Petar Đorđić u duelu sa Ivanom Mićićem i Nemanjom Jovićem (©MN Press)
Petar Đorđić u duelu sa Ivanom Mićićem i Nemanjom Jovićem (©MN Press)

Kao da je za titulu: Trofej na talonu – Vošina dominacija ili Partizanova najava velikih dela

Vreme čitanja: 6min | čet. 12.09.24. | 09:35

Banjaluka i dvorana Borik večeras (20.15, RTS 2) poprište Superkupa Srbije. Tenzije između dva kluba velike. Oba tima bitno promenila rostere, pogotovo crno-beli

Vojvodina je suvereno na srpskom rukometnom tronu 11 godina. Nije imala dostojnog takmaca poslednjih sezona, samo povremene pretnje, pre svega od Partizana. Na prste jedne ruke su mogu nabrajati porazi čete Borisa Rojevića u domaćim okvirima. S druge strane, osvojeni Kup Srbije i „okrnjena“ peharima riznica na Slanoj bari, dali su krila crno-belima. Napravio je Partizan dobar tim, zadržao nosioce igre, vezao ih ugovorima naredne dve godine, doveo čak 10 novajlija, s ciljem da se u maju slavi titula koja ne stanuje u Humskoj već 12 godina.

Ko je imao bolje pripreme, ko se bolje pojačao, sve bismo to mogli da vidimo večeras (20.15, RTS 2) u dvorani Borik u Banjaluci. Tražio se karta više, biće prisutni navijači oba kluba. Na tribinama spektakl, sigurno pred više od 4.000 gledalca u prestonici Republike Srpske. Ovaj meč je i polufinale Svesrpskog kupa, a pobednik će sutra da odmeri snage sa boljim iz duela banjalučkog Borca i dobojske Sloge.

Izabrane vesti

Iako je Superkup služi kao uvod u šampionat, tenzije su podignute na maksimum, pa ovaj meč i novosadski crveno-beli i beogradski crno-beli dočekuje kada da je majstorica finala plej-ofa. To je izvesno krajem maja da će ova dva kluba da odluče o šampionu.

Već u sredu u Novom Sadu, verovato u SPENS-u, igraće se novi susret ova dva ljuta rivala. Animozitet je stvoren, nervi su napeti, motiva na pretek, samo se nadamo da će sve da bude u granicama sporta.

Vojvodina je već tokom prošle sezone kaparisala šestoricu novajlija, od kojih je najveće ime egipatsko levo krilo Ahmed Sesa, doskorašnji član afirčkog šampiona Al Ahlija. Dvojica pivotmena su Branko Predović (Gorenje) i Miha Kavčić (Olimpijakos), desno krilo, Hrvat Fran Mileta (Vinhorst, Nemačka), reprezentativac Srbije, povratnik na Slanu baru, Milan Jovanović i brazilski organizator igre Žoao Pedro da Silva (ĆSM Bukurešt).

Partizanove novajlije su iskusni iranski golman Saed Heidarirad koji je sedam godina branio boje Dinama iz Bukurešta, desni bek Nikola Crnoglavac (Fošani, Rumunija), srednji bek, Slovenac Miha Kotar (Slovenj Gradec, Slovenija), desna krila Marko Vasić (Vranje) i Lazar Anđelković (Dubočica), levo krilo Bojan Madžovski (Lovćen u prvom delu prošle sezone), pivotmeni Filip Leovac (Izrael) i Nemanja Ratković (Vojvodina), mladi golman Nikola Zorić (Benfika) i zalog za budućnost, srednji bek Radan Kovačević iz Vrbasa.

Vojvodina brani pehar od prošle zime, kada je na Banjici lako pobeđen pančevački Dinamo. Novosađani su sedam puta osvajali trofej u ovom takmičenju, Partizan tri puta, dok su po jednom ovaj pehar podigli i rukometaši Metaloplastike i Crvene zvezde. Crno-beli su 2012. godine, kada je osvoijena poslednja titula pod komandom Aleksandra Brkovića, prigrlila ovaj pehar. Od tada traje post kluba iz Humske.

20.45: (2,10) Fihse Berlin (8,00) Vesprem (2,00)

Oba tima su kompletna. Za Vošu ne može još da igra desni bek Milan Milić koji je tek počeo da trenira posle operacije ligamenta kolena, dok na Slanoj bari sve raduje da je Stefan Dodić spreman za duel sa crno-belima.

Novosađani nisu imali toliko jake pripremene utakmice kao prošlog leta i to bi mogao da bude hendikep. Osim dvomeča sa Al Ahlijem, nije bilo jačeg rivala, za razliku od prošle sezone kada su Lale odmerile snage sa Barselonom, Monpeljeom, Zagrebom i Celjem na TV Turniru šampiona u Doboju i kasnije na SEHA turniru Turskoj, kada su rivali bili Meškov Brest i Eurofarm Pelister.

Crno-beli su pobedili beloruski Meškov Brest na Banjici, imali polovičan učinak sa Politehnikom iz Temišvara, dok su u Ohridu bili peti, porazi od Vardara i Celja, remi sa Ohridom i pobeda nad pančevačkim Dinamom. Ipak, to su bile samo pripreme utakmice, sada sledi ono najvažnije.

"Ovo je više od običnog susreta, ovo je rivalitet koji traje godinama i svaka utakmica nosi poseban značaj. Spremni smo kao ekipa za ovaj izazov, trenirali smo naporno i znamo da na terenu moramo biti na najvišem nivou, kako fizički tako i mentalno“, rekao je trener Voše Boris Rojević i dodaje:

"Partizan je jak protivnik koji je na decenijskom maksimumu sto se tiče svega, ali mi se ne fokusiramo na njih. Fokusirani smo na našu igru, naš plan i našu zajedničku snagu. Znamo da će ovo biti borba do poslednjeg minuta, ali verujem u moj tim. Pokazali smo mnogo puta da možemo da igramo pod pritiskom i da se borimo kada je najteže.v Ući ćemo hladne glave sa ciljem da damo sve od sebe. Nema prostora za kalkulisanje, idemo da se borimo i da ostavimo srce na terenu“, istako je trofejni stručnjak, koji danas napada 19. pehar na klupi Novosađana.

Njegov kolega, nekadašnji strateg takođe šampionske Vojvodine, Đorđe Ćirković, u debitantskoj sezoni na klupi Partizana je osvojio Kup Srbije. Sada su ambicije znatno veće.

Partizan nije osvojio Superkup 12 godina i naravno da postoji određena doza pritiska i motiva da se taj negativni niz prekine. Nestrpljivost za pobedom garantuje poraz. Protiv Vojvodine nije dovoljno da parirate samo energetski, već u koncentrisanoj svesti morate voditi računa o mnogo detalja. Naša očekivanja su vezana za veliku borbu, strpljenje i fokusiranost kao preduslove za dobar rezultat. Ambijent i važnost utakmice dodatno motivišu igrače da funkcionišu na gornjoj granici svojih mogućnosti, tako da forma iz pripremnog perioda nije presudna. Neka igra počne, jer će ona iznedriti junake meča“, istakao je Ćirković.

Iskusni levi bek Nemanja Obradović smatra da je najvažnije ući u meč bez straha i treme.

Očekujem jaku utakmicu, sa dosta duela i taktičkog nadmudrivanja, tako da mislim da će biti prava poslastica za gledaoce u hali, ali i za one kraj malih ekrana. Poznajemo Vojvodinu i njen način igre, pa smo se u skladu sa tim i spremali. Znamo šta možemo da očekujemo, ali smo više radili na našoj igri i našem pristupu i ulasku u meč, što je u ovom trenutku najbitnije. Imamo dosta novih igrača, tako da smo se trudili da sve te kockice što pre uklopimo. Gledano sa rukometne strane, uvek postoji nešto na čemu može da se radi, ali najvažnije je da u ovaj meč uđemo bez straha i treme, da igramo pametno i da svako od nas da sto posto sebe na terenu. To bi trebalo da bude model za ovu, kao i svaku sledeću utakmicu, bez obzira na to ko je protivnik“, rekao je Obradović koji je letos produžio saradnju sa crno-belima do 2026.

18.45: (2,45) Seged (8,00) Magdeburg (1,75)

Na jednoj strani, Petar Đorđić, Boris Puhovski, Jovica Nikolić, Žoao Pedro da Silva, Vukašin Vorkapić, Ahmed Sesa, Stefan Dodić, na drugoj Nikola Zečević, Veljko Popović, Nikola Crnoglavac, Mladen Šotić, Ivan Mićić… Ima šta da se vidi u Boriku, radi se o dva naša najkvalitetnija tima. Videćemo ko će da odnese prevagu na golu. Zna se da čuvari mreže pola tima. Debitovaće za crno-bele Iranac Saed Heidarirad i juniorski reprezentativac Nikola Zorić, dok je starosedelac Luka Arsenić. Kod Voše nije bilo promena, Andrej Trnavac i Fran Lučin ostaju među stativama.

U oba tima ima rukometaša koji su branili boje oba kluba. Partizanovi igrači Nemanja Ratković, Luka Arsenić, Marko Vasić, Lazar Anđelković i Mladen Šotić su nekada igrali za Lale. S druge strane, Andrej Trnavac je do prošlog leta čuvao gol crno-belih.

Rukometu treba malo „frke“, tenzije, ali da ostane sve u sportskim okvirima, kao i očekivane pune tribine Borika. Sve je spremno za spektakl.


tagovi

RK PartizanRK VojvodinaBoris RojevićĐorđe Ćirković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara