(© MN Press)
(© MN Press)

Kobiljski krenuo pobedom: Debi zasenio i crno-belu administrativnu zavrzlamu

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.09.24. | 15:10

"Nastavio sam gde sam stao 1997. godine", ističe trener Partizan

Igrao je za pionire, kadete, juniore, seniore, predvodio je večitog rivala kao kapiten i asistent u stručnom štabu. Prošao je kroz sve uloge i funkcije, pa je došlo vreme i da debituje kao trener Partizana. Kada bi se osvrnuo unazad nekoliko decenija, na taj način bi i Dragan Kobiljski obrazložio zašto može da se smatra odbojkaškom legendom crno-belih. Poslednju stavku na dosadašnjoj listi dostignuća čekirao je u polju premijerne utakmice. Kako drugačije nego pobednički... Po tome će Beograđanin i pamtiti prvi meč na klupi Parnog valjka. Osim trijumfa nad Ribnicom (3:1), urezano u sećanje će ostati da je obezbedio plasman u četvrtfinale Kupa Srbije.

Prethodno se Kobiljski u pripremi željenog nastupa suočio sa neočekivanim problemom. Naime, morao je da prihvati da zbog administrativnih zavrzlama neće moći da računa na najjači roster.

Izabrane vesti

"Nisam dočekao utakmicu u planiranom sastavu. Računao sam na gotovo juniorsku ekipu, ako izuzmem Miliju Mrdaka. Svaki problem uvek može da se posmatra i kao poseban izazov. Rešio sam da tako i pristupim nastaloj situaciji. Ono što je prinundno postavljeno ispred mojih igrača, savladano je na najbolji mogući način. Upravo iz tog razloga i proističe zadovoljstvo da je zabeležena pobeda nad Ribnicom", istakao je Kobiljski u razgovoru za Mozzart Sport.

(© MN Press)(© MN Press)

Kakve je muke imao da sastavi ekipu kadru da se suprostavi Kraljevčanima, potvrđuje i da je čitava peripetija počela 72 sata uoči specifične "inauguracije".

"Nisam uopšte bio spreman za epilog koji se dogodio. Saznao sam tri dana pre utakmice da Iranac Muhamed Sadehi neće igrati zbog problema u vezi sa registracijom. Nadao sam se do početka razrešenju administrativnog problema, očigledno bezuspešno... Povrh svega, znao sam da Dušan Petrović nije u stanju da nastupi zbog bolesti. Međutim, nije bila baš prijatna ni vest da neću moći da računam i na libera Lazara Jeremića".

Iako nije mogao previše da utiče na ishod, pozitivnog je stava da će neprilike biti zaboravljene do vikenda. Upravo tada i kreće trka u nacionalnom šampionatu.

"Iskreno, iznenađen sam bio da se sve nije rešilo do osmine finala Kupa Srbije. Našao sam se u situaciji koja predstavlja problem, pogotovu što ozbiljno računam na izostale odbojkaše. Oni ujedno čine okosnicu kluba. Valjda će sve da bude završeno do prvog vikenda oktobra".

Ukoliko zbog nečega u čitavom slučaju treba da bude zadovoljan, a da se istovremeno trijumf nad Ribnicom ostavi u drugom planu, onda je i benefit da su mladi biseri kakvi su Petar Aleksić, Danilo Veselić, Luka Močević i Ignjat Dopuđ prikazali odličnu partiju.

"Ekipa koja je igrala bila je između kadetske i juniorske. Osim Milije Mrdaka, na terenu se našao i Nemanja Čubrilo. Ipak, njegova pozicija nije bila odlučujuća. Na servisu i prijemu bili su momci koji uopšte nemaju iskustva u seniorskoj konkurenciji. Čak je i mali Močević igrao. Podsećanja radi, Luka nije ni u postavi juniorske reprezentacije Srbije. Uspeo je nekako da prebrodi utakmicu. Ako zanemarim treći set, kao celina su odigrali dobro. Problematičan je bio samo pretposlednji period u kojem su Kraljevčani pokazali da imaju karakter, dok su moji izabranici očekivali da se predaju".

Prisustvo i jednog od retkih uljeza na terenu bilo je od neprocenljivog značaja…

"Korektor Milija Mrdak će kroz sezonu da bude stub Partizana. Planski je zadržan u klubu. Kako zbog igračkih, tako i ljudskih kvaliteta. Podrazumeva se da može da iznese mečeve, ali zna i da izgradi odličan odnos sa mladim igračima".

(© MN Press)(© MN Press)

Partizan je u protekloj sezoni bio na korak od odbrane titule, dok je pre dve osvojio triplu krunu. Promene u igračkom kadru ne dozvoljavaju da se napravi objektivna analiza između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg sastava. Zato je i rano pričati o potencijalnim ambicijama.

"Svi mogu da očekuju Partizan koji će biti borben i spreman da uči iz svake lopte. Teško je prognozirati epilog, iako u fokusu ostaje pobednički mentalitet. Neću da se poredim sa prethodnim rezultatima. Pre svega, mislim na period kada je Bojan Janić bio na funkciji trenera. Pravim potpuno drugačiju priču. Ne bi trebalo da bude ni bolja, a ni lošija, već isključivo da se oslanja na sopstvenu školu".

Pronašao je Kobiljski, barem iz sadašnje perspektive, pojedine sličnosti u odnosu na 90-te godine kada je tek stigao u crno-beli tabor.

"Partizan u moje doba… Osećao sam se kao kod kuće, prijao mi je boravak. To je prvi klub u igračkoj i trenerskoj karijeri. Ne postoji period neophodan za adaptaciju. Deluje mi da sam samo nastavio tamo gde sam stao 1997. godine. Imam sjajan odnos sa ljudima iz Partizana. Ništa se nije promenilo. Uvek smo bili dobri drugari, čini mi se da je takva situacija i među mojim igračima. Isto razmišljanje, identičan mentalni sklop", zaključio je Kobiljski.

Kup Srbije za odbojkaše - osmina finala

Utorak

Spartak (Subotica) - Dunav Volej 3:0 (25:22, 25:17, 25:13)

Sreda

Takovo (Gornji Milanovac) - Dubočica 3:1 (22:25, 25:23, 25:22, 31:29)

Mladi radnik - Bagdala 3:2 (28:26, 22:25, 19:25, 25:19, 15:12)

Partizan - Ribnica 3:1 (25:18, 25:18, 21:25, 25:21)

Četvrtak

18.00: Crvena zvezda - Jagodina

18.00: Radnički (Kragujevac) - Niš

19.00: Karađorđe - VGSK

* Napomena: Utakmica između Vojvodine Mozzarta i Jedinstva (Stara Pazova) igra se 1. oktobra od 19.00 časova.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Dragan KobiljskiOK Partizankup srbije u odbojciOK RibnicaMilija Mrdak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara