Konferencija „Žene i sport“ danas na DIF-u

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.03.23. | 11:03

"Mora da se čuje i naš glas"...

Konferencija „Žene i sport” u organizaciji udruženja Žene sport društvo i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, održava se danas, 30. marta u amfiteatru 2 Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Košutnjaku. Događaj, koji počinje u 14 časova, otvoriće organizator, novinarka Snežana Pantović i koorganizator, v. d. dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu Saša Jakovljević. Prisutnima će se potom obratiti ministar sporta Zoran Gajić, predsednik OKS Božidar Maljković, predsednica Pododbora za sport Skupštine Srbije i bivša rukometašica Tatjana Medved i prof. dr Irina Juhas sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Na konferenciji će se diskutovati o sledećim temama: “Karijera posle sporta”, o čemu će govoriti sportska direktorka OKS i bivša košarkašica Sonja Vasić, “Finansiranje ženskog sporta u Srbiji” (prof. dr Nenad Đurđević), “Žene u sportu” (prof. dr Višnja Đorđić, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu), “Sportistkinje i stereotipi” (Nataša Petrović, trener jedinog fudbalskog kluba u kojem treniraju Romkinje i devojčice iz ruralne sredine i Jovana Damnjanović, najbolja fudbalerka Srbije), ”Ženski doktor i tim, ženski tim i doktor” (dr Marija Anđelković, Udruženje za medicinu sporta Srbije), “Sportistkinje i bezbedan sport” (bivša karatistkinja Nada Sarić), “Vrhunski sport i porodica” (strelkinja Ivana Anđušić Maksimović), “Izazovi: muški trener i ženski tim, ili…?” (bivša karatistkinja Tanja Petrović) i “Mediji kao ključni faktor u razvoju ženskog sporta - najnovija istraživanja, preporuke” (Snežana Pantović, sportska novinarka).

Izabrane vesti

Takođe, biće upriličene dodele nagrade NAJ ŽENA U SPORTU “Bobana Momčilović Veličković”, čiji je ovogodišnji laureat Marina Maljković, koja će se takođe obratiti okupljenima, kao i zahvalnica ženama, muškarcima i organizacijama koji su doprineli razvoju ženskog sporta u Srbiji i afirmaciji žena u sportu Srbije.

"Pre izvesnog vremena, videvši datum 22. 2. 2023. shvatila sam da je tog dana tačno 35 godina otkako sam počela da radim u dnevnom sportskom novinarstvu. Pomislila sam da je to ozbiljan staž i da je pravo vreme da svoje iskustvo pretočim u nešto društveno korisno", kaže za Mozzart Sport Snežana Pantović, idejni tvorac i glavni organizator ove Konferencije.

"U karijeri nemam više velikih izazova koje bih ostvarila, ali sam još pre nekoliko godina osetila da se oko žena u sportu i sportskih novinara u Srbiji dešavaju, u najmanju ruku čudne stvari. Naime, afirmacija žena u sportu, ona koja se ne odnosi na takmičenja, nego na edukaciju sportistkinja o nasilju u sportu, o karijeri posle sporta, o mogućnostima da nadograde karijeru obrazovanjem i stručnim usavršavanjem i ostanu sa svojim velikim iskustvom, ali kao lideri, treneri, pa međunarodno povezivanje, kongresi, seminari... u Srbiji je naglo prekinuta, baš kada je bila u punom zamahu. Sve je ugašeno naprasno, zaustavljeno, utihnulo, a svake godine do tada imali smo nacionalne konferencije sa stotinu učesnika iz zemlje i inostranstva. Kada sam pokušala da aktiviram tu priču dobila sam preteći telefonski poziv i bilo je veoma neprijatno", objašnjava koleginica Pantović i nastavlja:

"Sada smo napravile mudriju strategiju, imamo nove ljude u Ministarstvu sporta i dobile smo zeleno svetlo da organizujemo ovu konferenciju. Ona je važna zato što ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg je Srbija pre deset godina izbacila žene u sportu iz prioriteta Strategije razvoja sporta i nacionalnog sporta. A to je neko naredio, i neko je onda brisao žene u sportu. Umesto toga, dodat je kao prioritet rekreativni, vojni, univerzitetski sport, sport u policiji, lokalnim zajednicama… Od 2013. godine u Srbiji se desio zabrinjavajući presedan u odnosu na sve deklaracije i rezolucije koje je Srbija usvojila kao članica OUN i Saveta Evrope, kada su žene u sportu i mediji tj. sportski novinari izbačeni iz 22 strateška cilja Strategije razvoja sporta u Republici Srbiji od 2014. godine, evo sve do danas. To je bio zaista snažan motiv da se kao sportski novinar i žena u sportu javno zapitam: zbog čega i da ovom konferencijom aktuelizujemo ove teme i glasno podsetimo da je ženski sport i te kako doprineo visokom ugledu sporta u našem društvu".

Osvrćući se na ulogu medija Snežana Pantović podseća da su oni ključni za razvoj ženskog sporta i afirmaciju žena u sportu i za kraj naglašava:

"Želimo da uzori našim devojčicama budu Tijana Bošković, Ivana Španović Vuleta, Ivana Anđušić Maksimović, Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Jelena i Zorana Arunović, naše odbojkašice i košarkašice, a ne osobe bez društvene vrednosti, da ih sada ne imenujem".


tagovi

žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara