Edoardo di Soma i Migel de Toro (©Reuters)
Edoardo di Soma i Migel de Toro (©Reuters)

Italija se revanširala Španiji za gubitak svetske titule, Udovičić i Amerikanci slomili žilave Francuze

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.07.22. | 22:04

Svetska liga sutra dobija novog šampiona

Španija je u Budimpešti skinula dvodecenijsku anatemu i Italijane sa svetskog trona. David Martin je kao selektor uradio ono što nije kao igrač, Alvaro Granados i Alberto Munariz su pokazali zašto spadaju među najbolje šutere današnjice, Unaj Agire dokazao da je legitimni naslednik legendarnog Danijela Lopeza Pineda, a Felipe Perone da su godine samo broj. Za najveći uspeh u ovom veku selektor je nosiocima dao produženi odmor kako bi bili tip-top spremni za Evropsko prvenstvo u Splitu, to su Italijani iskoristili da bi se osvetili i delimično naplatili deo duga – 9:8.

Alesandro Kampanja primenio je drugačiju strategiju od Davida Martina, poveo je najjači sastav. Sa spiska je izostavio samo duo Pro Reka – Frančeska di Fulvija i Gonzala Ečenikea. I to se Italijanima isplatilo. Četvorostrki svetki prvak je na pobedu od prve titule u Svetskoj ligi. Tron je upražnjen, dominacija ex-YU zemalja u ovom takmičenju je prekinuta – od Mađarske i 2004. Godine samo su Srbija, Crna Gora i Hrvatska podizale pehar – a Italijani će za zlato igrati protiv Amerikanaca. Tim predvođen Dejanom Udovičićem je u polufinalu nadigrao domaćina Francusku i trijumfom 13:12 izborio vizu za planetarnu smotru u Fukuoki.

Izabrane vesti

Plasirali su se Italijani u četvrto finale Svetske lige, prvi put posle pet godina kada su gledali Srbiju kako se kiti zlatom. Italija je u Budimpešti predala svetsku krunu Španiji posle lošijeg izvođenja peteraca, Unaj Agire i Edu Lorio su na Margit Sigetu pročitali nameru Đakoma Kanele, najkorisnijeg igrača završnog turnira Lige šampiona, a u Strazburu se Jakopo Alesijani postarao da meč opet ne ode u peterce.

Vratila se Crvena furija iz ponora, nadoknadila je tri gola zaostatka – na nešto više od dva minuta do kraja izjednačenje joj doneo centar Rožer Taulj – i imali tri šanse da izbore peterce posle Alesijanovog gola. Baroso je pogodio stativu, da bi golman Marko del Lungo u poslednjim sekundama odbranio dva udarca i poslao Italijane u finale Svetske lige. U redovima svetskog vicešampiona najefikasniji bio je Đakomo Kanela sa tri gola, dok su po jedan manje postigli Vinčenco Rencuto, Jakopo Alesijani i Nikolas Prešuti. Kod Španaca su se istakli Bernat Sanauha i Nikolas Garsija Paul, obojica su dva puta tresli mrežu.

Italija i Španija kao da su odigrali prijateljski meč, obe ekipe sakupile su zbirno 13 isključenja, ali su u drugom polufinalu sevali crveni kartoni. I Amerika i Francuska su meč završile sa devet igrača, isključenja što direktnih, što zbog tri lične bilo je na izvoz, a u finišu je u skraćenoj rotaciji bio snalažljiviji tim Dejana Udovičića. Amerika će drugo godinu uzastopce igrati u finalu Svetske lige, sve skupa četvrti put.

Trijumf nad Francuskom kome je u velikoj meri doprineo Maks Irving sa dva gola i iznuđenim petercem u završnici doneo je Amerikancima prohodnost na Svetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Fukuoki. Ranije su plasman obezbedili Španija, Italija, Grčka, Hrvatska i Srbija na osnovu ostvarenog rezultata u mađarskoj prestonici početkom leta.

SVETSKA LIGA - POLUFINALE

Italija - Španija 9:8 (2:2, 3:1, 2:2, 2:3)

Francuska - SAD 15:16 (2:5, 5:4, 3:4, 5:3)

SVETSKA LIGA - RAZIGRAVANJE

Crna Gora - Australija 9:6 (2:2, 3:2, 1:1, 3:1)

Srbija - Kanada 12:4 (2:0, 3:1, 5:2, 2:1)


tagovi

Vaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaSvetska liga vaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara