Azuri u akciji (©Reuters)
Azuri u akciji (©Reuters)

Italija prva zapucala, Brazil dobio lekciju

Vreme čitanja: 2min | sub. 27.07.24. | 15:31

Nemci iznenadili Japan

Početak olimpijskog turnira za odbojkaše obećava.

U prvom velikom derbiju, aktuelni svetski prvaci Italijani su opravdali ulogu favorita protiv Brazila, slavili 3:1 (25:23, 27:25, 18:25, 25:21) i napravili ogroman korak ka plasmanu u četvrtfinale. San o toliko čekanom olimpijskom zlatu je dobio realnu podlogu.

Izabrane vesti

Veći napadački potencijal Azura i bolji blok su bili nepremostiva prepreka za Brazilce. Korektor Juri Romano je osvojio 20 poena, a primači Mikjeleto i Lavija su stali na 13, odnosno 12 poena. Dominirali su Italijani u bloku iz kojeg su osvojili 13 poena, naspram samo četiri Brazila. Mladi korektor Darlan je ostavio dobar utisak na olimpijskom debiju i osvojio 25 poena, a primači Leal i Lukareli po 15, odnosno 14.         

Iako je Brazil bolje otvorio meč i vodio u većem delu prvog seta Italijani su stigli i prestigli prednost Južnoamerikanaca. Ključni su bili poeni iz bloka u finišu seta. Azuri su još bolje nastavili u drugom setu, dominirali, došli do tri vezane set lopte ali se Brazil odbranio. Ne i od četvrte koju je realizovao Mikjeleto posle fenomenalne odbrane Simonea Đanelija.

Brazil je bolje otvorio i treći set, stekao ozbiljnu prednost i ovoga puta je nije prokockao. Italijani su se konsolidovali, četvrti set je bio izjednačen, Romano je imao neke sjajne servise da bi na kraju blok Rusa i servis greška Stakampa rešili meč. 

Inače, muški turnir je odmah počeo iznenađenjem. Japan koji je važio za favorita iz senke je posle pet setova žestoke borbe poražen od Nemačke koja važi za potencijalnu nagaznu minu – 2:3 (17:25, 25:23, 25:20, 28:30, 12:15).

Nakon šest uzastopnih poraza u međusobnim okršajima i 10 godina čekanja, Nemci su predvođeni poen-mašinom Đorđijem Grozerom napokon skinuli skalp neugodnim Samurajima. Blok je presudio jer su Nemci čak 18 poena osvojili iz tog segemnta igre, naspram osam blok poena Japanaca.

Nemci su otvorili meč sa 9:2, Grozer je pogodio čak tri as servisa i poveli su u setovima. Odgovor Japana je bio snažan. Korektor Nišida je dobro napadao, kapiten Išikava blistao u obe faze igre i Japan je izjednačio. U istom ritmu su Japanci nastavili i u drugom setu odmah stekli prednost i održavali je do kraja. Delovalo je da stvari dolaze na svoje mesto…

Četvrti set je bio izjednačen, Grozeru se pridružio rasploženi Moric Rajhart i Nemci su se vratili. Propustili su četiri set lopte, potom spasili jednu i greškom Išikave došli do izjednačenja u setovima. Nemci su bolje otborili i taj-brejk, Rajhart je dobro servirao, ali je Nišikava vratio Japance u egal. Na Grpzerov servise su se Nemci opet odlepili i napadom Karliceka rešili meč u svoju korist. Imaju dva boda u grupi gde su još Argentina i SAD.

Grozer je meč završio sa 24 poena, srednji bloker Anton Breme sa 15, dok je Išikava na drugoj strani ovojio 22, a Nišida 20.


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija Italijeodbojkaška reprezentacija ItalijeMuška odbojkaška reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara