Izabela Lupulesku (©MN Press)
Izabela Lupulesku (©MN Press)

Izabela, samo opušteno - pravda je zadovoljena; Pariz kao škola za budućnost

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.07.24. | 08:52

Aleksandar Karakašević za Mozzart Sport o nekadašnjoj saigračici i jedinoj predstavnici srpskog stoni tenisa na ovogodišnjim Olimpijskim igrama

Posle dve decenije Srbija ponovo ima predstavnicu u ženskoj konkurenciji stonoteniskog turnira na Olimpijskim igrama. Moglo je to da se dogodi na prethodnim Igrama u Tokiju, ali je tada Izabela Lupulesku za jedno mesto na rang listi ostala bez vize. Ovaj put ništa nije prepuštala slučaju, nije kao rezerva zavisila od drugih, već se svojim rezultatima izborila da na vreme osigura put u Pariz.

Težak period preživljavala je devojka iz Uzdina kod Kovačice zbog dešavanja od pre tri godine, kada su nakon odustajanja Severne Koreje usled korone na Olimpijske igre otišle neke druge stonoteniserke, a ona otpala kao prva rezerva u singlu, dok su u mešovitom dublu sa čuvenim Aleksandrom Karakaševićem povrede, potom i zdravstveni problemi saigrača, uticali da cilj ne bude ostvaren.

Izabrane vesti

Angažovala je i pomoć psihologa kako bi shvatila šta dalje želi, a presudio je pobednički mentalitet.

Kao neko kome su ujaci Ilija i Nikolae Lupulesku, te nekadašnji saigrač u miks-dublu Aleksandar Karakašević, jednostavno nije bilo prirodno da se preda.

I eto je, tri godine kasnije 24-godišnja Izabela Lupulesku biće jedini predstavnik Srbije u stoni tenisu na Olimpijskim igrama u Parizu i prva iz naše zemlje u ženskom singlu od Silvije Erdelji 2004. u Atini.

"Ako je neko to zaslužio, onda je ona", jasan je Aleksandar Karakašević, sa kojim je Izabela 2019. na Čelendžu u Portugaliji osvojila svoju prvu međunarodnu medalju u konkurenciji seniora.

Njihova saradnja trajala je dve godine i bila je podređena plasmanu na Igre u Tokiju. Pored dve bronze u Portugaliji, osvojili su i treće mesto na Svetskom turu u Budimpešti. Olimpijske igre, međutim, nisu im bile suđenje.

"Mene je u to vreme mučila povreda ramena, a 20 dana pred Igre ugrađena su mi dva stenta. Ona je ostala ispod crte kao prva rezerve i znam koliko joj je bilo teško zbog toga. Ja sam to osetio 2000. kada sam za jedno mesto ostao bez puta u Sidnej. To je verovatno nešto najteže što može da se desi sportisti. I zato mi je mnogo drago što se sada plasirala. Maksimalno je zaslužila, uvek daje sve od sebe kada igra", naglašava Karakašević u razgovoru za Mozzart Sport.

Lupulesku nije želela da iznosi očekivanja pre žreba i imenovanja prvog rivala, a i njen slavni kolega navodi da je nezahvalno baviti se prognozama.

"Jako je bitno što se plasirala na Igre i svaka pobeda biće velika. Naravno da joj želim što dalje da dogura, ali pričati unapred o medalji... U stoni tenisu imate sedam Đokovića, sedam Federera i sedam Nadala. Uglavnom iz Kine, s tim da ih manje učestvuje na Olimpijskim igrama nego na Svetskom prvenstvu pa je na Igrama možda nešto lakše doći do medalje. Žreb ume da bude komplikovan i ne treba unapred praviti očekivanja. Voleo bih da Izabela igra i miks-dubl u Parizu, verovatno bi tada imala veće šanse u slučaju da se otvori žreb, pa uđeš u četvrtfinale i onda si već jako blizu", objašnjava četvorostruki evropski prvak u meštovitom dublu i petostruki učesnik Olimpijskih igara.

Ističe Karakašević i da je u Srbiji stoni tenis na dosta nižem nivou nego u nekim drugim zemljama, odnoso da je mnogo teže otići na Olimpijske igre. I zato sam plasman treba gledati kao uspeh. A, ove godine prvi put će našu zemlju predstavljati samo jedna dama, što dodatno daje na značaju uspehu Izabele Lupulesku.

"Ona je ozbiljan profesinalac i skroz je u tome što radi. Moram još jednom da kažem da mi je mnogo drago što je uspela da se plasira jer znam koliko joj je bilo teško zbog Tokija".

Osvrnuo se Karakašević i na dane provedene u tandemu sa mladom teniserkom. Izabeli je tada bilo tek 19 godina, a on već višestruki evropski prvak u mešovitom dublu i bronzani u singlu na Evropskom prvenstvu 2011.

"Izabela je divna devojka i bila je sjajan saigrač. Čak je i previše slušala, možda bi bilo bolje da se nije toliko opteretila, ali jasno mi je da je tako kada igraš sa nekim starijim. Nije lako opustiti se, stalno razmišljaš o tome da ne napraviš grešku".

Istakao je nekadašnji as upornost mlađe koleginice kao veliki plus i nada se da je za turnir u Parizu unapredila vraćanje servisa.

"Dubl i singl su dve različite stvari, posebno u ženskom tenisu. Ona igračica koja zna dobro da vrati servis, ta je u prednosti. Nadam se da je Izabela postala još čvršća i jača u tom segmentu, jer može mnogo da joj donese".

Izabela Lupulesku (©Reuters)Izabela Lupulesku (©Reuters)

Nakon pet učešća na najmasovnijem sportskom događaju teško je očekivati da i dalje postoji isti naboj kao prvi put. Ali, zbog jednog se Karakašević uvek naježio i na to skreće posebnu pažnju.

"Onaj momenat na otvaranju Igara kad se ide sa zastavom... Fantastičan osećaj, mnogo lep i pun ponosa. Siguran sam da će i Izabela uživati u tom trenutku".

S obzirom na to da su njegove prve Olimpijske igre bile kada je imao tek 20 godina, mogao bi Aleksandar Karakašević da posavetuje Izabelu Lupulesku kako da suzbije tremu. Međutim…

"Ja nisam merodavan da pričam o tome jer nisam imao tremu. Ja volim izazove, volim pritisak. Prvi put sam išao da vidim kako sve to izgleda, da se družim sa sportistima iz celog sveta. Samo neka se opusti i biće sve u redu. Njen pristup sportu je fenomenalan i apsolutno je zaslužila da bude tu gde je", zaključio je dugogodišnji reprezentativac.

Zna Izabela kako se osvajaju medalje. U različitim kategorijama mlađih uzrasta ima pet evropskih bronzi i jedno srebro, kao i treće mesto u meštovitim parovima na Svetskom juniorskom prvenstvu. Olimpijske igre su, ipak, nešto drugo. Kineskinje su decenijama neprikosnovene u ženskoj konkurenciji i ne treba gajiti lažnu nadu. Lupulesku u Pariz ide po iskustvo, ali sa pedigreom na kakvom bi joj mnoge koleginice pozavidele. Tek su joj 24 godine i vremena za podvige ima. Ko zna, možda jednog dana to bude baš na Igrama.


tagovi

stoni tenisIzabela LupuleskuPariz 2024Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara