Adrijan Njui i Lorens Strol (©Reuters)
Adrijan Njui i Lorens Strol (©Reuters)

Izvisio Ferari, legendarni Adrijan Njui u Aston Martinu za 30.560.000 evra godišnje!

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.09.24. | 13:35

Potpisan je dugogodišnji ugovor sa najuspešnijim inženjerom u istoriji Formule 1

Aston Martin potvrdio je da će se legendarni dizajner automobila Adrijan Njui pridružiti njihovoj ekipi od marta naredne sezone u ulozi rukovodećeg tehničkog partnera i akcionara. Ugovor je potpisan na više godina, a po nekim navodima Njui će zarađivati 30.000.000 funti godišnje, odnosno oko 30.560.000 evra. Ono čemu se navijači Aston Martina nadaju je da će im Britanac pomoći da, od 2026. godine kada nastupa nova era propisa, pripremi potencijalno šampionski bolid zajedno sa Hondom.

Od trenutka kada je u maju ove godine Red Bul prekinuo 19-godišnju saradnju sa Njuijem koji je u tom periodu stvorio čak sedam šampionskih bolida, počela je polemika o tome kojoj će se ekipi Britanac pridružiti i potencijalno joj pomoći da, možda i ponovo, uđe u šampionske vode.

Izabrane vesti

Pored Aston Martina, u opticaju je dugo vremena bio prelazak u Ferari, ali zbog određenih nesuglasica italijanski tim nije uspeo da potpiše najuspešnijeg inženjera u istoriji Formule 1. Govorilo se i o mogućnosti povratka u ekipu Vilijamsa sa kojom je osvojio pet titula u konkurenciji konstruktora (1992-1997, izuzev 1995), a priča se i da je odbio ponudu Alpina.

Ono što se smatra ključnim faktorom u odluci Njuiја da se opredeli za Aston Martin jeste poseta njihovoj renoviranoj fabrici u Silverstonu u junu, koja sadrži i potpuno nov aerodinamički tunel. Međutim, iako se već neko vreme očekivao zvaničan prelazak u redove Aston Martina, klauzula u prethodnom ugovoru sa Red Bulom mu do ovog trenutka nije dozvoljavala da objavi planove za budućnost, dok sa radom neće moći da počne narednih šest meseci. Ipak, propisi kažu da je od januara 2025. godine dozvoljen početak razvoja bolida za 2026, što znači da Njui dolazi u pravom trenutku.

Njui je o svojoj novoj poziciji rekao: “Radujem se što ću se pridružiti ekipi Aston Martina u Formuli 1. Veoma sam inspirisan i impresioniran strašću i posvećenosti koju Lorens (Strol) donosi u sve čime se bavi. On je odlučan u tome da stvori svetski tim. On je jedini većinski vlasnik tima koji je i aktivni učesnik u sportu. Njegova posvećenost se vidi u razvoju tehnološkog kampusa AMR i aerodinamičkog tunela u Silverstonu. Zajedno sa partnerima kao što su Honda i Aramko, imaju sve ključne infrastrukturne delove koje su potrebne da Aston Martin postane šampionski tim i radujem se što ću pomoći da se dostigne taj cilj."

Vlasnik tima Lorens Strol nije krio zadovoljstvo zbog potpisa.

"Adrijan je najbolji na svetu u onome što radi, veoma sam ponosan što se pridružuje Aston Martinu. To je još jedan pokazatelj naše ambicije o stvaranju tima Formule 1 koji će da se bori za šampionske titule. Od trenutka kada je Adrijan postao dostupan, znali smo da moramo to da učinimo. Naši prvobitni razgovori potvrdili su da postoji zajednička želja za saradnjom u prilici koja se pruža jednom u životu. Adrijan je trkač i jedan od najkonkurentnijih ljudi koje sam ikada sreo. Kada je video šta smo izgradili u Silverstonu, naš neverovatan tehnološki kampus, talentovane ljude koje smo doveli i najnoviji aerodinamički tunel u sportu, brzo je shvatio šta želimo da postignemo."

Osim dolaska Njuija na poziciju glavnog tehničkog partnera, Aston Martin je pre letnje pauze potvrdio da će u oktobru ove godine, prethodnog izvršnog direktora grupacije Martina Vitmarša zameniti bivši direktor pogona Mercedesa Endi Kauel. Pored njega, na poziciju šefa tehničkog odseka doveden je Enriko Kardile, prethodno član Ferarija.

Pored dobrog automobila, stvar koja je takođe bitna za ambicije bilo kog tima jeste vozački sastav. Aston Martin će u svojim redovima nesumnjivo zadržati Lensa Strola sve dok je njegov otac vlasnik tima, a potpis nekadašnjeg dvostrukog šampiona Fernanda Alonsa koji ističe krajem 2026. godine čini saradnju sa Njuijem još zanimljivijom. Alonso i Njui nisu krili međusobnu radost koju imaju zbog predstojeće saradnje, s obzirom na to da do sada nisu imali priliku da udruže snage, a navijači španskog vozača već sada predviđaju novu šampionsku titulu.

Njui je u svojoj karijeri osvojio 12 titula u konkurenciji vozača, kao i 13 u konkurenciji konstruktora, zajedno sa Vilijamsom, Meklarenom i Red Bulom.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Aston MartinFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara