Karlos Sains (©Reuters)
Karlos Sains (©Reuters)

Konačno poznata Sainsova budućnost: Španac od 2025. u Vilijamsu!

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.07.24. | 17:56

Potpisan višegodišnji ugovor

Karlos Sains, trostruki pobednik trka u Formuli 1, osigurao je budućnost sa ekipom Vilijamsa sa kojom je potpisao višegodišnji ugovor, a voziće pored Aleksa Albona. Za tim Vilijamsa takmičiće se 2025. i 2026. godine, kada će se pojaviti novi aerodinamički propisi i pravila o pogonskim jedinicama koje uključuju korišćenje stoodstotnog održivog goriva.

Od kada je Ferari obelodanio da će sedmostruki šampion Luis Hamilton voziti za njih, javljale su se razne teorije o Sainsovom sledećem koraku u karijeri. Dvadesetdevetogodišnjak bio je povezivan sa prelaskom u Mercedes, Zauber odnosno Audi i Alpin, kao i povratkom u Red Bul, ali se ipak opredelio za tim sa devet šampionskih titula.

Izabrane vesti

Sains je objasnio zašto je izabrao da vozi za britanski tim.

"Veoma sam srećan što mogu da objavim da ću se pridružiti Vilijams Rejsingu od 2025. godine. Nije tajna da je ovogodišnje tržište vozača bilo posebno kompleksno iz raznih razloga i zbog toga mi je trebalo vremena da objavim svoju odluku. Međutim, potpuno sam uveren da je Vilijams pravo mesto da nastavim svoj put u Formuli 1 i veoma sam ponosan što se pridružujem takvom istorijskom i uspešnom timu, gde su mnogi od mojih heroja iz detinjstva vozili u prošlosti i dali svoj pečat u našem sportu. Krajnji cilj vraćanja Vilijamsa tamo gde pripada, na vrh tabele, je izazov koji prihvatam sa uzbuđenjem i pozitivnošću. Uveren sam da ovaj tim ima sve prave sastojke da ponovo stvara istoriju i počevši od prvog januara, daću sve od sebe da guram Vilijams napred zajedno sa svim članovima tima. Želim da se zahvalim Džejmsu Vaulsu i celom Odboru Vilijamsa na njihovom poverenju i odlučnosti. Njihovo čvrsto vođstvo i uverenje igrale su važnu ulogu u mojoj odluci. Iskreno verujem da srž svakog uspešnog tima leži među njihovim ljudima i njihovom kulturom. Vilijams je sinonim za nasleđe i čisto trkanje, a temelji projekta koji je ispred nas su veoma jaki i radujem se što ću od naredne godine biti deo toga."

Šef tima Džejms Vauls dao je svoju reč o dovođenju Španca.

"Pridruživanje Karlosa Vilijamsu je snažna izjava o namerama obe strane. Karlos je nekoliko puta pokazao da je jedan od najtalentovanijih vozača na gridu, sa pedigreom pobednika trke, i to naglašava uzlaznu putanju na kojoj smo. Karlos donosi ne samo iskustvo i performanse, već i žestoku vožnju kako bi izvukao svaku milisekundu iz tima i automobila; savršeno pristaje. Sa Aleksom i Karlosom imaćemo jedan ozbiljan vozački sastav sa velikim iskustvom kako bi nas predvodio u nove regulacije 2026. godine. Njihovo poverenje u misiju ove organizacije pokazuje važnost posla koji se događa iza kulisa. Ljudi ne treba da sumnjaju u našu ambiciju i impuls dok nastavljamo naš put nazad ka konkurentnosti - ovde smo, ozbiljni smo i sa podrškom Doriltona ulažemo sve napore ka povratku u vrh."

Nakon saopštenja da će se Sains pridružiti ekipi iz Grouva u Engleskoj, tim je poslao i poruku podrške za svog ovogodišnjeg vozača Logana Sardženta koji ostaje bez sedišta za narednu sezonu.

"Loganu ćemo dati punu podršku dok pokušava da nastavi svoju trkačku karijeru od 2025. pa na dalje.", dok je Vauls dodao: "Želim da se zahvalim Loganu za sve što je učinio za tim i znam da će se boriti za nas i u narednim trkama."

Potpisom Sainsa za Vilijams, ostalo je slobodno to čuveno drugo mesto u Mercedesu kom je on bio vrlo blizu, kao i sedište u Red Bulu, ali i po jedno mesto u Zauberu, RB-u i Alpinu. Ipak, mladi Andrea Kimi Antoneli se izgleda sve više bliži potpisu sa Mercedesom, dok ćemo u narednim nedeljama saznati budućnost Serhija Peresa i ekipe Red Bula.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Karlos SajncFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara