Stilijanos Argiropulos (©Reuters)
Stilijanos Argiropulos (©Reuters)

Hrvatska ostala bez medalje, Grci treći put bronzani na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.07.22. | 15:34

Posle 17 godina Barakude se vraćaju kući sa planetarnog takmičenja praznih šaka - 9:7

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Hrvatska će Svetsko prvenstvo u Budimpešti pamtiti samo po pobedi protiv Srbije, dve šanse da osvoji medalju je prokockala. Margit Siget bio je srećan Barakudama pre pet godina, okitile su se zlatom, ne i ovoga puta. Nova generacija Hrvatske nije dobila vetar u leđa pred Evropsko prvenstvo u Splitu, bronza je završila u Grčkoj. Treći put u istoriji Grci su na planetarnom šampionatu zauzeli treće mesto, kao i u Montrealu dobili su Hrvate - od tada su Barakude imale niz od sedam šampionata na kojima su uzimale medalju - i popeli se na najniži stepenik pobedničkog postolja - 9:7.

Izabrane vesti

Plan Teodorosa Vlahosa da otvori Hrvatsku šutem sa distance nije sproveden u delo, Janis Funtulis nastavio je da niže promašaje i u bici za bronzu. Promenio je olimpijski vicešampion taktiku, bekovi su počeli da hrane loptama Konstantinosa Kakarisa, a grčki gorostas je razgrtao čuvare na liniji dva metra i autoritativno tresao mrežu gola Marka Bijača. Hrvatska nije imala način da ga brani, naterao je prvu liniju odbrane da se pomeri, približi mu se i zatvori uglove za dodavanja - višak prostora pogodovao je grčkim šuterima. 

Dimitrios Skumpakis, jedno od četiri letnja pojačanja Novog Beograda, kao iz topa ispalio je loptu, nadovezali su se i Stlijanos Argiropulos i Janis Funtulis, čiji gol je Grčka konačno dočekala, a za to vreme Hrvatska nije mogla ništa da pogodi. Lopte su se lepile za Panajotisa Corcatosa, jedinog golmana u sastavu Grka, pročitao je i stranu Konstantinu Harkovu kod peterca, a dva gola su sudije “smaknule” Barakudama u prvom poluvremenu. Nepunih 13 minuta Hrvatska je bila bez gola, Luka Bukić prekinuo je crnu seriju, a Loren Fatović i Marko Žuvela su pogocima preko bloka ulili nadu selektoru Ivici Tucku da mogu da se vrate. 

Panajotis Corcatos (©Reuters)Panajotis Corcatos (©Reuters)

Prišla je Hrvatska na gol zaostatka, Josip Vrlić je neometan ispred gola zakucao loptu u stativu, a onda su Grci iz dubrovačke kolonije odlučili da se oduže za školovanje i razvoj u Gružu. Konstantinos Kakaris razbacao je bekove Hrvatske i spustio loptu u gol, Stilijanos Argiropulos probio je barijere... Da Aleksandrosu Papanastasijuu nije slomljen nos i da je bio u bazenu umesto na tribinama, verovatno bi i treći Grk koji je minule sezone nosio kapicu Juga dao doprinos. 

Olimpijski vicešampion imao je sijaset prilika da zatvori meč - nije ih koristio. Ostavljao je prostor Hrvatskoj da se uhvati priključak, Konstantin Harkov ispalio je strelu, pogodio je dijagonalu, a potom je Jerko Marinić Kragić posle niza promašaja - pet šuteva nije mu prošlo - savladao Panajotisa Corcatosa, koji je imao neverovatnih 18 odbrana. Jedan Konstantinos je načeo Hrvatsku, drugi ju je dokrajčio. Dinos Genidunijas upucao je bronzu za Grčku u Budimpešti.

GRČKA - HRVATSKA 9:7

/1:0, 4:3, 3:2, 1:2/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Ome, Cvart

GRČKA: Zerdevas, Genidunijas 1, Skumpakis 1, Kalogeropulos, Funtulis 1, Dervisis, Argiropulos 2, Guvis, Kakaris 3, Nikolaidis, Vlahopulos 1, Corcatos.

HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović 1, Krapić, Lazi, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Bašić, Harkov 1, Popadić.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - FINALE:

Nedelja

Italija - Španija 9:9, posle peteraca 14:15

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA TREĆE MESTO:

Nedelja

Grčka - Hrvatska 9:7

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA PETO MESTO:

Nedelja

SAD - Srbija 10:13

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA SEDMO MESTO:

Nedelja

Mađarska - Crna Gora 8:6


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GrčkeStilijanos ArgiropulosKonstantinos KakarisJanis FuntulisAngelos VlahopulosAleksandros PapanastasijuIvica TucakKonstantin HarkovJerko Marinić KragićMarko ŽuvelaJosip VrlićKonstantinos Genidunijas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara