Juri Knor (©Reuters)
Juri Knor (©Reuters)

Izvesni odlazak zvezde Bundeslige zatalasao Nemačku

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.04.24. | 13:39

Juri Knor napušta najjaču rukometnu ligu na svetu i seli se u danski Olborg, samo je pitanje kada

Bundesliga je ubedljivo najjača rukometna liga na svetu, ali nije mali broj igrača koji poslednjih godina odlazi iz nje, u neka mirnija i manje zahtevnija prvenstva. Prošle sezone su Kil napustili Norvežanin Sander Sagosen i Danac Niklas Landin Jakobsen, kao dva najveća superstara u ligi, a od tog udarca Zebre sa Baltika nisu uspela da se oporave, pa imaju najgoru sezonu u ovom veku. Na put se sprema i Juri Knor, prva zvezda reprezentacije Nemačke, srednji bek oko koga selektora Alfred Gislason gradi selekciju.

Nemački Bild je dao ekluzivnu informaciju u ponedeljak da Olborg u Knoru, sinu nekada čuvenog Tomas Knora, vide zamenu za Mikela Hansena koji završava bogatu karijeru na kraju sezone. Problem za danskog vicešampiona je što Knor ima ugovor sa Rajn Nekar Levenom do 2026. godine.

Izabrane vesti

Navodno, Nemac želi da napusti sadašnji klub koji je ove sezone umesto projektovane borbe za vrh je u donjem delu Bundeslige, ali je uteha što je izborio četvrtfinale Lige Evrope posle dvomeča sa hrvatskim Nekseom. Knor je bio poslednjih godina pod pritiskom domaće javnosti, kritikovan je zbog slabijih partija, ali se radi definitivno o najboljem nemačkom rukometašu koji uskoro puni 24 godine i koji bi trebalo da nosi četvrtu selekcije u Evropi u narednih desetak godina.

Spekuliše se da je Olborg spreman da plati 1.000.000 evra za obeštećenje kako bi doveo Knora već ovog leta. Rajn Nekar Leven ostaje u junu bez još jednog superstara, nekada najboljeg krila na svetu Uve Genshajmera koji završava karijeru. Iz Melsungena stiže nova zvezda svetskog rukometa, fenomenalni hrvatski desni bek Ivan Martinović.

18.30: (1,15) Olborg (12,0) Mors (6,75)

Najpoznatiji rukometni portal u Nemačkoj, handball-wolrd.news, danima se bavi “Slučajem Knor”. To je centralna tema u najpopularnijem dvoranskom sportu u ovoj zemlji. Nekadašnji as Štefan Krečmar rekao je da razume izvesni prelazak Knora u inostranstvo.

Kakav pritisak ima u reprezentaciji i Rajn Nekar Levenu, taj korak je apsolutno razumljiv”, rekao je Krečmar i dodao:

On je igrač oko koga se sve vrti, oseća pritisak. Sve se meri kod njega mikroskopom, dobija najviše kritika. Mislim da je to previše za njega”.

Bitna karika u prelasku Knora u Olborg je novi trener Majk Mahula koji će od naredne sezone da vodi danski tim. Olborg je ostao u trci za titulu šampiona Evrope. U četvrtfinalu Lige šampiona, Mikel Hansen i drugovi igraju sa najbogatijim klubom današnjice, mađarskim Vespremom.

Razlog zašto vrhunski igrači baš i ne vole da dugo igraju u Bundesligi je paklen tempo utakmica, najteža liga na svetu, dok bi u Danskoj ima lakše mečeve, nije svaki na “nož”, a i kraća su putovanje u odnosu na nemački šampionat.

Nemački srednji bek je rođen u Flensburgu, gradiću na Baltiku na samoj granici sa Danskom, pa je i to jedan od razloga zašto želi da bude bliži porodici. On je dve godine proveo u Barseloni, igrao je za B tim Katalonaca, da bi posle dve sjajne sezone u Mindenu izborio prelazak u ambiciozni Rajn Nekar 2021. godine. Na poslednja dva velika takmičenja, Svetskom prvenstvu prošle godine i Evropskom šampionatu ove bio je najbolji igrač Nemačke, uz golmana Andreasa Volfa, vođa nove generacije Pancera koju vodi Islađanin Alfred Gislason.

Pedantni Nemci su izračunali da Knor u dosadašnjoj sezoni je pretrčao 89,58 kilometara, što je u proseku 3,58 po meču. Bio je skoro 17 sati na terenu na 25 utakmica, a propustio je samo dve. Postigao je 116 golova, od toga 19 iz sedmeraca i treći je strelac u timu. Ima i 86 asistencija, ali i 82 tehničke greške.

Lavovi iz Manhajma kao Knorovog naslednika vide Manuela Zendera, najboljeg strelca Bundeslige sa 224 gola. One je rukometaš Erlangena na pozajmici u Ajzenahu koji je blizu da ostane u ligi. Najubojitiji golgeter u Nemačkoj ima ugovor za sledeću sezonu sa Erlangenom, pa je jasno da će Rajn Nekar morati da plati obeštećenje. Naravno, pod uslovom da ovog leta Knor ode u Dansku.



tagovi

Rajn Nekar LevenRK OlborgRukometna BundesligaJuri Knor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara