(©Reuters)
(©Reuters)

Incident u Bakuu – profitirao Britanac! Pjastri do pobede, Meklaren poveo u šampionatu

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.09.24. | 16:00

Rasel se probio do trećeg mesta nakon sudara Sainsa i Peresa

Oskar Pjastri (Meklaren) pobednik je Velike nagrade Azerbejdžana, 17. runde ovogodišnjeg šampionata Formule 1, nakon trijumfa u Mađarskoj zabeležio je drugu pobedu u karijeri. Drugoplasirani u Bakuu bio je pobednik iz Monce – Šarl Lekler (Ferari), dok je treće mesto nakon incidenta između Karlosa Sainsa (Ferari) i Serhija Peresa (Red Bul) zauzeo Džordž Rasel.

Borba između Ferarija i Meklarena koja je započeta pre dve nedelje u Italiji, nastavila se ovog vikenda u Azerbejdžanu, a ponovo su u prvom planu bili Lekler i Pjastri. Za razliku od Monce koja je zahtevala drugačiju strategiju Ferarija u odnosu na Meklaren, ovog puta se njihova borba vodila na samoj stazi.

Izabrane vesti

Lekler je pred nedeljnu trku osvojio pol-poziciju, a na startu trke u stopu ga je pratio drugoplasirani Pjastri. Meklarenov vozač je u prvim krugovima uspevao da ostane u sekundi iza vodećeg Leklera, ali je ubrzo bez pomoći DRS-a počeo da gubi tempo, dok je vozač Ferarija pokazivao da pobeda u Monci nije bila slučajnost već da su dobar bolid i odlična strategija dobitna kombinacija.

Međutim, ni ostanak Leklera na prvoj poziciji ispred Pjastrija posle promene pneumatika nije obeshrabrila vozača Meklarena, koji se u 20. krugu nametnuo Ferariju i u prvoj krivini preuzeo lidersku poziciju. Ipak, Australijanac nije uspevao da pobegne Lekleru i trećeplasiranom Peresu, a bitka između vodeća tri vozača trajala je do samog kraja trke, s tim da Red Bulov vozač nijednom nije ozbiljno zapretio.

Sa pet krugova do kraja trke u Azerbejdžanu, Lekler je sve više zaostajao za vodećim Pjastrijem zbog preterano potrošenih guma, zbog čega je pao u ruke Peresu, ali i timskom kolegi Sainsu.

(©Reuters)(©Reuters)

U pretposlednjem krugu Peres je dobio prvu šansu da obiđe Leklera, ali je vozač iz Monaka agresivno odbranio drugu poziciju na ulasku u prvu krivinu, zbog čega je Peres izgubio poziciju i od Sainsa. Međutim, kako bi se odbranio od daljeg napada Peresa, Španac je naglo skrenuo u levo zbog čega je došlo do kontakta između dvojice vozača posle kog su završili u zaštitnoj ogradi. Oba vozača prošla su bez povreda, ali su kako Ferari tako i Red Bul doživeli peh i omogućili Meklarenu da osvoji dragocene poene u borbi za titulu u konkurenciji konstruktora.

Meklarenov Lando Noris koji je u subotu imao katastrofalne kvalifikacije završivši na 17. poziciji, ali ipak krenuo sa 15. mesta posle kazni za druge vozače, napredovao je do desete pozicije i prvih poena već u osmom krugu. Budući da je bio na tvrdim pneumaticima, Noris je na svoju promenu guma otišao tek u 38. krugu i na stazu izašao na sedmo mesto sa zaostatkom od 15 sekundi za Verstapenom. Aktuelni šampion i Norisov trenutno najveći rival se tokom cele trke žalio na različite probleme sa bolidom, počev od kočnica pa sve do prianjanja. Britanac je iz kruga u krug smanjivao razliku u odnosu na Holanđanina, da bi ga u 49. krugu obišao za šestu poziciju, a posle incidenta na relaciji Sains - Peres kroz cilj prošao na odličnoj četvrtoj poziciji. Četvrtim mestom i osvajanjem poena za najbrži krug trke, Noris je dodatno nadoknadio zaostatak za Verstapenom u borbi za titulu.

Na šestom mestu je kroz cilj prošao Aston Martinov Fernando Alonso, dok su impresivni vozači Vilijamsa trku u Bakuu završili na sedmoj i osmoj poziciji. Dok je Aleks Albon sedmim mestom zabeležio najbolji ovosezonski uspeh za ekipu, mladi Franko Kolapinto je u svojoj drugoj trci Formule 1 osvojio poene.

(©Reuters)(©Reuters)

Luis Hamilton (Mercedes) je trku u Azerbejdžanu započeo iz pit-lejna zbog promene pogonske jedinice, nakon što se prvobitno kvalifikovao na sedmoj poziciji. Sedmostruki šampion je imao nešto sporiji napredak budući da je koristio pneumatike srednje tvrdoće, ali do kraja trke stigao je do devete pozicije i osvojio dva poena.

Poslednja pozicija u poenima pripala je Oliveru Bermanu, zamena za Kevina Magnusena u Hasu koji ima zabranu vožnje ovog trkačkog vikenda zbog kaznenih poena. Plasmanom na deseto mesto, Berman je postao prvi vozač u istoriji koji je u svoje prve dve trke u Formuli 1 sa dva različita tima osvojio poene.

Pobedom Pjastrija i šestim mestom Norisa, Meklaren prvi put posle 10 godina prelazi na vodeće mesto u šampionatu konstruktora sa 476 poena, 20 poena više od aktuelnog šampiona Red Bula. Ferari sada ima 425 bodova.

Što se tiče šampionata vozača, Verstapen ostaje vodeći sa 313 poena, dok je Noris smanjio zaostatak na 59 poena i sada ima 254. Trećeplasirani Lekler ima 235, dok pobednik trke Pjastri ima 222.

Prvih deset na Velikoj nagradi Azerbejdžana: Oskar Pjastri, Šarl Lekler, Džordž Rasel, Lando Noris (najbrži krug), Maks Verstapen, Fernando Alonso, Aleks Albon, Franko Kolapinto, Luis Hamilton, Oliver Berman.

Naredni trkački vikend u Formuli 1 sledi već za nedelju dana u Singapuru.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Red BulMeklaren MercedesFerariOskar PjastriŠarl Leklerkarlos sainsSerhio PeresDžordž RaselLando NorisMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara