(©AFP)
(©AFP)

Kada bi hteo, preskočio bi i soliter ceo: Duplantis bez konkurencije do zlata i svetskog rekorda!

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.08.24. | 22:18

Šveđanin još jednom nadmašio sebe i nastavio žetvu medalja u skoku s motkom

Tek su mu 24 godine, a Armand Duplantis već ima dve zlatne medalje u skoku s motkom na Olimpijskim igrama. Ima i po četiri svetska i evropska zlata (ako računamo i dvoranska prvenstva), tri puta je osvojio Dijamantsku ligu i tako dalje i tako dalje. Brojni su trofeji do kojih je stigao ovaj Šveđanin rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako stvari stoje, neće ga skoro neko skinuti sa vrha. Štaviše, već neko vreme se takmiči protiv sebe samog.

Na Igrama u Parizu Duplantis je do odbrane zlata stigao sa visinom 6.00 metara, ali nije se tu zaustavio. Prvo je sa 6.10 oborio olimpijski rekord, a onda i (lični) svetski sa fantastičnih 6.25! I, koliki je bio prostor između njega i lestvice, čini se da ima još prostora da napreduje!

Izabrane vesti

Konkurenciju je švedski skakač nadmašio sa okruglo šest metara, pošto je srebrni Amerikanac Sem Kendriks stao na 5.95, a bronzani Grk Emanuil Karalis na 5.90; visini koju Duplantis čak i nije želeo da preskače već je odmah krenuo na 5.95 i iz prve uspešno obavio zadatak.

Nakon što je sa 6.00 osigurao zlato, činilo se da je popularni Mondo završio svoj posao u Parizu. Obukao je trenerku, nonšalantno se šetao stazom i razgovarao sa svojim trenerima, a onda, čak i pomalo iznenada, ponovo se našao sa motkom u ruci i napao 6.10. I opet, iz prvog skoka ostavio lestvicu podosta ispod sebe.

Ipak, kada je nakon oborenog olimpijskog krenuo na sopstveni i svetski rekord od 6.25 metara (do večeras je bio na 6.24), simpatični Duplantis se susreo sa pravim izazovom. U prvi mah je delovalo da će uspeti iz prvog skoka, ali nakon što je telo već bilo prošlo, rukom je zakačio i oborio lestvicu. U drugom je noga bila kobna, ali u trećem je sve bilo perfektno!

O kakvom sportisti je reč pokazuje i to što su ga pojedine kolege bodrile u nameri da nadmaši visinu od 6.25. Pre svih srebrni Kendriks koji je konstantno pozivao publiku da aplauzom podrži švedskog skakača.

Odavno je Armand Duplantis prestigao čuvenog Sergeja Bubku, ali kada je u pitanju trka sa samim sobom, izgleda da mu je nebo granica. Večerašnji olimpijski, pa svetski su mu osmi i deveti rekordi u karijeri. A, ponovićemo, tek su mu 24 godine.


tagovi

Armand Duplantisskok s motkomPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara