""
""

Hokejaški spektakl: Amerikanci posle drame i penala bacili Ruse na kolena

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.02.14. | 16:28

Večiti rivali odigrali sjajan meč u drugom kolu grupe A. Kapiten Dacjuk držao Ruse u igri, ali su golman Kvik i precizni Oši blistali u penal seriji i doneli pobedu SAD

Rusija je doživela prvo veliko razočarenje na Zimskim Olimpijskim Igrama u Sočiju. U okršaju protiv večitih rivala Amerikanaca, ruski hokejaši su poklekli i upisali poraz posle penala u drugom kolu A grupe. U regularnom delu meča je bilo 2:2 gde je blistao kapiten Rusa Pavel Dacjuk. Ipak, Amerikanci su imali sjajnog golmana Kvika i u penal seriji fenomenalnog Ti Džeja Ošija i najviše zahvaljujući njima dvojici su slavili 3:2. 

Iako u prvoj trećini nije bilo golova, uzbuđenja nije nedostajalo. Bilo je to klasično opipavanje pulsa i traženje slabosti rivala. Niko nije previše rizikovao, pa su najopasniji pokušaju dolazili iz kontranapada. Nije falilo ni tuče, pošto su se već u petom minutu zakačili Medvedev i Kalahan. Rusi su bili za nijansu bolji, više šutirali, imali su jednom i igrača više kada je Viler dobio dva minuta, ali posle prvih 20 minuta nije bilo golova.

Izabrane vesti

Ali, zato jeste u drugih 20! Prvo Amerikanci nisu iskoristili prednost igrača više, a potom i Rusi jer je na golu SAD briljirao Džonatan Kvik. Konačno, meč je „odblokiran“ u 10. minutu druge trećine kada je kapiten Detroita Pavel Dacjuk uz pomoć stative posle brzog kontranapada matirao sjajnog Kvika. Ali, sedam minuta kasnije, Ameri uzvraćaju udarac! Posle gužve pred golom Rusa i odbrane Bobrovskog, Fauler se dobro snašao i poravnao rezultat. Borba se rasplamsala i bilo je jasno da nas u trećem periodu očekuje strašan hokej. Tako je i bilo.

Na polovini treće deonice, usledio je muk u dvorani u Sočiju! Amerikanci su odigrali sjajnu akciju, a Pavelski iskoristio dobru priliku i pogodio otvoren šut za potpuni preokret i vođstvo njegove reprezentacije. Ogroman pritisak je pao na pleća ruskog tima, a opet je ulogu spasioca preuzeo sjajni Pavel Dacjuk. As Red Vingsa je šutirao distance i pogodio kroz noge do tada sjajnog Kvika, koji je u toj situaciji bio pokriven i od strane dvojice ruskih hokejaša. Imali su Rusi veliku šansu za pobedu u finišu meča, kada je šut Fedora Tutjina zaustavlje na samoj gol liniji...

Spektakl je ušao u produžetke, gde se opet više mislilo o odbrani nego o napadu, pa su opasni pokušaji izostali. I bio je red da ovakav sudar hokejaških velesila reše penali.

Oši je doneo prednost Amerikancima, Malkin promašio i Ameri su imali prednost. Međutim, promašuju Pavelski i Dacjuk  i Amerikanci su imali meč loptu. Van Rimsdajk je promašio, a Ilja Kovalčuk ostavio Ruse u životu. Posle standardne tri serije, usledili su pojedinačni pokušaji. Usledila su po četiri udarca sa obe strane. Oši je od četiri pokušaja bio precizan u tri navrata, dok su kod Rusa Kovalčuk i Dacjuk po jednom promašili i po jednom pogodili i Amerikanci su penalima slavili 4:3!

Amerikanci imaju maksimalne dve pobede i obezbedili su plamsan u četvrtfinale, dok domaćin sada ima polovičan skor. Rusima ostaje meč sa slabašnim Slovacima u kojem važe za aposlutne favorite i plasman među osam najboljih ne bi trebalo da dođe pod znak pitanja. 

(FOTO: Action images)


tagovi

zimske olimpijske igre sočihokej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara