Miloš Ćuk (©Starsport)
Miloš Ćuk (©Starsport)

Kad ne znaš šta ćeš, vrati se na staro: Liga bez briga i nagradnog fonda

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.09.24. | 15:36

Regionalno takmičenje će se, kao nekada, ponovo igrati po sistemu svako sa svakim, kod kuće i na strani, paralelno sa Ligom šampiona

Ideja je postojala, ima i pobornika, ali se priča o Jadranskoj ligi u fudbalu nikada nije zavrtela. I pitanje je da li će, na stranu koju bi teritoriju obuhvatala, da li bi bila ex-YU varijanta ili, pak, gravitirala ka drugim susedima. Za to vreme se regionalno takmičenje u košarci i vaterpolu igra 'sve u 16', međutim, značaj je sve manji. Bledi kako godine prolaze. Igra se tek da bi se igralo.

Evroliga ide ka zatvaranju, šampion ABA lige više nema zagarantovano mesto, niti je preterano bitno ljudima koji vode glavnu reč u najjačem košarkaškom takmičenju u Evropi ko je na Jadranu najbolji. Budžeti, marketing, pune tribine – to je bitno. Jadranska liga postala je poligon na kome večiti rivali pokazuju mišiće, služi za prevlast u regionu. Klubovi ni u vaterpolu nemaju benefite. Sve je vrlo slično, samo na drastično nižem nivou.

Izabrane vesti

Jadranska liga u vaterpolu ne donosi prohodnost u Ligu šampiona, niti Evrokup. Ona se stiče kroz nacionalne šampionate, tako je bilo i biće. Nagradnog fonda nema – ako se na tom polju šta i pormenilo, obznanjeno nije; ukoliko je nagrada ovedena, ona je simbolična, jer takva je i u Ligi šampiona, a mizeran je i deo kolača koji dobijaju reprezentacije posle nastupa na velikim takmičenjima – ni publike na tribinama nema, barem ne u velikom broju do završnice, a i tada se radi tek o nekoliko stotina gledalaca.

Sve u svemu, kao i prethodnih godina, Jadranska liga u vaterpolu je liga bez briga. Korist ne može da se izvuče, makar ne finansijska. Jedino može da posluži mladim igračima za razvoj, kako bi igrali više utakmica.

Regionalno takmičenje igra se da bi se igralo. Evo, već će 17. sezona, mada ova je bila krajnje upitna. Jer, dugo se nije znalo hoće li moći da se ugura u prenatrpan kalendar. Na kraju – jeste. Ali, morao je trust mozgova da osmisli novi sistem. I konačna odluka bila je: kada ne znaš šta ćeš, vrati se na staro.

Otkako se pandemija virusa korona paralisala svet, Jadranska liga se igrala po turnirima. Nekoliko njih u sezoni, sa odabranim klubovima domaćinima i gostima. Da je takav sistem skroz regularan – nije. Da je održiv – takođe nije, što se vidi iz priloženog, jer došlo je do novih promena.

Nikola Jakšić (©VK Radnički)Nikola Jakšić (©VK Radnički)

Jadranska liga će se, kao nekada, ponovo igrati po sistemu svako sa svakim, kod kuće i na strani. Nakon toga uslediće završni turnir na kome će učestvovati četiri tima, a domaćin će biti najbolja ekipa iz osnovnog dela. Velike filozofije, za razliku od prethodnih godina, neće biti. Ali, hoće oko nacionalnih šampionata kada krene računanje i prenošenje bodova, pošto su oni, kao i u košarci, potisnuti u drugi deo sezone. Ali, o tom – potom.

Paralelno će se igrati Jadranska liga i Liga šampiona. Čak pet klubova sa ex-YU prostora ove sezone deo je elite – Novi Beograd, Radnički, Jadran Split, Primorac i Jadran Herceg Novi. Tim Živka Gocića će u regionalnom takmičenju braniti trofej osvojen protekle sezone, međutim, sastav je poprilično podmlađen i suštinski apsolutnog favorita nema.

Kvintet iz društva najboljih može boriće se za odlazak na finalni turnir, uz njih i zagrebačka Mladost i dubrovački Jug. Učesnici regionalnog takmičenja su i riječko Primorje, Solaris iz Šibenika, Šabac i valjevski Valis, kao i Crvena zvezda. U ovom izdanju nema Partizana, jer je iz prve ispao u drugu Jadransku ligu.

Biće kvalitetnog vaterpola, biće i igara i igrica – ostaje da se vidi hoće li Jug odbiti da bude domaćin kotorskom Primorcu na neutralnom bazenu, kao što je najavio ili popustiti; hoće li ostali hrvatski kubovi slediti primer Dubrovčana; kakve će poteze povući Kotorani, da li će onda hteti da igraju van bazena Zoran Džimi Gopčević protiv njih – i nešto sitno navijača na tribinama.

Za sada je Jadranska liga opstala, no neće dugo ukoliko svako bude vukao na svoju stranu...

JADRANSKA LIGA – 1. KOLO:

Petak

18:15: (1.55) Jadran Herceg Novi (8.00) Mladost (3.15)

Subota

18.00: Jadran Split – Valis

19.00: Jug – Šabac

19.45: Novi Beograd – Primorac

20.00: Crvena zvezda – Solaris

20.00: Radnički – Primorje

***kvote su podložne promenama


tagovi

Regionalna liga u vaterpoluVK Novi BeogradVK RadničkiVK Crvena zvezdaVK ŠabacVK ValisVK JugVK Mladost ZagrebVK Jadran SplitVK PrimorjeVK SolarisVK PrimoracVK Jadran Herceg Novi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara