(© CEV)
(© CEV)

Kadetska elita na Balkanu: Srbija i Hrvatska organizuju Svetsko prvenstvo

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.09.24. | 11:55

Planetarni šampionat zakazan je za jul 2025. godine

Srbija se godinama nalazi u kremu svetske odbojke! Doduše, retko je imala priliku da organizuje velika takmičenja. Sve propušteno moći će da nadoknadi u 2025. kada će zajedno sa Hrvatskom biti domaćin planetarnog šampionata za kadetkinje.

Kako je Svetska odbojkaška federacija (FIVB) izdala šturo saopštenje, detalji bi tek trebalo da budu poznati u narednom periodu. Do sada se zna samo da će se prvenstvo održati od 7. do 20. jula naredne godine u saradnji dve balkanske države, dok će kompletan spisak učesnika i datum žreba biti naknadno objavljeni.

Izabrane vesti

"Svetsko prvenstvo u mlađim uzrasnim kategorijama pruža neverovatnu priliku zvezdama u usponu da se takmiče na vrhunskom nivou i pokažu svoj talenat na međunarodnoj sceni. Održavaju se svake dve godine, a ovi šampionati su igrali važnu ulogu u putovanjima mnogih olimpijskih i svetskih šampiona", naveo je FIVB na zvaničnom sajtu.

Ukoliko se izuzmu domaćinstva u komercijalnim nadmetanjima kakva su nekada bili Svetska liga i Gran - pri, koje je zamenila Liga nacija, Srbija je imala privilegiju da svega pet puta ugosti evropsku elitu samostalno ili u zajedničkoj podnetnoj kandidaturi sa drugim zemljama. Svojevremeno su u muškoj konkurenciji održana prvenstva Starog kontinenta 1975, kao i 2005. S druge strane, dame su proteklih decenija dočekale kontinentalne rivalke 1975, 2011. i 2021.

Titulu na predstojećem Svetskom prvenstvu brane Sjedinjene Američke Države. Inače, naše uzdanice nalaze se na destom mestu večne liste sa dve medalje u ovoj kategoriji. Prva je bila srebrnog sjaja na Tajlandu 2009, a potom je kolekcija dopunjena i bronzanim odličjem iz Turske 2011.


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojciženska kadetska odbojkaška reprezentacija SrbijeHrvatskaSrbijafivb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara