i kakav bi odnos snaga na terenu bio da su kojim slučajem uspeli da osvoje drugi period. A uopšte nisu bili daleko od takvog epiloga... Kako su oscilacije obeležili tu deonicu, tako su imali prednost – 10:7, ali praznim hodom u igri i veliki zaostatak – 10:15. Pronašli su nekako način da uzvrate udarac, čak i da u finišu dođu do izjednačenja – 23:23. Do potpunog preokreta nisu mogli – 23:25. Ostatak meča protekao je u dominaciji rumunskog predstavnika. Steaua je ključnu razliku u prvom i trećem delu napravila već do sredine. U pojedinim trenucima iznosila je i do pet poena... Sasvim dovoljno da uknjiži trijumf.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu, u kojem je utakmicu na klupi presedeo Nikola Petrović, bili su Rales Balean sa 14 i Konor Mekonel sa 11 poena. Popularne Đavole predvodili su Ivan Ćirović sa 11, odnosno Milutin Nejić i Milan Krstić sa po osam poena.

Radnički će u drugom kolu B grupe igrati protiv turskog Arkasa (subota, 16.00 časova).


tagovi

OK Crvena ZvezdaLiga šampiona u odbojciOmonijaOK Radnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara