(©Reuters)
(©Reuters)

Koji je sledeći korak za Kolapinta?

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.10.24. | 17:25

Argentinac samouveren, ali za njega nema mesta u Formuli 1…

Debitovao je Franko Kolapinto u Formuli 1 sa ekipom Vilijamsa na Velikoj nagradi Italije u Monci, održanoj poslednjeg vikenda u avgustu, kao zamena za Logana Sardženta za koga je procenjeno da osim što nije imao dobre rezultate, zbog mnogobrojnih incidenata stavljao je ogroman teret na budžet britanske ekipe.

Do trke u Monci, Kolapinto se takmičio sa ekipom MP Motorsport braneći boje Vilijamsove Akademije u svojoj prvoj sezoni u šampionatu Formule 2. U dvadeset trka, uspeo je da zabeleži pobedu na Sprint trci u Imoli, a pored nje ima još dva plasmana na pobedničko postolje. U prethodne dve sezone u Formuli 3, Argentinac je trijumfovao ukupno četiri puta i u devet navrata stajao na podijumu.

Izabrane vesti

Od trenutka kada je prvi put seo u bolid Formule 1 na prvom treningu u Monci, gotovo da niko nije imao preterana očekivanja od njega. Rezultati koje je imao u Formuli 2 i Formuli 3 nisu bili impresivni, već je ponekad umeo da iznenadi. Ali, na svojoj drugoj trci u Formuli 1 na uličnoj stazi u Bakuu pokazao je da ipak nije tu bez razloga. Već u kvalifikacijama uspeo je da pobedi svog daleko iskusnijeg timskog kolegu Aleksa Albona, a u samoj trci se i pre incidenta između Karlosa Sainsa (Ferari) i Serhija Peresa (Red Bul) zbog kog je nasledio dva mesta, nalazio među osvajačima poena.

Na prethodnoj trci u Singapuru, Kolapinto je na samom startu pokazao zube iskusnijim kolegama kada je u prvoj krivini odlučio da kasnije koči kako bi nadoknadio čak tri pozicije. U nastavku trke je, čak i pored teških vremenskih uslova, pogrešne strategije i bez unapređenja koje je imao njegov timski kolega Albon, još jednom odličnom vožnjom dokazao da zaslužuje mesto u Formuli 1. Nakon nastupa u ove tri trke, šefa tima Džejmsa Vaulsa u koga su mnogi sumnjali zbog dovođenja Kolapinta, sada pitaju što ga nije doveo ranije.

U razgovoru za Autosport nakon Velike nagrade Singapura pre skoro tri nedelje, dvadesetjednogodišnji Kolapinto govorio je o iskustvu koje je stekao vozeći u tri trkačka vikenda u Formuli 1.

"Znam šta mogu da uradim, očekivao sam da ću biti brz", započeo je Argentinac. "Iako nisam imao iskustva sa automobilom, to je bila ideja tima i zato su me stavili u bolid, tako da sam srećan što pomažem timu. Mislim da radimo dobar posao kao tim. Teško je. Postoji mnogo stvari koje možete uraditi u bolidu sa alatom i toliko stvari koje možete da promenite, ali ja učim i navikavam se svaki put kada sednem u njega, učim kako da izvučem maksimum i to dobro ide“.

Pored toga što je dobio neočekivanu priliku, zahvalan je i na saradnji sa timskim kolegom Albonom.

"Uživam u ovoj prilici i znam da će biti teško, ali naporno radimo kao tim kako bih što brže prošao kroz proces učenja. Već smo osvojili poene u mojoj drugoj trci, raditi ovako dobro kao tim je ostvarenje snova. Aleks (Albon) mi je mnogo pomogao od kada sam stigao. Imati upute od nekoga ko je, po mom mišljenju, jedan od najboljih vozača u poretku, je veoma pozitivno i pomoglo mi je da učinim sve ove korake mnogo brže od kada sam stigao u Monci. Odlično je za početak imati takvog timskog kolegu".

Međutim, iako ne sumnja u svoju sposobnost na stazi, ono u šta nije siguran je gde će biti sledeće sezone. Još pre njegovog dolaska, Vilijams je potpisao višegodišnji ugovor sa Sainsom počevši od naredne sezone, ali i produžio ugovor sa Albonom, zbog čega su Kolapintu opcije ograničene.

"Nemam pojma šta ću raditi sledeće godine." bio je iskren Kolapinto. "Naravno, drago mi je što Džejms (Vauls) želi da me zadrži u Formuli 1 i na tome sam mu zahvalan. Postoji mnogo stvari koje treba biti svestan u Formuli 1 i mnogo teških detalja, a on mi je pomagao da budem iznad toga. On mi je pomogao da ostvarim svoje snove“.

Budući da više vozača konkuriše za jedino preostalo sedište za narednu sezonu, u ekipi Zaubera pored Nika Hulkenberga, Kolapinto će u narednom periodu, odnosno dok švajcarski tim ne donese konačnu odluku, morati da se pokaže u najboljem svetlu kako bi eventualno dobio to mesto. S obzirom na to da nije prvi na Zauberovom spisku, ukoliko do njihove saradnje ipak dođe, Argentinac je izjavio da bi voleo da u budućnosti ponovo vozi u Vilijamsu.

"Želim da ostanem u Vilijamsu, volim ovaj tim i kako rade. Mislim da treba biti zahvalan a oni su prvi koji su mi dali priliku da vozim bolid Formule 1. Voleo bih da u budućnosti dobijem priliku sa ovim timom. Ukoliko ne, ne znam za druge opcije, ali moj plan A je da ostanem u ovom timu. Mnogo su uložili u mene od kad sam bio u mlađim kategorijama, i na tome sam im zahvalan“, kazao je mladi Argentinac.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 18. oktobra kada su na programu prvi treninzi u okviru Velike nagrade Sjedinjenih Država.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara